ΤΟΠΙΚΑ

Χτύπησε κουδούνι αλλά μαθήματα δεν γίνονται στο ΕΕΕΕΚ Βόλου

χτύπησε-κουδούνι-αλλά-μαθήματα-δεν-γί-323859

Λόγω σοβαρών ελλείψεων σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό – Εκτός ΕΕΤΑΑ 25 παιδιά με ανάγκες που θα φοιτούσαν στα ΚΔΑΠ Βόλου – Ν. Ιωνίας

Το κουδούνι για τον καθιερωμένο Αγιασμό για την έναρξη της σχολικής χρονιάς χτύπησε κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου στο ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Βόλου. Εκτοτε όμως μαθήματα δεν γίνονται. Οι γονείς κρατούν τα παιδιά με ανάγκες στο σπίτι, καθώς στο σχολείο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι 58 μαθητές του ΕΕΕΕΚ αντί να πάνε σχολείο μένουν στο σπίτι, χάνοντας πολύτιμες ώρες μαθημάτων.

«Η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων στο ΕΕΕΕΚ Βόλου είναι άγνωστη», καταγγέλλουν γονείς μαθητών με ανάγκες. Οπως επισημαίνουν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και έλλειψη ειδικών προστατευτικών μέτρων για τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς παιδιών/ατόμων με αναπηρία. «Αναρίθμητες ήταν οι επιστολές μας προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όλους τους τελευταίους μήνες. Καμία πρότασή μας όμως δεν εισακούσθηκε. Η κατάσταση επιβαρύνθηκε έτι περαιτέρω με την αποπομπή του Διευθυντή Ειδικής Αγωγής Κ. Λολίτσα, χωρίς να ορισθεί αντικαταστάτης του! Στον «αυτόματο» λοιπόν η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, τη στιγμή που οι παθογένειες, οι αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλες ανεξαιρέτως τις βαθμίδες του, γιγαντώνονται.

Η διαρκής αυτή υποχρηματοδότηση, σε συνδυασμό με το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο που διέπει το σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οδηγούν κάθε χρονιά μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να αγωνιούν και να διαμαρτύρονται, χωρίς όμως αποτέλεσμα», αναφέρουν οι γονείς ζητώντας έστω και στο και πέντε να στελεχωθεί το ΕΕΕΕΚ με το απαραίτητο προσωπικό για να ξεκινήσουν τα μαθήματα της νέας χρονιάς.

Εκτός ΚΔΑΠ μΕΑ 25 παιδιά

Το θέμα του ΕΕΕΕΚ Βόλου απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων παιδιών με αναπηρίες.

Η έλλειψη εκπαιδευτικών στο σχολείο, όμως δεν είναι το μοναδικό πλήγμα για τους γονείς που έχουν παιδιά με ανάγκες.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής», διαπιστώθηκε ότι 25 παιδιά μένουν εκτός επιδότησης άρα και εκτός ΚΔΑΠ-μεΑ. «Πρόκειται για διπλό χτύπημα για τους γονείς», ανέφερε η Γραμματέας του Συλλόγου Ράνια Καρανικόλα.

Την ίδια ώρα τα δύο ΚΔΑΠ έκλεισαν για μία εβδομάδα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από εργαζόμενους γονείς. «Πρώτη φορά στα τόσα χρόνια λειτουργίας του ΚΔΑΠ κλείνουν οι δομές για μια εβδομάδα από 14 έως 18/09/2015 με επιεικώς αστείες δικαιολογίες όπως «κατάρτιση εβδομαδιαίου και ημερήσιου προγράμματος, τακτοποίηση αιθουσών, τακτοποίηση εκπαιδευτικού υλικού». Αυτό αποτελεί πλήγμα για τους γονείς και την ήδη εξαιρετικά βεβαρημένη καθημερινότητά τους», αναφέρεται στο έγγραφο του Συλλόγου.

Διαμαρτυρία ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ

Για το θέμα των οριζόντιων περικοπών της ΕΕΤΑΑ με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός επιδότησης 25 παιδιά με ανάγκες, διαμαρτύρεται και η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, με έγγραφό της. Οπως αναφέρεται πρόκειται για ουσιαστικό αποκλεισμό των παιδιών από τα ΚΔΑΠ Βόλου και Ν. Ιωνίας και ταυτόχρονα για οικονομικό πλήγμα για την ίδια την επιχείρηση, η οποία μπορεί να απορροφήσει 90 παιδιά καλείται όμως να λειτουργήσει με 22 θέσεις κενές.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Αναστασία Μορφογιάννη, οι θέσεις θα καλυφθούν για την εξυπηρέτηση των γονέων παιδιών με ανάγκες έστω και εκτός ΕΕΤΑΑ.

Απαντώντας δε στις διαμαρτυρίες των γονέων για το κλείσιμο των δομών για μία εβδομάδα, υπογράμμισε ότι γίνεται για την προετοιμασία των κέντρων, τονίζοντας ότι μολονότι η λειτουργία των ΚΔΑΠ προβλέπεται να είναι εντεκάμηνη από μέσα Σεπτεμβρίου έως τέλος Ιουλίου, η ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ δεν έκλεισε ούτε τον Αύγουστο προκειμένου να εξυπηρετήσει τους γονείς.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου