ΤΟΠΙΚΑ

Εκανε πίσω η ΔΕΥΑΜΒ για το μητρώο άρδευσης

εκανε-πίσω-η-δευαμβ-για-το-μητρώο-άρδευ-306072

Αντί για επτά, τρία απλά δικαιολογητικά και παράταση δύο μηνών έως 30 Νοεμβρίου

Αντί για τοπογραφικά διαγράμματα, συμβόλαια και… αεροφωτογραφίες, η ΔΕΥΑΜΒ αρκείται πλέον σε τρία -έναντι επτά- απλά δικαιολογητικά προκειμένου να συστήσει το Μητρώο Αρδευσης: φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας, πρόσφατο Ε9 και μία υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599 για την έκταση ή τον αριθμό των δέντρων που αρδεύονται στην οποία να βεβαιώνουν ότι η αρδευόμενη έκταση δεν είναι δασική, καλούνται να υποβάλλουν οι αγρότες του Δήμου Βόλου για να ενταχθούν στο Μητρώο Αρδευσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εκτός από την απλούστευση και τη μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών, η ΔΕΥΑΜΒ, δίνει παράταση δύο μηνών στον αγροτικό κόσμο για να εγγραφούν στο Μητρώο.

Με επιστολή που έστειλε χθες προς τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου, ενημερώνει για την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων προκειμένου να γίνει το Μητρώο Αρδευσης αλλά και για το νέο κατάλογο των δικαιολογητικών.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις αποφάσεις που λήφθηκαν από κοινού με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μέχρι πρότινος, οι αγρότες καλούνταν να προσκομίσουν επτά δικαιολογητικά -μεταξύ άλλων και ορθοφωτοχάρτες- για να μπουν στο μητρώο έως 30 Σεπτεμβρίου και να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από τα δίκτυα άρδευσης για να ποτίζουν τα κτήματά τους.

Ο όγκος των δικαιολογητικών, η δυσκολία στην εξεύρεσή τους αλλά και τα χρήματα που απαιτείται να πληρώσουν οι αγρότες για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την ένταξη του αγροτικού κόσμου στο μητρώο άρδευσης.

Οι αντιδράσεις ήταν καθολικές για τη λίστα των δικαιολογητικών, με τις κοινότητες να απειλούν να αυτονομηθούν ακολουθώντας τα… βήματα των τοπικών κοινοτήτων Δράκειας, Αγριάς, Αγίου Βλασίου, Πορταριάς και Μακρινίτσας.

Η δημιουργία Μητρώου Αρδευσης, ακυρώθηκε στην πράξη. Κι αυτό γιατί μόλις 2 αιτήσεις κατατέθηκαν στη ΔΕΥΑΜΒ.

Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργούνταν, η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, ήρθε σε επαφή με τον αγροτικό κόσμο.

Αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω, μειώνοντας και απλουστεύοντας τη λίστα των δικαιολογητικών.

«Η ΔΕΥΑΜΒ έριξε νερό στο κρασί της δείχνοντας καλή διάθεση απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Μένει τώρα να ανταποκριθεί ο αγροτικός κόσμος», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Η νέα προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών και ένταξης στο Μητρώο είναι έως τις 30 Νοεμβρίου.

Μόλις συσταθεί το Μητρώο, θα συγκεντρωθούν τα έξοδα που πλήρωσε η ΔΕΥΑΜΒ για την άρδευση και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινότητες θα οριστούν τα τέλη άρδευσης. «Η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος», διεμήνυσε από το βήμα του απολογισμού του πρώτου χρόνου θητείας της νέας δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αχιλλέας Μπέος.

Τα δικαιολογητικά οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν είτε στις τοπικές κοινότητες είτε απευθείας στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου