ΤΟΠΙΚΑ

Αύριο ή τη Δευτέρα τα προνοιακά επιδόματα

αύριο-ή-τη-δευτέρα-τα-προνοιακά-επιδόμ-334901

Εγκρίθηκε η κατανομή τους στους 2.679 δικαιούχους – Κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του 2016

Αύριο, Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, πρόκειται να κατατεθούν στους 2.679 δικαιούχους του Δήμου Βόλου, τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου. Πρόκειται για συνολικό ποσό ύψους 1.916.353,32 ευρώ, την κατανομή του οποίου αποφάσισε ομόφωνα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου, στη χθεσινή συνεδρίασή της.

Δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων είναι 1.169 άτομα με βαριές αναπηρίες, 204 με μεσογειακή αναιμία, δύο με εγκεφαλική παράλυση, 429 με βαριά νοητική καθυστέρηση, 213 άτομα με προβλήματα κίνησης, 13 άτομα που λαμβάνουν στεγαστική συνδρομή, 30 παραπληγικοί ανασφάλιστοι, 66 παραπληγικοί του δημοσίου, 256 τυφλοί, 70 κωφάλαλοι, 7 χανσενικοί, 192 απροστάτευτα παιδιά και 28 ομογενείς πρόσφυγες.

Ο προϋπολογισμός

Στην ίδια συνεδρίαση, με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2016.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών, κ. Δημήτρη Πέγιο, η λειτουργία του Δήμου Βόλου προϋπολογίζεται στα 89 εκ. ευρώ περίπου έναντι 93 εκ. ευρώ για το 2015. Η διαφορά των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν συμπεριληφθεί τα κονδύλια από το ΣΕ. «Θέλαμε έναν πραγματικό προϋπολογισμό και γι’ αυτό δεν συμπεριλάβαμε τα συγκεκριμένα κονδύλια που ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσα θα είναι», είπε ο κ. Πέγιος. Αντίστοιχα, στο ίδιο πλαίσιο μειωμένο είναι κατά 6,5 εκ. ευρώ και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για το 2016.

Οπως σημείωσε ο κ. Πέγιος, η μισθοδοσία του προσωπικού είναι φέτος αυξημένη κατά 1,3 εκ. ευρώ, καθώς στους πίνακες της μισθοδοσίας επέστρεψαν μετά το 2013 οι υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας και οι σχολικοί φύλακες.

Επιπλέον βάρος συνιστούν και τα τοκοχρεολύσια που προϋπολογίζονται στο 1,5 εκ. ευρώ, ενώ για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό εντάσσονται και τα κληροδοτήματα.

Νομικά θέματα

Η Οικονομική Επιτροπή ανέβαλλε για την επόμενη συνεδρίασή της τη συζήτηση της άρσης της εμπλοκής της φορολογικής ενημερότητας σε εργολάβο. Για το θέμα υπάρχει αρνητική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας.

Ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δήμο Βόλου από το 2010. Φέρεται να έχει εισπράξει παράνομα ποσό 228.676, 65 ευρώ για το έργο της ανακατασκευής της γέφυρας του Κραυσίδωνα, τους λογαριασμούς αποπληρωμής του οποίου είχε εκχωρήσει σε ιδιωτική τράπεζα. Το συγκεκριμένο δε ποσό, αντιστοιχεί σε έλλειμμα που βρέθηκε στα δημοτικά ταμεία.

Ηδη σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του Δήμου Βόλου έχει ασκηθεί και εκκρεμεί προς εκδίκαση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου έφεση του εργολάβου κατά της απόφασης καταλογισμού στον ίδιο του ποσού του ελλείμματος των δημοτικών ταμείων. Για την καταλογιστική απόφαση δεν έχει υποβληθεί στα δικαστήρια αίτηση αναστολής εκτέλεσης, ενώ δεν συντρέχει καμία προϋπόθεση (π.χ. ολική εξόφληση οφειλής κ.τ.λ.) που να δικαιολογεί σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία σύννομη της άρση της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Πέγιος, ο ρόλος του Δήμου Βόλου δεν είναι να καταδικάζει τους επαγγελματίες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη νομική υπηρεσία να επανεξετάσει αν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης δημοτικής ενημερότητας.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο εργολάβος ο οποίος έθεσε εκ νέου το ζήτημα διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου από το Δήμο Βόλου, «για να λάμψει όλη η αλήθεια», όπως είπε αρνούμενος ότι εισέπραξε το επίμαχο ποσό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου