ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγή & του Δήμου Βόλου στην επιτροπή του άρθρου 152

προσφυγή-του-δήμου-βόλου-στην-επιτρο-314099

Κατά της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης για την αντικατάσταση του ΤΕΕ από το Δ.Σ.. της ΔΕΥΑΜΒ

Στην επιτροπή του άρθρου 152 κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας με την οποία ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Βόλου για την αντικατάσταση του ΤΕΕ Μαγνησίας από το ΓΕΩΤΕΕ στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, προσφεύγει και ο Δήμος Βόλου. Ανάλογη προσφυγή έχει καταθέσει και η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, η οποία μάλιστα πέτυχε να πάρει αναστολή εφαρμογής της απόφασης της Αποκεντρωμένης μέχρι την εξέταση της υπόθεσης στις 25 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η άσκηση προσφυγής και από το Δήμο Βόλου κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, λήφθηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τη νομική σύμβουλο του Δήμου Βόλου Σοφία Παπαγιαννίτση και βάσει του Νόμου «ο ελεγκτής νομιμότητας αποφαίνεται επί της προσφυγής μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο μηνών από την υποβολή της. Αν παρέλθει η προθεσμία χωρίς να εκδοθεί απόφαση θεωρείται ότι η προσφυγή έχει σιωπηρώς απορριφθεί».

Στην παρούσα περίπτωση, η προσφυγή της Προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυς Καπούλα κατατέθηκε στις 4 Ιουνίου, η απόφαση όμως της Αποκεντρωμένης εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου, αφού παρήλθε δηλαδή η αποκλειστική προθεσμία των δύο μηνών.

Επιπλέον, ο Δήμος Βόλου επικαλείται Νόμο σύμφωνα με τον οποίο «μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι δυνατό να αντικατασταθούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που τα όρισε, η οποία λαμβάνεται να απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία «είναι δυνατή η αντικατάσταση του κοινωνικού φορέα με άλλον φορέα και πριν τη λήξη της θητείας του διοικητικού συμβουλίου. Απαγορευτική είναι μόνο η μη ύπαρξη κοινωνικού φορέα ως μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ».

Σημειώνεται ότι για το θέμα η κ. Καπούλα έχει στείλει εξώδικο στη ΔΕΥΑΜΒ και έχει προειδοποιήσει ότι θα προσβάλλει το σύνολο των αποφάσεων που λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ όσο συνεδριάζει με «μη νόμιμη σύνθεση», ζητώντας μάλιστα και την πειθαρχική δίωξη των συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις.

Με προσβολή των αποφάσεων στην Αποκεντρωμένη έχει προειδοποιήσει και ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, Κώστας Γαργάλας, ο οποίος μάλιστα είχε αποχωρήσει από την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Χάνει 240.000 ευρώ ο Δήμος Βόλου

Ποσό ύψους 240.000 ευρώ χάνεται σε ετήσια βάση από τα δημοτικά ταμεία του Βόλου. Πρόκειται για ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο ζύθου που εισέπραττε ο Δήμος Βόλου και ο οποίος καταργήθηκε με απόφαση της Κυβέρνησης.

«Ενα ακόμη καλό που έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε με ειρωνική διάθεση ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δήμου Βόλου, Δημήτρης Πέγιος στη χθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, στην οποία αποφασίστηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015.

Οπως έγινε γνωστό, η κατάργηση του φόρου ισχύει αναδρομικά για το 2015 και γι’ αυτό το λόγο έγινε η αναμόρφωση, προκειμένου να αφαιρεθεί το μέχρι πρότινος σταθερό έσοδο των δημοτικών ταμείων.

«Κάθε χρόνο θα χάνουμε 240.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έσοδο στο οποίο ποντάραμε. Για τον προϋπολογισμό του 2016 θα αναγκαστούμε είτε να μειώσουμε τα έξοδα είτε να βρούμε αντισταθμιστικά έσοδα», ανέφερε ο κ. Πέγιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου