ΤΟΠΙΚΑ

Εξάλειψη λυματολάσπης και οσμών

εξάλειψη-λυματολάσπης-και-οσμών-306106

Πρωτοποριακή μέθοδος με βιοενίσχυση ξεκινά να εφαρμόζεται στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΜΒ

Μείωση έως και 90% της ποσότητας λυματολάσπης που παράγεται στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου και ως εκ τούτου, μείωση του κόστους αποξήρανσης και μεταφοράς της στο ΧΥΤΑ, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών που αναδύονται, υπόσχεται το σύστημα που θα λειτουργήσει πιλοτικά από τον Οκτώβριο στο Βιολογικό Καθαρισμό Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για τη μέθοδο βιοενίσχυσης διαχείρισης της ιλύος, μία πρωτοποριακή μέθοδο, κατά την οποία μικροοργανισμοί ευνοούν το ρυθμό της βιοδιάσπασης του οργανικού φορτίου με αποτέλεσμα η ποσότητα που παραμένει να είναι σχεδόν μηδενική.

Η μέθοδος με τους μικροοργανισμούς θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον ερχόμενο μήνα στο Βιολογικό και αν τα αποτελέσματα κριθούν ικανοποιητικά στόχος είναι να επεκταθεί και στα αντλιοστάσια αλλά και στο δίκτυο αποχέτευσης.

Σήμερα, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου μεταφέρονται κάθε χρόνο από το Βιολογικό προς το ΧΥΤΑ 6.000 τόνοι λυματολάσπης. Το κόστος της αφυδάτωσης της λυματολάσπης και της μεταφοράς είναι το μικρότερο πρόβλημα συγκριτικά με την επιβάρυνση που δέχεται το περιβάλλον από τη στιγμή που δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος εναπόθεσης του φορτίου.

«Τη συγκεκριμένη μέθοδο χρησιμοποιούν όχι μόνο ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα αλλά και βιομηχανίες τροφίμων που διαθέτουν εγκαταστάσεις βιολογικού. Μόνο στο Μιλάνο όπου λειτουργούν 35 βιολογικοί εφαρμόζεται και στους 35 η συγκεκριμένη μέθοδος βιοενίσχυσης. Απομένει να δούμε κι εμείς την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα και αν πετύχει δεν θα μειώσει μόνο το κόστος για τη ΔΕΥΑΜΒ στη διαχείριση της λυματολάσπης. Θα έχει πολλαπλό όφελος και για το περιβάλλον», υπογράμμισε ο κ. Παπαευσταθίου.

Σημειώνεται από τη στιγμή που μειώνεται η παραμονή της ιλύος και η ποσότητά της, μειώνεται και η οσμή. Αν το σύστημα εφαρμοστεί και στο δίκτυο αποχέτευσης τότε θα μειωθούν και τα φαινόμενα φραγμένων αγωγών αλλά και η δυσάρεστη οσμή που αναδύεται κυρίως τους καλοκαιρινούς

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου