ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλείονται από τις πανελλήνιες μαθητές των ΕΠΑΛ!

αποκλείονται-από-τις-πανελλήνιες-μαθ-332115

Σε αναβρασμό η επαγγελματική εκπαίδευση στη Μαγνησία – Υπόμνημα από τον πρώην Πρόεδρο της ΕΛΜΕ στον Υπουργό Παιδείας

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά σήμερα η νέα σχολική χρονιά για δεκάδες μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων της Μαγνησίας. Βάσει Νόμου στα ΕΠΑΛ δεν μπορούν να συσταθούν φέτος Ομάδες Β’ μέσω των οποίων οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις ισότιμα με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων αποκλείονται από την είσοδό τους στα Πανεπιστήμια για τουλάχιστον ένα χρόνο. Οι διευθυντές των ΕΠΑΛ του νομού είναι σε αναβρασμό. Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και διευθυντής στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Σωκράτης Σαβελίδης μιλά για υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και μπαίνει μπροστάρης σε αγώνα για την άρση της αδικίας εις βάρος των μαθητών των ΕΠΑΛ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ψήφιση του Νόμου τον περασμένο Δεκέμβριο έπιασε στον ύπνο το συνδικαλιστικό κίνημα. Διευθυντές των Επαγγελματικών Λυκείων του νομού, που επιχείρησαν τις τελευταίες ημέρες να συστήσουν Ομάδες Β’ στα σχολεία τους, διαπίστωσαν ότι ο νέος Νόμος δεν τους το επιτρέπει.

Σύμφωνα με τον κ. Σαβελίδη, ο τελευταίος νόμος του 2013, υπαγόρευε την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών των ΕΠΑΛ μέσω της Ομάδας Β’ στις πανελλήνιες εξετάσεις για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Φέτος όμως διαπιστώσαμε ότι βάσει του νέου Νόμου του Δεκεμβρίου δεν προβλέπεται η σύσταση Ομάδας Β’ μέσω της οποίας οι μαθητές των ΕΠΑΛ προετοιμάζονται για να λάβουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ως εκ τούτου αποκλείονται από τις εξετάσεις, που μπορούν να δώσουν ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή τους από το ΕΠΑΛ», αναφέρει ο κ. Σαβελίδης.

Το παραπάνω για τον κ. Σαβελίδη δεν συνιστά μόνο υποβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και αδικία για τους έστω και λίγους μαθητές των ΕΠΑΛ που θέλουν να κάνουν την προσπάθεια να μπουν στα φροντιστήρια.

Οδηγεί τους ίδιους μαθητές στα φροντιστήρια για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις στα μαθήματα και να συμμετέχουν ένα χρόνο μετά την αποφοίτησή τους στις πανελλήνιες.

«Δυστυχώς αυτό δεν το είχαμε αντιληφθεί εγκαίρως τον περασμένο Δεκέμβριο. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα λίγες ώρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η επαγγελματική εκπαίδευση στο νομό, βρίσκεται σε αναβρασμό. Ηδη ο κ. Σαβελίδης μπαίνει μπροστάρης στον αγώνα που θα ξεκινήσει από το Βόλο σε πανελλήνιο επίπεδο για την άρση της συγκεκριμένης αδικίας εις βάρος των μαθητών της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Βρίσκεται ήδη στη διαδικασία σύνταξης υπομνήματος το οποίο θα επιδώσει σήμερα, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στον Υπουργό Παιδείας, ζητώντας την άρση του αποκλεισμού των μαθητών των ΕΠΑΛ από τις πανελλήνιες εξετάσεις και να επιτραπεί στα επαγγελματικά λύκεια η σύσταση των Ομάδων Β’.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου