ΤΟΠΙΚΑ

«Ξηλώνεται» η πολιτική προστασία

ξηλώνεται-η-πολιτική-προστασία-299848

Δραστικές παρεμβάσεις προανήγγειλε ο Αχ. Μπέος για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων

«Ξήλωμα» της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και στήσιμό της από την αρχή, παράλληλα με τη σύνταξη νέου σχεδίου έκτακτης ανάγκης και δρομολόγηση τεχνικών έργων για την αποκατάσταση των προβληματικών σημείων που πλημμυρίζουν, όπως στη Νεάπολη, την Αγριά και τη Δημητριάδος μπροστά από τα ΕΛ.ΤΑ., ανακοίνωσε ενόψει της χειμερινής περιόδου, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας, Αλέκος Μεταφτσής απομακρύνεται από τη θέση του και αναλαμβάνει πρόσωπο που θα ανακοινωθεί σε δέκα ημέρες μαζί με τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο Δήμος, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον πλημμυρικά φαινόμενα στην πόλη.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε την πόλη την περασμένη εβδομάδα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν έστω και προσωρινά στη λειτουργία της, αποτέλεσαν ένα… crash test για τις δημοτικές υπηρεσίες και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγές και να δρομολογήσει λύσεις σε χρόνια ζητήματα.

Χθες, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βόλου, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία του δήμου με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Στρατό σε περιπτώσεις εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. «Εφόσον οι καταστάσεις ξεφύγουν από τις δυνατότητες του δήμου, οι υπηρεσίες θα συνδράμουν για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος με την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Ο ίδιος απευθυνόμενος προς τους πολίτες ανέφερε ότι «με τη φύση δεν μπορεί να τα βάλει κανείς, πόσο μάλλον όταν μία πόλη έχει σχεδιάσει υποδομές για να δεχθεί συγκεκριμένο όγκο νερού και δέχεται φορτίο 5 και 10 φορές μεγαλύτερο».

Αναδιοργάνωση πολιτικής προστασίας

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων θα γίνει μέσα από την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Ο μέχρι χθες προϊστάμενος, Αλέκος Μεταφτσής, απομακρύνεται από τη θέση του. «Ο κ. Μεταφτσής σταματάει. Τον ευχαριστούμε πολύ. Είναι αξιόλογος συνεργάτης. Από τον καλό όμως πάντα υπάρχει ο καλύτερος. Δεν έχει γίνει κάτι. Απλώς αλλάζουμε τη λειτουργία της υπηρεσίας και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, υπάρχουν αλλαγές και σε πρόσωπα», είπε ο κ. Μπέος, αρνούμενος να αποκαλύψει ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα μπει στη θέση του κ. Μεταφτσή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, στην τελευταία έντονη βροχόπτωση δημιουργήθηκε μπάχαλο. Κάθε αντιδήμαρχος έπαιρνε και ζητούσε ενίσχυση στη δική του εκλογική περιφέρεια. «Για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων απαιτείται συντονισμός και ο επικεφαλής πρέπει να κρίνει και ανάλογα να κάνει διασπορά δυνάμεων. Επικράτησε όμως μπάχαλο. Ολοι προσπάθησαν, εργάστηκαν πολλές ώρες, το να είναι όμως κάποιος οργανωτικός και να ξέρει να διοικεί είναι χάρισμα. Θα ψάξουμε να βρούμε τον κατάλληλο επικεφαλής», ανέφερε ο δήμαρχος, προφανώς αιτιολογώντας την απόφασή του για το «ξήλωμα» της υπηρεσίας της πολιτικής προστασίας.

Αγκάθι στις σχέσεις δημάρχου και προϊσταμένου πολιτικής προστασίας, φαίνεται να ήταν και η λύση που θέλησε να δώσει ο δεύτερος, όταν η στάθμη των νερών άρχισε να ανεβαίνει επικίνδυνα στους δρόμους. «Δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Μεταφτσή. Μου ζήτησαν εντολή να ανοίξουν τα φρεάτια της αποχέτευσης για να φύγουν τα νερά. Μόνο που αυτά τα νερά θα κατέληγαν στη θάλασσα. Δεν έδωσα αυτή την εντολή. Και αναλαμβάνω την ευθύνη. Προτιμώ να υπάρξει για δέκα λεπτά ένα πρόβλημα παρά να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και ακαθαρσίες να καταλήξουν στη θάλασσα. Ετσι είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι. Τέτοιες λύσεις έδιναν. Από εδώ και στο εξής όμως τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται διαφορετικά», είπε κατηγορηματικά ο κ. Μπέος.

Χαρτογράφηση προβλημάτων και λύσεις

Σύμφωνα με το δήμαρχο Βόλου, ήδη εντοπίστηκαν τα προβληματικά σημεία στο Δήμο, που παραδοσιακά δημιουργούν προβλήματα: σε Νεάπολη, Αγριά και Δημητριάδος μπροστά από τα ΕΛ.ΤΑ.

Στα συγκεκριμένα σημεία απαιτούνται παρεμβάσεις. Οπως δήλωσε ο κ. Μπέος, έχει δώσει χρονικό περιθώριο δέκα ημερών στη ΔΕΥΑΜΒ προκειμένου να παρουσιάσει πρόταση για τη λύση των προβλημάτων με τη δρομολόγηση τεχνικών έργων.

Η πρόταση θα ενισχυθεί και από νέο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. «Περιμένω τις εκθέσεις και τις προτάσεις μέσα σε δέκα ημέρες για να μην αντιμετωπίσουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι προσωπικό και μηχανήματα υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου