ΤΟΠΙΚΑ

Δήμος Βόλου εναντίον Τροχαίας ~ Θα κινηθεί με ένδικα μέσα

δήμος-βόλου-εναντίον-τροχαίας-θα-κινη-318915

Για το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης και για το μποτιλιάρισμα στον Κόμβο Αστέρια – Η απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης

Στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη στις 2 το μεσημέρι, φαίνεται ότι επέρχεται η οριστική ρήξη στις σχέσεις Δήμου Βόλου και Τροχαίας. Το συμβούλιο θα κληθεί να πάρει μέτρα -χωρίς να αποκλείονται τα ένδικα- εναντίον του διοικητή της Τροχαίας Βόλου για την απουσία των τροχονόμων από το κέντρο της πόλης, αλλά και για την «αυθαίρετη απόφαση να μην εφαρμόζει τη μονοδρόμηση στα Αστέρια Αγριάς», με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι λουόμενοι του Σαββατοκύριακου κατά την επιστροφή τους από το Πήλιο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Χθες, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και συνεργάτες του προχώρησαν σε νέα εξόρμηση μαζί με τη δημοτική αστυνομία στο κέντρο της πόλης για να πατάξουν την παράνομη στάθμευση που δημιουργεί μποτιλιάρισμα στο κέντρο.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε με το δήμαρχο σε scooter της δημοτικής αστυνομίας να απευθύνει αυστηρές συστάσεις σε οδηγούς που πάρκαραν παράνομα. Από το στόχο του δημάρχου δεν ξέφυγαν ούτε μεταφορείς προϊόντων, που καταπατούν συστηματικά το ωράριο φορτοεκφόρτωσης.

Οι κλήσεις έπεσαν και χθες βροχή, ενώ αφαιρέθηκαν και πινακίδες παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων. Συνολικά από την αρχή της εβδομάδας βεβαιώθηκαν 190 κλήσεις για παρκόμετρα και 67 για παράνομη στάθμευση (49 και 15 παραβάσεις αντίστοιχα για τη χθεσινή ημέρα).

Εμφάνιση του γερανού

Στη συμβολή των οδών Ιωλκού και Δημητριάδος την εμφάνισή του έκανε και γερανός που «σήκωσε» παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Από 1η Δεκεμβρίου τέθηκαν σε ισχύ κυκλοφοριακά μέτρα στο κέντρο της πόλης, η εφαρμογή των οποίων «ξεχείλωσε» στη διάρκεια της τραπεζικής αργίας και τώρα επιχειρείται και πάλι η συμμόρφωση των πολιτών.

Οπως είναι γνωστό στη δεξιά -βάσει της ροής κυκλοφορίας- πλευρά των δύο οδών λειτουργούν λεωφορειόδρομοι στους οποίους απαγορεύεται η κίνηση και φυσικά η στάση και στάθμευση. Τόσο στην Ιάσονος και Δημητριάδος όσο και στην Ιωλκού και Κ. Καρτάλη απαγορεύεται πλήρως η στάση και στάθμευση των αυτοκινήτων.

Για την εξυπηρέτηση της προσωρινής στάσης έχουν δημιουργηθεί εσοχές στις τέσσερις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Επίσης έχει δημιουργηθεί δακτύλιος στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στο τμήμα της που περιβάλλεται από τις οδούς από Γαλλίας έως Ιάσονος και από Φιλελλήνων έως Κοραή. Στο δακτύλιο ισχύει συγκεκριμένο ωράριο φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων που γίνεται καθημερινά από τις 7:30 έως τις 10 το πρωί.

Μέτρα κατά Τροχαίας

Το θέμα της παράνομης στάθμευσης παίρνει διαστάσεις με το Δήμο Βόλου να εγκαλεί την Τροχαία για την απουσία της από τους δρόμους. Θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης, στις 2 το μεσημέρι και η εισήγηση που έρχεται προς έγκρισης κατακεραυνώνει το συγκεκριμένο τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας:

«Οπως το σύνολο των πολιτών έχει αντιληφθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους η Τροχαία του Βόλου λάμπει διά της απουσίας της, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα καθημερινά να παρατηρείται ένα κυκλοφοριακό χάος και να δυσχεραίνονται έως και να ακυρώνονται βασικές λειτουργίες της πόλης.

Μέτρα πρωτοποριακά και άκρως αποτελεσματικά, όπως αυτά με τους λεωφορειόδρομους σε βασικές οδικές αρτηρίες (Δημητριάδος – Ιάσονος) έχουν στην πράξη καταργηθεί από την έλλειψη στοιχειώδους τροχαίας αστυνόμευσης, ενώ και στους άλλους βασικούς δρόμους η κατάσταση καθίσταται δραματική.

Ακόμη εκατοντάδες οδηγοί ταλαιπωρούνται στα φανάρια του κόμβου της ΑΓΕΤ γιατί αυθαίρετα η Τροχαία επέλεξε να μην εφαρμόζει την σχετική απόφαση του Δ.Σ. Βόλου, ενώ είναι γνωστό ότι η μονοδρόμηση και η σωστή ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα.

Με μια σειρά επιστολών έγινε προσπάθεια επίλυσης του θέματος, επισημαίνοντας στη Τροχαία και στους αντίστοιχα εμπλεκόμενους φορείς, τη σοβαρότητά του για τους δημότες και επισκέπτες της πόλης μας.

Θα μπορούσαμε να δείξουμε ανοχή και κατανόηση στην αδυναμία της Τροχαίας, και βεβαίως του προϊσταμένου της, να ασκήσουν επαρκώς τα καθήκοντά τους, αν αυτή οφείλονταν σε αντικειμενικούς λόγους (έλλειψη προσωπικού, οχημάτων, κλπ.) ή σε άλλες έκτακτες καταστάσεις.

Ωστόσο δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε και να αποσιωπήσουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η «αδυναμία» αυτή της αρμόδιας υπηρεσίας οφείλεται κυρίως στην ιδιοκτησιακή αντίληψη με την οποία διοικείται από τον σημερινό της προϊστάμενο και στην αρνητική έως και εχθρική διάθεση και συμπεριφορά του προς τη Δημοτική Αρχή και το πρόσωπο του Δημάρχου. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν επιχειρεί να το αποκρύψει Επειδή βεβαίως οι προσωπικές σχέσεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να επηρεάζουν τη λειτουργία μιας ολόκληρης πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών, η εκάστοτε Δημοτική Αρχή οφείλει να απαιτεί από εξουσιοδοτημένα από την Πολιτεία όργανα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έναντι του κοινωνικού συνόλου. Κατόπιν όλων αυτών ζητούμε την εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης προκειμένου η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στη λήψη όποιων μέτρων κριθούν επιβεβλημένα, των ένδικων μη αποκλειομένων, για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της πόλης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου