ΤΟΠΙΚΑ

2.500 «πρωτάκια» στη Μαγνησία ~ Αποδεκατισμένη η ειδική αγωγή

2-500-πρωτάκια-στη-μαγνησία-αποδεκατισ-331056

Αδεια από καθηγητές τα νησιά – Με επισημότητα οι Αγιασμοί στις σχολικές μονάδες

Τις πύλες τους για την υποδοχή των 27.000 περίπου μαθητών άνοιξαν χθες τα σχολεία στη Μαγνησία. Το πρώτο σχολικό κουδούνι βρήκε τους μαθητές στα σχολικά προαύλια για τον καθιερωμένο Αγιασμό. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στο νομό βρίσκει την ειδική αγωγή στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αποδεκατισμένη από εκπαιδευτικό προσωπικό και τα νησιά άδεια από καθηγητές βασικών ειδικοτήτων όπως οι φιλόλογοι. Ανάγκες εξακολουθούν να καταγράφονται και σε επίπεδο συντηρήσεων των σχολικών κτιρίων.

Ρεπορτάζ ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Οι επίσημοι Αγιασμοί έγιναν για την Πρωτοβάθμια στα 3ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας, ενώ για τη Δευτεροβάθμια στο σχολικό συγκρότημα των 1ου Γυμνασίου και 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου. Τους Αγιασμούς τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, ενώ το παρών στα σχολικά προαύλια έδωσαν οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ.κ. Θεοδώρα Μητσιάνη και Γ. Δοδοντσάκης, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος και η αντιδήμαρχος Παιδείας, Γεωργία Τοκαλή – Μποντού, ενώ ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας παρευρέθηκε στους Αγιασμούς, ο Αργ. Κοπάνας.

2.500 πρωτάκια

Η νέα σχολική χρονιά βρήκε 2.500 πρωτάκια να περνούν για πρώτη φορά το κατώφλι των δημοτικών σχολείων. Ο αριθμός τους είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Θεοδ. Μητσιάνη -από το βήμα του επίσημου Αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στα 3ο και 9ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας- καλωσόρισε τα πρωτάκια, για τα οποία όπως σημείωσε ξεκινά ο αγώνας τους για μάθηση.

Αποδεκατισμένη η ειδική αγωγή

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, βρίσκει αποδεκατισμένη την ειδική αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια, Θεοδώρα Μητσιάνη, στα ειδικά δημοτικά σχολεία εντοπίζεται η πλειοψηφία των κενών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μόνιμο εκπαιδευτικό δυναμικό. «Περιμένουμε εκπαιδευτικούς μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ», ανέφερε η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας.

Στις υπόλοιπες ειδικότητες σύμφωνα την ίδια, τα κενά είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κενά υπάρχουν σε μονό αριθμό τόσο σε δασκάλους, όσο και νηπιαγωγούς όσο καιν σε ειδικότητες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. «Ξεκινάμε τη σχολική χρονιά φέτος, όπως κάθε χρόνο. Τα κενά είναι περιορισμένα, σε κάποιες μάλιστα ειδικότητες όπως φυσικής αγωγής και γαλλικών υπάρχουν περισσεύματα», ανέφερε η κ. Μητσιάνη.

Αδειασαν τα νησιά

Εως τα μεσάνυκτα συνεδρίαζε προχθές Πέμπτη το υπηρεσιακό συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προκειμένου να τοποθετήσει εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Ο μαραθώνιος των συνεδριάσεων θα συνεχιστεί και σήμερα για την τοποθέτηση και των υπολοίπων καθηγητών. Πάντως, το σημαντικότερο πρόβλημα από άποψη αριθμού κενών, σύμφωνα με το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίκας, Γ. Δοδοντσάκη, εντοπίζεται στον κλάδο των φυσικών -λείπουν περίπου 15 καθηγητές- ίσως υπάρξουν λίγα κενά σε φιλολόγους και γεωπόνους.

«Πληγή» αποτελούν για μία ακόμη χρονιά τα νησιά, τα οποία άδειασαν από εκπαιδευτικούς. Καθηγητές ζήτησαν ομαδικές μεταθέσεις με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται 7 κενά φιλολόγων, 3 κενά φυσικών, θεολόγων και οικονομολόγων.

Θα ακολουθήσει η τοποθέτηση των αποσπασμένων και στη συνέχεια θα καταγραφούν τα κενά που θα κληθούν να καλύψουν αναπληρωτές.

3.000 αιτήσεις αναπληρωτών

Εως και χθες γίνονταν δεκτές αιτήσεις αναπληρωτών για την κατάρτιση των πινάκων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για να μπουν στους πίνακες των αναπληρωτών και να διεκδικήσουν μία θέση στις αίθουσες διδασκαλίας για τη χρονιά που ξεκίνησε. Εκτιμήσεις πάντως κάνουν λόγο, ότι οι αναπληρωτές δεν πρόκειται να μπουν στις σχολικές αίθουσες πριν το τέλος Σεπτεμβρίου.

Βιβλία

Με το πρώτο σχολικό κουδούνι, οι μαθητές παρέλαβαν και τα σχολικά βιβλία για τη νέα σχολική χρονιά. Ελλείψεις δεν υπάρχουν, ενώ κάποιες εκκρεμότητες σε δεύτερα τεύχη θα καταφθάσουν εντός της σχολικής χρονιάς.

Συντηρήσεις

Οι μαθητές θα κληθούν να συνυπάρξουν στα σχολικά προαύλια, με συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, καθώς οι συντηρήσεις θα συνεχιστούν και μετά το σχολικό κουδούνι.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, υπήρχε προγραμματισμός για παρεμβάσεις σε 27 σχολεία, ωστόσο λόγω των capital controls η υπηρεσία βγήκε εκτός προγραμματισμού. «Το τμήμα τεχνικών υπηρεσιών και οι εργολάβοι έκαναν πραγματικά τεράστια προσπάθεια και βρισκόμαστε κοντά στο στόχο. Οι συντηρήσεις θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, ενώ σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και γονείς θα επιχειρήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία που είναι τεράστια», ανέφερε ο κ. Μπέος.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι έως τέλος του 2018 θα γίνουν συντηρήσεις σε όλα τα σχολεία, με έμφαση στις τουαλέτες και τις στέγες των κτιρίων.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 3ου και 9ου Δημοτικών Σχολείων Ν. Ιωνίας, όπου σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας, κ. Γεωργία Τοκαλή -Μποντού κατασκευάστηκαν νέες σχολικές τουαλέτες και προσφάτως έγιναν παρεμβάσεις και στις τουαλέτες των καθηγητών.

Οι ιερείς στα σχολεία

Κοντά στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, θα βρίσκονται για μία ακόμη φορά ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Σύμφωνα με το Σεβασμιώτατο, κ. Ιγνάτιο στόχος είναι να μην μείνει κανένα παιδί υποσιτισμένο και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουν διακριτικά οι ιερείς. Επίσης θα φροντίσουν για την επίλυση κάθε άλλου προβλήματος.

Ομαδικές μεταθέσεις καθηγητών από τα νησιά αφήνουν πίσω τους κενά

Πλειάδα κενών στην ειδική αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου