ΤΟΠΙΚΑ

Σε λειτουργία μέσα Οκτωβρίου η μονάδα κομποστοποίησης

σε-λειτουργία-μέσα-οκτωβρίου-η-μονάδα-294564

Μέχρι μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική λειτουργία της μονάδας κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Βόλου. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους 150.000 ευρώ από την πιλοτική λειτουργία της οποίας θα κριθεί και ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πόλης.

Ηδη αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, επικρατεί οργασμός εργασιών στο ΧΥΤΑ για το «δέσιμο» των μηχανημάτων της μονάδας. «Εχουν έρθει όλα τα μηχανήματα, αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται η ράμπα και εκτιμάται ότι μέχρι μέσα Οκτωβρίου, η μονάδα θα ξεκινήσει πιλοτικά τη λειτουργία της», ανέφερε ο κ. Γανωτής.

Στη μονάδα θα μεταφέρονται σύμμεικτα απορρίμματα και ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τέσσερα στάδια πριν το τελικό προϊόν μπει στη μονάδα κομποστοποίησης: διαλογή με το χέρι, τεμαχισμός, μαγνητικός διαχωρισμός, κοσκίνισμα και στη συνέχεια κομποστοποίηση.

Το κομπόστ που θα προκύψει θα αναλυθεί ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και θα κριθεί πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Πρώτη σκέψη είναι να δοθεί ως λίπασμα στην υπηρεσία πρασίνου.

Από την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της πιλοτικής μονάδας θα κριθεί και η επένδυση που σχεδιάζεται στη Μαγνησία με την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων. Υπάρχει προϋπολογισμός ύψους 22 εκ. ευρώ. Στόχος είναι η μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ και που σήμερα υπολογίζεται στους 100.000 τόνους.

Ο Δήμος Βόλου για κάθε τόνο απορριμμάτων που απορρίπτει στο ΧΥΤΑ πληρώνει περίπου 11 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2016 το ποσό τριπλασιάζεται. Για κάθε τόνο θα πληρώνει 35 ευρώ αν δεν έχει αναπτύξει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.

Υπάρχει επίσης και η ευρωπαϊκή επιταγή, βάσει της οποίας, ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής θα πρέπει να μειωθεί σε ποσοστό 20%.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου