ΤΟΠΙΚΑ

365 ημέρες στο τιμόνι του Δήμου Βόλου

365-ημέρες-στο-τιμόνι-του-δήμου-βόλου-310035

Εργα, προγραμματισμός για το μέλλον και σκληρή κριτική σε προκατόχους και αντιπολίτευση

«Σήμερα είναι ημέρα αλήθειας». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ξεκίνησε τον απολογισμό των έργων στα οποία προχώρησε η δημοτική αρχή κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της. Μίλησε για τις παρεμβάσεις μικρές και μεγάλες, που έγιναν στην πόλη, για τα έργα που δρομολογούνται στο άμεσο μέλλον βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν και για το σχεδιασμό που υπάρχει για τα Χριστούγεννα, βάζοντας προσωπικό στοίχημα από το Νοέμβριο να μην υπάρχει ούτε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κενό. Εμφανίστηκε καταγγελτικός απέναντι στην αντιπολίτευση που έλαμψε δια της απουσίας της από τη χθεσινή ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. «Η αντιπολίτευση εδώ και καιρό πέταξε λευκή πετσέτα στο ρινγκ», είπε χαρακτηριστικά, παρ’ όλα αυτά κάλεσε όλους όσους ενδιαφέρονται για την πόλη σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και προκάλεσε το σύνολο των Βουλευτών Μαγνησίας «να τρέξουν στα Υπουργεία και να φέρουν μεγάλα έργα στην πόλη».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην «προίκα» που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή: 44 εκ. ευρώ χρέος, 3,7 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, αποδιοργανωμένες υπηρεσίες, πλημμελή διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, μία ζημιογόνο ΔΕΥΑΜΒ, κακή αποκομιδή στερεών αποβλήτων και γηρασμένο Βιολογικό και στόλο οχημάτων. Ειδικά για τη ΔΕΥΑΜΒ, αναφέρθηκε στο θέμα της ΕΡΓΗΛ το οποίο χαρακτήρισε «βόμβα» από τη στιγμή που η εταιρεία έχει λαμβάνει από την επιχείρηση ποσό 9,5 εκ. ευρώ για έργο που δεν έκανε. «Τους χαλάσαμε τη σούπα. Κηρύξαμε τον πόλεμο απέναντι στο σύστημα των εργολάβων και στο σάπιο πολιτικό σύστημα. Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της πόλης», είπε χαρακτηριστικά.

Πλούσιο έργο

Μέσα από εικόνες, που ισοδυναμούν όπως είπε με χίλιες λέξεις, παρουσίασε το μέχρι σήμερα έργο της δημοτικής αρχής.

Ξεκινώντας από την καθαριότητα, μίλησε για 7.500 εστίες που καθαρίστηκαν, για τον εξωραϊσμό της Κυανής Ακτής, για το γεγονός ότι πρώτος ο Δήμος Βόλου κατέθεσε τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Από τις τεχνικές υπηρεσίες άλλαξαν 10.800 λαμπτήρες, 1.200 λαμπτήρες φωτεινών σηματοδοτών, έγιναν παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια, στα υδρευτικά δίκτυα, για την αποξήλωση των ποδηλατοδρόμων για τη δημιουργία του Β’ ΚΑΠΗ, του νέου παιδικού σταθμού στη Ν. Ιωνία, την αναβάθμιση των παιδικών χαρών, την κατασκευή σιντριβανιού.

Από τη υπηρεσία πρασίνου καθαρίστηκαν 400 στρέμματα, δημιουργήθηκαν βραχόκηποι, γίνεται για πρώτη φορά καταγραφή του πρασίνου και των δενδροστοιχιών, ενώ δημιουργούνται γραμμικά παρτέρια σε Δημητριάδος και Ιάσονος με θάμνους και λουλούδια.

Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για την προηγούμενη οικονομική διαχείριση. «Χρέωσαν το δήμο με 40 δάνεια έως το 2033. Οι κουλτουριάρηδες έτσι ήξεραν να διοικούν. Εμείς όμως είμαστε νοικοκύρηδες», είπε και αναφέρθηκε στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα 3,7 εκ. ευρώ στο 1,1 εκ. ευρώ με αποτέλεσμα «να πάρει ανάσα η τοπική αγορά», στην επιστροφή των 600.000 ευρώ που αντιστοιχούσαν σε προνοιακά επιδόματα στο Υπουργείο και στη διεκδίκηση 5,5 εκ. ευρώ από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου για τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας αναφέρθηκε στο θέμα των αδεσπότων, αλλά και στους 10.000 εξυπηρετούμενους από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και στις 3.200 μερίδες φαγητού από τα ΚΑΠΗ.

Μίλησε επίσης για τη δημιουργία νέου ξενώνα αστέγων, αλλά και για τέσσερις δράσεις που διεκδικούνται από το ΕΣΠΑ συνολικού ύψους περίπου 10 εκ. ευρώ που θα ανακουφίσουν σημαντικό μέρος των πολιτών που σήμερα βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση.

Νοικοκύρεμα και σε ό,τι αφορά τη δημοτική περιουσία. Για πρώτη χρονιά υποβλήθηκε Ε9, έγιναν 14 δημοπρασίες δημοτικών ακινήτων που φέρνουν έσοδα 134.000 ευρώ και έγινε εκμετάλλευση δημοτικών κτιρίων για τη στέγαση υπηρεσιών, με παράλληλη εξοικονόμηση πόρων. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των δύο ΚΑΠΗ, του ΚΕΠ Ιάσονος και του ΚΗΦΗ από τη μεταστέγαση των οποίων τα δημοτικά ταμεία θα κερδίσουν 305.000 ευρώ σε βάθος τετραετίας. Αναφέρθηκε επίσης και στο δικαστικό αγώνα που ξεκινά για την επιστροφή εκτάσεων της Ν. Αγχιάλου από την Κτηματική Υπηρεσία στο Δήμο Βόλου.

Προανήγγειλε ότι είναι έτοιμη για υπογραφή προγραμματική σύμβαση του Δήμου Βόλου με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη μετακίνηση των πεσσών από τις Αλυκές, ενώ αναφέρθηκε στο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής που θα ξεκινήσει να λειτουργεί.

Εστίασε στη μεγάλη επιτυχία του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ με τη φιλοξενία του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ Νέων, αλλά και του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Πόλο, ενώ ανακοίνωσε -εν μέσω χειροκροτημάτων- ότι έως το 2017 ο Βόλος θα αναλάβει τη φιλοξενία τεσσάρων παγκοσμίων διοργανώσεων στα αθλήματα του στίβου, της κολύμβησης, του μπάσκετ και του σίντοκαν καράτε.

Υπογράμμισε το θετικό ρόλο της ΑΝΕΒΟ στη διοργάνωση του παζαριού και της Γιορτής Κρασιού και έστειλε μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι «οι πολίτες σας ψήφισαν για να προσφέρετε έργο όχι να κάνετε καταγγελίες που βγαίνουν σε βάρος της ίδιας της πόλης».

Απόλυτος ήταν στο θέμα του νερού. «Εως του χρόνου κανείς δεν θα κάνει ό,τι θέλει. Το νερό δεν είναι κανενός. Οι νοοτροπίες να χύνεται το νερό στον Παγασητικό θα πολεμηθούν και θα σταματήσουν», είπε σε αυστηρό ύφος όταν παρουσίασε το έργο της ΔΕΥΑΜΒ. Μίλησε για τη σύνταξη κανονισμού άρδευσης, για τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού, για τη νέα πρωτοποριακή μέθοδο βιοενίσχυσης με μικροοργανισμού με στόχο τη μείωση της λυματολάσπης κατά 95% που ξεκινά πιλοτικά από τον Οκτώβριο. Για τη ζωνοποίηση του δικτύου με στόχο τη μείωση των διαρροών αλλά και για τη μείωση του κόστους των τιμολογίων ύδρευσης.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Εως 30 Οκτωβρίου, ο κ. Μπέος δεσμεύτηκε για την παροχή δωρεάν ασύρματου ίντερνετ σε κατοίκους κα επισκέπτες στο κέντρο του Βόλου, το οποίο έως το 2017 θα επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Δημοτών για την καταγραφή παραπόνων και την επίλυση προβλημάτων που χρήζουν παρέμβαση του Δήμου μέσα από δεκαψήφιο αριθμό χωρίς χρέωση. Τέλος, για την ενεργοποίηση υπηρεσίας τηλεφροντίδας κατ’ οίκον για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, που θα μπορούν να δέχονται ιατρική φροντίδα εξ αποστάσεως από κρατικό Νοσοκομείο.

Εως τέλος του 2016 θα γίνουν επίσης:

  • Αντικατάσταση δημοτικού φωτισμού με φώτα νέας τεχνολογίας για εξοικονόμηση ενέργειες έως 50%
  • Εκσυγχρονισμός του στόλου των οχημάτων καθαριότητας
  • Εκσυγχρονισμός του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με δωρεάν στάθμευση για τα 20 πρώτα λεπτά
  • Αποπεράτωση του πάρκινγκ της Φιλελλήνων
  • Εγκατάσταση περιβαλλοντικού σταθμού μέτρησης αέριων ρύπων
  • Εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού.

Προσκλητήριο σε Βουλευτές

«Γνωρίζουμε τις δυνατότητές μας και ό,τι μπορούμε θα το κάνουμε. Δεν σταματάμε στο τι θα μας δώσει ο φίλος μας ο Υπουργός. Δεν τους βλέπω αυτούς. Είναι πολύ λίγοι και περαστικοί», είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε προσκλητήριο στους Βουλευτές της Μαγνησίας να αξιοποιήσουν το φάκελο που τους έχει παραδώσει και να διεκδικήσουν έργα για το Δήμο. «Τους προκαλώ να τρέξουν αν αγαπούν τον τόπο τους και να φέρουν τα μεγάλα έργα στο Δήμο. Πάτε στα Υπουργεία. Βοηθήστε να αλλάξει η πόλη», ανέφερε.

Απουσίασε η αντιπολίτευση

Από την ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απουσίασε σύσσωμη η αντιπολίτευση με εξαίρεση τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, Ι. Λαΐνα και Ν. Χαυτούρα.

«Η αντιπολίτευση έχει εδώ και καιρό πετάξει λευκή πετσέτα στο ρινγκ», είπε ο κ. Μπέος, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και ότι είχε την ανάγκη επικοινωνίας με τους πολίτες. «Θα χαιρόμουν αν σε αυτές τις θέσεις κάθονταν τα μέλη της αντιπολίτευσης να ασκήσουν κριτική. Εχουν όμως εκτεθεί. Η απουσία τους είναι προσβολή απέναντι στους πολίτες που τους ψήφισαν. Τους καλώ όμως να συνεργαστούμε. Να κάνουμε όλα όσα στερήθηκε ο Δήμος 40 χρόνια», είπε.

Δριμύ κατηγορώ για την αντιπολίτευση εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Βόλου. «Πρόκειται για φοβερό πολιτικό ολίσθημα που αντικατοπτρίζει τη νοοτροπία της αντιπολίτευσης. Αν δεν θέλουν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση να δηλώσουν παραίτηση και να πάνε σπίτι τους. Δεν μπορούν να βάζουν τις εμπάθειες και μικροψυχίες πάνω από το καλό της πόλης», είπε μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου