ΤΟΠΙΚΑ

200 καφέ κάδοι στις επιχειρήσεις εστίασης

200-καφέ-κάδοι-στις-επιχειρήσεις-εστίαση-330621

Τέσσερα πράσινα σημεία σε Αγριά, Αγχίαλο, κοντά στα Σφαγεία και στο Πανθεσσαλικό

Οι καταστηματάρχες εστίασης θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος στην ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων. Από το Δήμο Βόλου εξετάζεται η άμεση διάθεση σε πρώτη φάση 200 καφέ κάδων σε επιχειρήσεις εστίασης για την ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων τους, όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας, Στ. Διαμαντίδης στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης για την ολοκλήρωση του τοπικού σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έγκριση του τοπικού σχεδίου, βρίσκει το Δήμο Βόλου, με δύο ρεύματα ανακύκλωσης: πράσινους και μπλε κάδους. Σύντομα πρόκειται να διατεθούν και 200 καφέ κάδοι για την ανακύκλωση των οργανικών απορριμμάτων, ενώ πιλοτικά θα λειτουργήσει και ανακύκλωση γυαλιού, με ειδικές καμπάνες που θα τοποθετηθούν σε δύο ή τρία κεντρικά σημεία της πόλης.

Για την ανακύκλωση ογκωδών και άλλων απορριμμάτων, θα χωροθετηθούν τέσσερα «πράσινα σημεία» που θα λειτουργήσουν σε πρώην δημοτικά γήπεδα: ένα στην Αγριά, ένα στη Ν. Αγχίαλο, ένα κοντά στα Σφαγεία που λειτουργεί και σήμερα -παράνομα όμως- για την απόρριψη μπάζων και ένα που γειτνιάζει στο Πανθεσσαλικό Στάδιο σε έκταση 17 στρεμμάτων. Ολα τα πράσινα σημεία είναι πάνω από 4 στρέμματα και για την αδειοδότησή τους θα συνταχθούν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Προβλέπεται να λειτουργήσουν έως το 2020.

Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει ένα κεντρικό «πράσινο σημείο» που θα υποδείξει ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, πιθανότατα στο ΧΥΤΑ.

Στόχος όπως τονίστηκε είναι η ανακύκλωση των απορριμμάτων σε ποσοστό 50% έως και το 2020.

Κριτική

Τη διαφωνία του ως προς τη χωροθέτηση του κεντρικού πράσινου σημείου στο ΧΥΤΑ, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Ο ίδιος μάλιστα έθεσε και θέμα προσωπικού για να πετύχει η ανακύκλωση. «Το τοπικό σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει όσο καλό κι αν είναι λόγω έλλειψης προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, Βασίλης Ζαχείλης, εστίασε στο θέμα της ενημέρωσης των πολιτών και επαγγελματιών, ενώ ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, Δημ. Κουτσιφέλης, έθεσε ζήτημα κινήτρων για να συμμετέχουν ενεργά τα νοικοκυριά στην ανακύκλωση. Πήγε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ακόμη και θεσμικές παρεμβάσεις σε πολεοδομικό επίπεδο (κατά την κατασκευή των σπιτιών να προβλέπονται χώροι για τέσσερις διαφορετικούς κάδοι ανακύκλωσης).

Ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Νίκος Κανελλής, εστίασε στην ανάγκη να μην περάσει η διαχείριση των απορριμμάτων στα χέρια των ιδιωτών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κοινωνικό πλούτο που θα πρέπει να επιστρέφει στους πολίτες. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαλογή στην πηγή και στη συνέχεια ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Στη διάθεση του Δήμου για την ενημέρωση των πολιτών, δήλωσαν ότι βρίσκονται ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος αλλά και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας, Σούλα Βακουφτσή.

Ανέβηκαν οι τόνοι στο δημοτικό συμβούλιο

Το τοπικό σχέδιο για τα απορρίμματα εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο λίγη ώρα αργότερα. Ωστόσο τόσο ο σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας, Νίκος Κανελλής, όσο και η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νατάσσα Οικονόμου, αλλά και ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ. Μιτζικός και ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος, κατηγόρησαν τη δημοτική αρχή για κωλυσιεργία και προχειρότητα.

Τέθηκε επίσης ζήτημα επάρκειας προσωπικού για την αποκομιδή των υλικών ανακύκλωσης, δεδομένου ότι η υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό, ενώ από την κ. Οικονόμου, κατατέθηκε πρόταση για την επέκταση της ανακύκλωσης και στη διαχείριση της λυματολάσπης του Βιολογικού.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ενώ ο κ. Μιτζικός επεσήμανε ελλείψεις στο σχέδιο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Θανάσης Σταυρίδης αντέδρασε έντονα. «Δεν σας είδα σε καμιά επιτροπή κύριε Μιτζικέ να καταθέτετε πρόταση. Είσαι πολύ λίγος. Ξενόφερτε», του επιτέθηκε ο κ. Σταυρίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου