ΤΟΠΙΚΑ

Σχολεία ψάχνουν το βηματισμό τους

σχολεία-ψάχνουν-το-βηματισμό-τους-309961

Δεν μπορούν να βγουν σταθερά προγράμματα λόγω των κενών σε εκπαιδευτικούς

Το βηματισμό τους δύο εβδομάδες μετά το πρώτο κουδούνι για τη νέα χρονιά, ψάχνουν ακόμη τα σχολεία του νομού, εξαιτίας των κενών που υπάρχουν σε εκπαιδευτικό δυναμικό και την καθυστέρηση στην πρόσληψη αναπληρωτών που θα καλύψουν τις κενές θέσεις στις έδρες. Τα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί, τα μαθήματα γίνονται με ενδιάμεσα κενά, ενώ αρκετοί εκπαιδευτικοί μοιράζονται από τμήμα σε τμήμα στις κενές διδακτικές τους ώρες, προκειμένου να μη δημιουργούνται τμήματα πολλαπλών ταχυτήτων ακόμη και μέσα στις ίδιες σχολικές μονάδες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η εκπαιδευτική οικογένεια στη Μαγνησία, τηρεί στάση αναμονής. «Περιμένουμε το νέο Υπουργό να υπογράψει για την πρόσληψη των αναπληρωτών για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία. Υπάρχει βεβαίως πάντα το ενδεχόμενο οι κενές θέσεις να μην καλυφθούν με την πρώτη, αλλά να χρειαστεί και δεύτερη φάση προσλήψεων ανάλογα με τα κονδύλια που θα υπάρχουν διαθέσιμα», σχολίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλης Μούσιος.

Προς το παρόν, υπάρχουν περί τα 90 κενά σε επίπεδο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και αφορούν τόσο σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, όσο και σε ειδικότητες και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

Ως εκ τούτου, τα ολοήμερα τμήματα δεν λειτουργούν για να καλύψουν άλλες βασικές ανάγκες, σε κάποιες περιπτώσεις ένας εκπαιδευτικός αναλαμβάνει να κάνει μάθημα σε δύο τμήματα μαζί ή να διδάξει σε τμήματα που δεν έχουν εκπαιδευτικό σε κενές δικές του διδακτικές ώρες.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα νησιά όπου υπάρχουν ελλείψεις στη βασική ειδικότητα των φιλολόγων. Τα προγράμματα στα σχολεία δεν μπορούν να οριστικοποιηθούν από τη στιγμή που η εκπαιδευτική «ομάδα» παρουσιάζει ελλείψεις.

Μάλιστα, με εντολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, φιλόλογοι δεν διδάσκουν μόνο στα τμήματα που έχουν οριστεί αλλά και σε άλλα που δεν έχουν καθηγητές της συγκεκριμένης ειδικότητας, έστω και λιγότερες ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να μην δημιουργούνται μαθητές δύο ταχυτήτων.

Τη Δευτέρα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αναμένεται να έχει πλήρη εικόνα των κενών σε όλον το νομό για να διεκδικήσει την κάλυψή τους μέσα από την πρόσληψη αναπληρωτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου