ΤΟΠΙΚΑ

Διαβούλευση με διαδικασίες εξπρές ~ Για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων

διαβούλευση-με-διαδικασίες-εξπρές-γι-336888

Κατά της καύσης, υπέρ των μικρών μονάδων επεξεργασίας και της ενημέρωσης των πολιτών τάχθηκαν οι φορείς

Τη δημιουργία μικρών μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων σε διαφορετικά σημεία του νομού αντί της μιας μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δυναμικότητας 80.000 τόνων που προκρίνει ο Δήμος Βόλου, πρότειναν φορείς της πόλης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκίνησε χθες μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, με στόχο την κατάρτιση του τοπικού σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που θα πρέπει να κατατεθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση οι τοπικοί φορείς τάχθηκαν κατά της καύσης των απορριμμάτων, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν ενεργητικά στην ανακύκλωση. «Χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών κανένα σχέδιο -όσο καλό κι αν είναι- δεν θα πετύχει», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με αιχμές για τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια συζήτησης στο μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και για την περιορισμένη συμμετοχή των φορέων της πόλης, ξεκίνησε χθες η διαδικασία της διαβούλευσης σε επίπεδο Δήμου Βόλου, υπό την Προεδρεία του αντιδημάρχου, Αν. Μπατζιάκα.

Επόμενη διαβούλευση έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη στις 11 το πρωί, ενώ το τελικό τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, πρόκειται να έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει μεθαύριο Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι.

Με φόντο τις διαδικασίες… εξπρές, τοπικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους.

Εκ μέρους του ΤΕΕ Μαγνησίας, η κ. Μαργαρίτα Μαργαρίτη τάχθηκε υπέρ της διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή και της δημιουργίας δικτύου κάδων που θα αποτελείται από τέσσερις διαφορετικές «γραμμές»: πράσινοι για τα σύμμεικτα, μπλε για πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, κίτρινο για χαρτί και καφέ για τα βιοαπόβλητα. Για το τελευταίο μάλιστα, της συλλογής βιοαποβλήτων προτάθηκε το σύστημα πόρτα – πόρτα. Το ΤΕΕ Μαγνησίας, ζήτησε μάλιστα να δημιουργηθούν περισσότερες της μιας μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων και να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης του κοινού.

Χωροθέτηση κάδων ανακύκλωσης σε συγκεκριμένα σημεία στην πόλη, ανάλογα με τη δραστηριότητα που υπάρχει ζήτησε ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κ. Βολιώτης. «Θα μπορούσε για παράδειγμα να τοποθετηθεί κάδος για ανακύκλωση γυαλιού, στο κέντρο όπου δραστηριοποιούνται café – bar, κάδος για πλαστικά στα ψαράδικα και κάδοι κομποστοποίησης στην αγορά», είπε.

Ειδική μέριμνα για τα επικίνδυνα απόβλητα και ραδιενεργά υλικά ζήτησε από την πλευρά του το μέλος της Π.Π.Μ., Μάρκος Βαξεβανόπουλος, ο οποίος παράλληλα τάχθηκε κατά της κάθε μορφής καύσης αποβλήτων. «Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι σαν να επενδύουμε στον καρκίνο των παιδιών μας», τόνισε.

Ειδικούς κάδους ανακύκλωσης φαρμάκων σε περιφρουρημένα σημεία της πόλης, ζήτησε εξάλλου, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κων. Ματσιόλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρωτεύον για την επιτυχία του σχεδίου είναι η ενημέρωση των πολιτών.

Για αποκαρδιωτική συμμετοχή φορέων της πόλης, μίλησε ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Ν. Χατζησταματίου, ζητώντας από το Δήμο Βόλου να ξεκινήσει οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών προκειμένου να συμμετέχουν στην ανακύκλωση.

Προγράμματα σε όλα τα σχολεία και θεσμοθέτηση ακόμη και προστίμων, καθώς «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», ζήτησε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου Βόλου, Δημ. Χαλέβας.

Σύστημα αποκομιδής στα γερμανικά πρότυπα και απελευθέρωση των προσλήψεων στην υπηρεσία καθαριότητας, πρότεινε από την πλευρά του το μέλος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Γιώργος Μαγιάκος.

Κάθετα αντίθετος στην καύση απορριμμάτων, κάτι που συνιστά όπως είπε εγκληματική πράξη, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Ευθ. Τσιάμης, ενώ το μέλος της ΠΠΜ, Στέλιος Λημνιός ζήτησε τη χωροθέτηση σημείων για τα οικοδομικά απόβλητα που σήμερα εναποτίθενται ανεξέλεγκτα σε ρέματα και δημόσιους χώρους.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση που θα ξεκινούν μέσα από τα σχολεία, ζήτησε εξάλλου ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος.

Υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ανακύκλωσης και της δημιουργίας μικρών ευέλικτων μονάδων σε διάσπαρτα σημεία, τάχθηκε εξάλλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Θάλεια Στάχτου.

Τέλος, η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου μίλησε για ένα σχέδιο που θα καθορίσει την επόμενη 20ετία και υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με δημόσια χρηματοδότηση, που να προβλέπει διαλογή στην πηγή κι όχι καύση. Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΕΠΕΡΡΑΑ της διαχείρισης της λυματολάσπης στο Βιολογικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου