Ελένη Χάνου: Με τη δική μου ματιά

ελένη-χάνου-με-τη-δική-μου-ματιά-329829

Παρασκευή περίπου 11 το πρωί. Στην οδό Ιωλκού, κάτω από την Ερμού. Ανάβει πράσινο στο φωτεινό σηματοδότη στη συμβολή της Ιωλκού με Δημητριάδος, το αριστερό όμως ρεύμα κυκλοφορίας μένει ακινητοποιημένο. Γιατί; Επειδή «επαγγελματίας» που εκτελούσε μεταφορές και που δεν βρήκε να παρκάρει παράνομα το φορτηγό του στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος που ήταν κατειλημμένη από άλλα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, δεν δίστασε να τραβήξει χειρόφρενο καταμεσής του δρόμου, να ανοίξει την πόρτα του οδηγού και να κατέβει ανενόχλητος κάτω για να κάνει την παράδοση του εμπορεύματος στο κατάστημα που εξυπηρετεί. Μία παράδοση για την οποία υπάρχει θεσπισμένο ωράριο φορτοεκφόρτωσης, που όμως καταπατείται συστηματικά. Σαν να ήταν στο σπίτι του… Λες και ήταν ο μοναδικός που εκείνη την ώρα εργαζόταν και έπρεπε να τελειώσει. Λες και όλοι οι υπόλοιποι που κυκλοφορούσαν εκείνη την ώρα στους δρόμους, βγήκαν για να… βολτάρουν. Θεωρώντας ότι είναι ο μοναδικός που έχει δικαιώματα στους δρόμους.

Η παραπάνω αποτελεί μία χαρακτηριστική στιγμή της κυκλοφοριακής ζούγκλας που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει. Ολους μας ενοχλεί, όλοι όμως το έχουμε κάνει: έχουμε σταθμεύσει παράνομα, έχουμε αποκλείσει ράμπες, έχουμε «καβαλήσει» πεζοδρόμια και έχουμε σταματήσει την κυκλοφορία για να κατέβει κάποιος επιβάτης του αυτοκινήτου, ακόμη και για να παραδώσουμε κάτι σε κάποιον. Αδιαφορώντας για τη συνέπεια της πράξης μας.

Αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, η Δημοτική Αστυνομία άρχισε να μοιράζει κλήσεις. Κόπηκαν μερικές δεκάδες. Μετά τις εκλογές σύμφωνα με την ενημέρωση της στήλης, θα αρχίσουν να βγαίνουν και πινακίδες.

Τι να το κάνεις όμως; Μόλις πέντε δημοτικοί αστυνομικοί δίνουν τη μάχη για να βάλουν τάξη στην αταξία. Και πέρα από μερικά έσοδα που προκύπτουν για τα δημοτικά ταμεία, δεν βλέπουμε προς το παρών άλλη διαφορά. Μόλις οι αστυνομικοί φεύγουν, τα αυτοκίνητα επιστρέφουν.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά δεν έχουμε κυκλοφοριακή παιδεία. Θέλουμε έναν «μπαμπούλα» πάνω από το κεφάλι μας να μας απειλεί με πρόστιμα. Και κάθε φορά να παρκάρουμε παράνομα αλλά ταυτόχρονα να βρίζουμε τον άλλο που βλέπουμε να παρεμποδίζει την κυκλοφορία. Η καμήλα λέει βλέπει την καμπούρα της άλλης καμήλας, όχι τη δική της. Αν ο καθένας από εμάς δεν δει την καμπούρα του, τότε όσα πρόστιμα και να πέσουν, το κυκλοφοριακό χάος θα επιστρέφει κάθε φορά που ο αστυνομικός με τη σφυρίχτρα θα φεύγει από το δρόμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου