ΤΟΠΙΚΑ

Αλαλούμ στα φροντιστήρια με τις αποδείξεις λόγω του ΦΠΑ

αλαλούμ-στα-φροντιστήρια-με-τις-αποδε-343711

Φόβοι ότι αν ισχύσει το μέτρο οι «μικροί» θα κλείσουν το επόμενο σχολικό έτος

Αλαλούμ επικρατεί αυτή την περίοδο στην ιδιωτική εκπαίδευση στη Μαγνησία, με αφορμή την υπαγωγή φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και κέντρων εκμάθησης ξένων γλωσσών σε ΦΠΑ 23%. Το θολό τοπίο, προκαλεί προβλήματα στη βασική λειτουργία των φροντιστηρίων, που δεν γνωρίζουν αν τελικώς θα ισχύσει το μέτρο του ΦΠΑ. Αυτή την περίοδο μαζί με τις εγγραφές θα πρέπει να λάβουν προκαταβολές για τα δίδακτρα από τους γονείς, δεν γνωρίζουν όμως τι απόδειξη θα κόψουν: με ή χωρίς ΦΠΑ;

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Μαγνησίας, Αρη Παπανδρέου, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και των κέντρων ξένων γλωσσών έχουν ήδη κάνει τις δηλώσεις μεταβολής στη ΔΟΥ για την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Το τοπίο όμως παραμένει θολό. Κι αυτό γιατί εγκύκλιος για την παράταση υπαγωγής στο ΦΠΑ έως 16 Οκτωβρίου και προκειμένου να μην τους επιβληθεί πρόστιμο, έχει ερμηνευτεί από κάποιους ως αναστολή του ίδιου του μέτρου.

«Πρόκειται για λάθος ερμηνεία. Η παράταση δόθηκε για την υπαγωγή στο ΦΠΑ», εξηγεί ο κ. Παπανδρέου, αδυνατεί όμως να απαντήσει στο βασανιστικό ερώτημα τι γίνεται με την έκδοση των αποδείξεων.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη φροντιστηρίου, Αρη Σαββάκη, αυτή την περίοδο τα φροντιστήρια, μαζί με τις εγγραφές καλούνται να κόψουν αποδείξεις για τη λήψη των προκαταβολών που ζητούν οι γονείς. «Τι αποδείξεις κόβουμε; Με ή χωρίς ΦΠΑ;», διερωτάται ο κ. Σαββάκης.

«Δεν το γνωρίζουμε», απαντά ο κ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον ίδιο αν κάποιος ιδιοκτήτης φροντιστηρίου κόψει απόδειξη με ΦΠΑ θα κληθεί να το αποδώσει στο κράτος, είτε ισχύσει το μέτρο είτε όχι. Ομως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιβληθεί τελικώς ο ΦΠΑ ή όχι. «Η αβεβαιότητα που υπάρχει έχει μπλοκάρει τα έσοδα στα φροντιστήρια. Οι ιδιοκτήτες που δεν γνωρίζουν τι θα γίνει δεν εισπράττουν προκαταβολές διδάκτρων επειδή δεν μπορούν να εκδώσουν αποδείξεις», εξηγεί ο κ. Παπανδρέου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη ρευστότητας την ίδια ώρα που η σχολική χρονιά ξεκινά και στα φροντιστήρια.

Πάντως αν ισχύσει το ΦΠΑ, ο κ. Σαββάκης εκτιμά ότι «μικρά» φροντιστήρια θα οδηγηθούν στο λουκέτο. «Επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση συν 29% φορολογία από το πρώτο ευρώ κέρδους, σημαίνει 52% φόροι με το καλημέρα. Ποιός θα αντέξει; Από την άλλη αν αυξήσουμε τα δίδακτρα, θα χάσουμε τους γονείς που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής», αναφέρει ο κ. Σαββάκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου