ΤΟΠΙΚΑ

Flash Mob για πρώτη φορά στο Βόλο

flash-mob-για-πρώτη-φορά-στο-βόλο-334444

Δρώμενο με αργεντίνικο τάνγκο στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου εορτασμού φυσικοθεραπείας

Flash-mob: είναι όρος που επινοήθηκε το 2003 για να περιγράψει μια ξαφνική συντονισμένη συγκέντρωση ανθρώπων σε ένα δημόσιο χώρο με σκοπό να εκτελέσουν μια ασυνήθιστη και εξαιρετικά συγχρονισμένη πράξη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ενα δρώμενο που γίνεται κυρίως στη Βόρειο Ευρώπη, θα τελεστεί για πρώτη φορά στο Βόλο, το ερχόμενο Σάββατο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φυσικοθεραπευτές του Βόλου, θα κάνουν τέσσερις αστραπιαίες εμφανίσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης: στον Αγ. Κωνσταντίνο, στην παραλία του Βόλου, στην Πλατεία Αγ. Νικολάου και στην Ερμού. Θα εμφανιστούν φορώντας ένα διακριτικό και θα χορέψουν αργεντίνικο τάνγκο. Με αυτό τον τρόπο θα στείλουν μήνυμα για την αξία της κίνησης σε όλες τις ηλικίες, είτε πρόκειται για κίνηση μέσα από το περπάτημα, είτε μέσα από το χορό είτε μέσα από την άσκηση.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση που θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στο Βόλο, θα αποτελέσει την κορύφωση του εβδομαδιαίου εορτασμού που διοργανώνει ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Μαγνησίας, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εορτασμού φυσικοθεραπείας. Θα προηγηθεί σήμερα, Πέμπτη, συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στην Ποδηλατοδρομία Βόλου, που θα ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ, από την Πλατεία Αγίου Νικολάου, με σύνθημα «οι φυσικοθεραπευτές προτείνουν: κάντε ποδήλατο».

50% πτώσεις σε ηλικία 80 ετών και άνω

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, γίνονται ομιλίες στο Γηροκομείο, στο Νοσοκομείο, στο Αχίλλειο και στο Πανεπιστήμιο. Χθες το πρωί έγινε ομιλία στο ΚΑΠΗ «Θεόφιλος» σε συνεργασία με το τμήμα φυσικοθεραπείας του ΚΑΠΗ Δήμου Βόλου. Η πρόληψη των πτώσεων, είναι το θέμα στο οποίο εστιάζουν φέτος οι φυσικοθεραπευτές και δεν είναι τυχαίο.

Οι πτώσεις αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 75 και 50% ηλικίας άνω των 80 ετών υφίστανται μία ή περισσότερες πτώσεις κάθε χρόνο και από αυτούς περίπου οι μισοί πέφτουν παραπάνω από μία φορές. Συμβαίνουν συχνότερα στις γυναίκες οι οποίες αναφέρουν συχνότερα προβλήματα κινητικότητας λόγω της αυξημένης εμφάνισης ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση.

Ο κίνδυνος πτώσεων αυξάνεται σημαντικά σε άτομα με γνωστικά προβλήματα και άνοια. Υπολογίζεται ότι ετησίως 70 – 85% των ατόμων με άνοια υφίστανται πτώση.

Οι πτώσεις συνδέονται με αξιοσημείωτη θνησιμότητα, νοσηρότητα, μειωμένη λειτουργικότητα, παραμονή στο νοσοκομείο. Πάνω από το 90% των καταγμάτων ισχίου οφείλονται σε πτώσεις κα τα περισσότερα συμβαίνουν σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών. Περίπου το 3% όλων των πτώσεων προκαλεί κάταγμα σε άλλα σημεία, όπως στη σπονδυλική στήλη, το βραχίονα, τη λεκάνη ή τον καρπό.

Σύμφωνα με τον φυσικοθεραπευτή, Αργύρη Περιστερόπουλο, η άσκηση είναι το κυριότερο εργαλείο πρόληψης των πτώσεων. «Προτείνουμε κίνηση μέσα από χορό, περπάτημα, άσκηση και ειδικά στους ηλικιωμένους για την πρόληψη των πτώσεων», ανέφερε ο κ. Περιστερόπουλος. Ο ίδιος εστίασε στο πρόγραμμα profound μέσα από το οποίο επιχειρείται η διαχείριση του κόστους των πτώσεων, της μείωσής τους σε ποσοστό 35% αλλά και της μείωσης του τραυματισμού εξαιτίας των πτώσεων σε ποσοστό επίσης 35%.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Μαγνησίας προσφέρει και φέτος 1.000 δωρεάν συνεδρίες σε πολίτες που έχουν ανάγκη φυσικοθεραπειών μετά από πτώσεις και τραυματισμούς.

Αργύρης Περιστερόπουλος: «Η κίνηση είναι το κύριο εργαλείο για την πρόληψη των πτώσεων και των τραυματισμών ειδικά στις μεγάλες ηλικίες»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου