ΣΠΟΡΑΔΕΣ

«Αδεια» από καθηγητές Γυμνάσια και Λύκεια στις Βόρειες Σποράδες

αδεια-από-καθηγητές-γυμνάσια-και-λύ-323952

Φιλόλογοι και φυσικοί «μοιράζονται» ελλείψει καθηγητών

«Αδεια» παραμένουν Γυμνάσια και Λύκεια στις Βόρειες Σποράδες από βασικές ειδικότητες καθηγητών, όπως είναι οι φιλόλογοι και οι φυσικοί. Τα μαθήματα στα σχολεία γίνονται με ενδιάμεσες κενές ώρες, εν αναμονή των αποσπάσεων και προσλήψεων αναπληρωτών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πολλά τμήματα σε γυμνάσια και λύκεια στις Σποράδες, δεν έχουν καν καθηγητή για τα φιλολογικά μαθήματα. Με εντολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο ένας για παράδειγμα φιλόλογος που διδάσκει σε μια σχολική μονάδα, αναλαμβάνει να διδάσκει σε όλα τα τμήματα που δεν διαθέτουν την αντίστοιχη ειδικότητα. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται λιγότερες ώρες φιλολογικών μαθημάτων ανά τμήμα. Στόχος της διεύθυνσης είναι να μη δημιουργούνται τμήματα πολλαπλών ταχυτήτων στις ίδιες σχολικές μονάδες και η διδακτέα ύλη να προχωρά ισότιμα σε όλα τα τμήματα, είτε έχουν είτε δεν έχουν δικό τους καθηγητή.

Η κάλυψη των κενών γίνεται εκ των ενόντων, σε βάρος όμως της πορείας της ύλης και με ενδιάμεσα κενά στο ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή οι κενές θέσεις καθηγητών στα νησιά των Βορείων Σποράδων στις βασικές ειδικότητες, αφορούν σε 7 φιλόλογους και 3 φυσικούς. Υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες, προέχει όμως η κάλυψη των συγκεκριμένων για να μπουν τα τμήματα σε μία σειρά.

Κενά εντοπίζονται και στη χερσαία Μαγνησία, κυρίως σε φυσικούς και φιλόλογους και κάποια λίγα κενά σε ειδικότητες όπως γεωπόνων, πλοιάρχων κ.α.

Αυτές τις ημέρες, το ΠΥΣΔΕ συνεδριάζει για την τοποθέτηση των αποσπασμένων καθηγητών στις κενές θέσεις που υπάρχουν στα σχολεία. Στη συνέχεια θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί να κάνουν δεκτή την τοποθέτησή τους και αν όχι τα κενά που θα υφίστανται να καλυφθούν μέσα από διορισμούς από τους πίνακες αναπληρωτών.

Εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο ότι -τουλάχιστον για τις Σποράδες- τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν με «αλχημείες» ελλείψει εκπαιδευτικού προσωπικού μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και υπολογίζεται να γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου