ΤΟΠΙΚΑ

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Βόλο

το-χαμόγελο-του-παιδιού-στο-βόλο-329703

Σε συζητήσεις ο αντιδήμαρχος Τάσος Μπατζιάκας με στελέχη του εθελοντικού οργανισμού

Ομπρέλα και στο Βόλο για την προστασία των παιδιών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, αναμένεται να ανοίξει το «Χαμόγελο του Παιδιού». Στελέχη του εθελοντικού οργανισμού βρίσκονται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Τάσο Μπατζιάκα. Πλέον η ίδρυση παραρτήματος του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι θέμα χρόνου και αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις. Το κτίριο έχει ήδη βρεθεί και πρόκειται για τον πρώην παιδικό σταθμό στη συνοικία του Αναύρου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός που έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Παραρτήματα του «Χαμόγελου του Παιδιού» υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Επόμενος σταθμός θα είναι ο Βόλος, με στόχο να μη σβήσει ποτέ το χαμόγελο από το πρόσωπο των μικρών παιδιών και στην πόλη. «Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με το Χαμόγελο του Παιδιού. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική δομή που θα λειτουργήσει στην πόλη και που θα ενισχύσει το δίκτυο των κοινωνικών δομών που έχουν αναπτυχθεί. Μάλιστα έχει βρεθεί και το κτίριο που θα φιλοξενήσει τα γραφεία του εθελοντικού οργανισμού στην περιοχή του Αναύρου», επεσήμανε ο κ. Μπατζιάκας.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί ποιος από τους τομείς δράσης του «Χαμόγελου του Παιδιού» θα λειτουργήσει στο Βόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα, η συγκεκριμένη δομή δεν θα είναι η μοναδική που θα έρθει να ενισχύσει το δίκτυο των κοινωνικών δομών στην πόλη. Προγραμματίζεται επίσης η λειτουργία Κέντρων Πρόληψης και του Κέντρου Πόνου που θα στεγαστούν σε οίκημα του Δήμου Βόλου, στον πρώτο όροφο σε οικοδομή στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου και Δημητριάδος.

Η δράση

Η δράση του «Χαμόγελου του Παιδιού» καλύπτει 17 πεδία που έχουν σχέση με την προστασία των παιδιών: Εθνική τηλεφωνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, 116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά, Amber Alert Hellas, Πανελλήνιο Κέντρο Αμεσης Κοινωνικής Επέμβασης, Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά, Τα σπίτια, Στήριξη παιδιών με προβλήματα διαβίωσης, Στήριξη παιδιών με προβλήματα υγείας, Δημιουργική απασχόληση στα Νοσοκομεία Παίδων, Κινητές Ιατρικές Μονάδες, Προληπτική Ιατρική, Ενημέρωση γονέων παιδιών και εκπαιδευτικών, Καταγγελίες για παιδιά θύματα κακοποίησης – παραμέλησης, Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και εφήβων, Επιτόπιες παρεμβάσεις, Κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών και οικογένειας, Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την εξαφάνιση και εκμετάλλευση παιδιών, Δίκτυα – Yποδομές.

62 εξαφανίσεις σε ένα εξάμηνο

Μία από τις πιο σημαντικές υποδομές που έχει αναπτύξει το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι αυτό της υποστήριξης των ερευνών για εξαφανισμένα παιδιά μέσω της γραμμής Amber Alert Hellas.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους για τη συχνότητα των εξαφανίσεων παιδιών. Μέσα σε ένα εξάμηνο από 1η Ιανουαρίου έως και 30 Ιουνίου 2015, υποβλήθηκαν 62 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών.

Από το σύνολο των εξαφανίσεων το 77,5% αφορούσαν σε φυγές εφήβων, το 6,5% σε γονικές αρπαγές και το 16% σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων. Τα περισσότερα εξαφανισμένα παιδιά -ποσοστό 77,5%- είναι ηλικίας 13 έως 18 ετών, το 14,5% ηλικίας 7 έως 12 ετών και το 8% ηλικίας έως 6 ετών. Στη συντριπτική τους δε πλειοψηφία τα εξαφανισμένα παιδιά του πρώτου εξαμήνου του 2015 είναι ελληνόπουλα (77,5%).

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», οι σχέσεις γονέων και παιδιών είναι αυτές που κατά κύριο λόγο -ποσοστό 35,5%- οδηγούν τα μικρότερα μέλη της οικογένειας σε φυγή από το σπίτι.

Ακολουθούν -σε ποσοστό 34%- οι σχέσεις με το άλλο φύλο, ενώ έχουν καταγραφτεί και μεμονωμένες περιπτώσεις φυγής εξαιτίας του διαδικτύου αλλά και κακοποίησής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου