ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς δασκάλους και χρήματα τα δημοτικά σχολεία

χωρίς-δασκάλους-και-χρήματα-τα-δημοτι-295674

Εκτός από τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, τα σχολεία δεν έχουν χρήματα για την προμήθεια των απαραίτητων

Βουνό τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία του νομού, όπως τα περιέγραψαν στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι διευθυντές των κατά τόπους σχολικών μονάδων σε συνάντηση που είχαν προχθές το απόγευμα, στα γραφεία του Συλλόγου. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μόνο το ένα σκέλος. Το άλλο είναι οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων που προς το παρόν καλύπτονται χάρη στην ανοχή των προμηθευτών στους οποίους οι σχολικές μονάδες έχουν βάλει… φέσια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως περιέγραψαν διευθυντές σχολικών μονάδων, αυτή τη στιγμή στο σύνολο σχεδόν των δημοτικών σχολείων δεν λειτουργούν ολοήμερα τμήματα και σε όσα λειτουργούν κάνουν μάθημα αποκλειστικά εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Στα ολοήμερα όμως δεν απασχολούνται δάσκαλοι που είναι εκείνοι που προετοιμάζουν τα παιδιά που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα τμήματα για την επόμενη ημέρα στο σχολείο.

Αλλά και πολλά τμήματα του κανονικού ωραρίου δεν έχουν το δικό τους δάσκαλο. Τουλάχιστον 10 τμήματα στο Λαύκο, την Τσαγκαράδα, τον Αλμυρό, την Αλόννησο, τη Σκόπελο, το Κλήμα Σκοπέλου, τη Σκιάθο και αλλού δεν έχουν το δάσκαλό τους. Οι αναπληρωτές που προσλήφθηκαν στη Μαγνησία -7 στα νησιά και 2 στη χερσαία περιοχή- δεν κάλυψαν το σύνολο των κενών που υπάρχουν. Αποτέλεσμα να γίνεται διδασκαλία από έναν εκπαιδευτικό σε δύο τμήματα ταυτόχρονα ή όταν ένας εκπαιδευτικός έχει κενή ώρα να διδάσκει σε τμήμα που δεν έχει δάσκαλο.

Ελλείψεις υπάρχουν και σε ειδικότητες και συγκεκριμένα σε γερμανικά, γαλλικά και για το μάθημα της πληροφορικής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ως γνωστόν, εντοπίζεται στην ειδική εκπαίδευση και συγκεκριμένα στα τμήματα ένταξης.

Χωρίς χρήματα

Ωστόσο οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίζεται στα δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας. Από τον περασμένο Ιούνιο θα έπρεπε να είχαν εκταμιεύσει τη γ’ δόση για το 2015, ωστόσο μέχρι και χθες χρήματα δεν είχαν κατανεμηθεί στα σχολεία.

Σύμφωνα με διευθυντές σχολικών μονάδων, οι ανάγκες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καλύφθηκαν αφήνοντας φέσι στους προμηθευτές των σχολείων. Εκφράστηκε μάλιστα προβληματισμός τι θα γίνει το χειμώνα, οπότε και τα σχολεία θα πρέπει να προμηθευτούν πετρέλαιο για τη θέρμανση των αιθουσών.

Οι διευθυντές έθεσαν επίσης ζήτημα γραφειοκρατίας στα σχολεία και ζήτησαν τη συνδρομή του έργου του διευθυντή από γραμματέα, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνονται έγκαιρα οι υπηρεσιακές μεταβολές προκειμένου με την έναρξη των μαθημάτων, να υπάρχουν εκπαιδευτικοί σε όλα τα τμήματα και σταθερά σχολικά προγράμματα για τους μαθητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου