ΤΟΠΙΚΑ

Σε τεντωμένο σχοινί το Καταφύγιο Αδέσποτων

σε-τεντωμένο-σχοινί-το-καταφύγιο-αδέσ-307781

Στον αέρα τροφές, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις και θεραπείες αδέσποτων

Υπονόμευση του έργου της δημοτικής αρχής στο θέμα των αδέσποτων από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Αλέξανδρο Δούρα, κατήγγειλε επίσημα από το βήμα της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του πρώτου έτους της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Τάσος Μπατζιάκας. Σήμερα η λειτουργία του Καταφυγίου Αδέσποτων κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα: δεν μπορεί να γίνει προμήθεια ζωοτροφών, η κτηνίατρος έχει σταματήσει τις στειρώσεις και θεραπείες επειδή είναι απλήρωτη από τον περασμένο Μάιο, ενώ ο ιδιώτης που ανέλαβε τη λειτουργία του καταφυγίου δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από τον περασμένο Απρίλιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τον τελευταίο ένα χρόνο, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, στον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, έχει γίνει περισυλλογή 300 αδέσποτων, 402 στειρώσεις, εμβολιασμοί και τοποθέτηση τσιπ, ενώ έχουν δοθεί για υιοθεσία 50 αδέσποτα.

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε ο κ. Μπατζιάκας, η αντιδημαρχία κοινωνικής μέριμνας προσπαθεί να προσφέρει έργο μετ’ εμποδίων. «Είναι φύσει αδύνατο να κάνουμε έργο όταν ο κ. Δούρας κάνει διαρκώς ενστάσεις. Αυτή τη στιγμή έχουν σταματήσει οι στειρώσεις γιατί η κτηνίατρος δεν έχει πληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η λειτουργία του Καταφυγίου είναι ουσιαστικά στον αέρα και αν εξακολουθεί να λειτουργεί αυτό οφείλεται στον εθελοντισμό.

Μέχρι πριν το άνοιγμα των σχολείων, στο Καταφύγιο φιλοξενούνταν 60 αδέσποτα. Εγιναν όμως επιχειρήσεις για την περισυλλογή των αδέσποτων από τα σχολικά προαύλια και ο αριθμός των φιλοξενούμενων ζώων έφθασε στα 100. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα επανεντάξουμε στο φυσικό περιβάλλον και κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή να κριθούμε υπεράριθμοι από την Κτηνιατρική Υπηρεσία», ανέφερε ο υπεύθυνος λειτουργίας του Καταφυγίου, Νίκος Πολύζος.

Οπως εξηγεί, αν δεν γίνουν στειρώσεις, εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις, τα αδέσποτα δεν μπορούν να επανενταχθούν στο περιβάλλον τους. Ομως η κτηνίατρος έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Μάιο και έχει ήδη… κρεμάσει την ιατρική της μπλούζα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε στειρώσεις και θεραπείες», ανέφερε ο κ. Πολύζος που επίσης είναι απλήρωτος από τον περασμένο Απρίλιο.

Πρόβλημα υπάρχει και με την προμήθεια ζωοτροφών από τη στιγμή που ο διαγωνισμός έχει μπλοκάρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα, οι διαρκείς ενστάσεις του κ. Δούρα δυσκολεύουν τη λειτουργία του Καταφυγίου. «Συμμετέχει στην τριμελή επιτροπή και δεν υπογράφει τα εντάλματα για την πληρωμή της κτηνιάτρου, γιατί μαζί με τις καρτέλες των ζώων στα οποία έγιναν στειρώσεις και θεραπείες, θέλει και τις φωτογραφίες τους», είπε.

Παράλληλα με τις ενστάσεις, υπάρχει και παρέμβαση -τρίτη κατά σειρά- του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που ζητούν στοιχεία αν είναι κατάλληλα τα αυτοκίνητα με τα οποία γίνεται η μετακίνηση των ζώων και αν το προσωπικό του Καταφυγίου είναι έμπειρο και καταρτισμένο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου