ΤΟΠΙΚΑ

Μάχη με το χρόνο για τα έργα του ΕΣΠΑ

μάχη-με-το-χρόνο-για-τα-έργα-του-εσπα-345181

Χωρίς «όπλα στη φαρέτρα» καλούνται να δώσουν οι εργολάβοι της Μαγνησίας

Μάχη με το χρόνο καλούνται να δώσουν οι εργολάβοι για να ολοκληρώσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό έως τέλος Δεκεμβρίου, τα έργα που έχουν αναλάβει και χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Ωστόσο τη μάχη αυτή καλούνται να δώσουν χωρίς… όπλα. Υπάρχει οικονομική αδυναμία να ξαναστηθούν τα εργοτάξια και την ίδια ώρα τα capital controls αλλά και οι ρυθμοί των τεχνικών υπηρεσιών, κάθε άλλο παρά διευκολύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στον αέρα βρίσκονται μεταξύ άλλων τα έργα του κτιρίου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Ματσάγγου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τα αποχετευτικά της ΔΕΥΑΜΒ.

Σε συνάντηση που είχε χθες η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, με εκπροσώπους της ΠΕΔΜΕΔΕ, τόνισε ότι το πρώτο στοίχημα είναι η άμεση επανεγκατάσταση των εργοταξίων και στη συνέχεια η πρόοδος των εργασιών σε ποσοστό άνω του 60% προκειμένου ο νομός να χάσει το δυνατό λιγότερο χρήματα μέσα από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αν τα έργα ολοκληρωθούν σε ποσοστό μικρότερο του 60% τότε θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ και θα περάσουν στο ΣΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι η ευκαιρία του ΕΣΠΑ δεν θα αφήσει ολοκληρωμένα έργα στη Μαγνησία και στο ΣΕΣ αντί να ενταχθούν νέα έργα, θα χρησιμεύσει για την ολοκλήρωση των παλιών. Στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων σε ποσοστό άνω του 60% προκειμένου στο ΣΕΣ να περάσει το υπόλοιπο των έργων κι όχι το σύνολο.

Ωστόσο οι εργολάβοι δήλωσαν αδυναμία να ακολουθήσουν τους γρήγορους ρυθμούς που επιτάσσει ο κίνδυνος απένταξης των έργων.

Τα εργοτάξια δεν μπορούν να ξαναστηθούν αν δεν δοθούν επιπλέον προκαταβολές στο πλαίσιο του ποσοστού που προβλέπει ο Νόμος (15%) για να νοικιαστούν μηχανήματα, να δοθούν προκαταβολές και να αρχίσουν ξανά να δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Στήσιμο εργοταξίων από την αρχή επιβάλλει να υπάρχει ρευστότητα. Σημειώνεται ότι τα εργοτάξια είναι κλειστά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ακόμη όμως κι αν ξεπεραστεί αυτό το αγκάθι, πρέπει να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» των capital controls. Σύμφωνα με την κ. Καπούλα, υπάρχει πρόβλημα στις εισαγωγές υλικών λόγω των capital controls, «τα οποία θα πρέπει να χαλαρώσουν για τους εργολάβους του ΕΣΠΑ αν η Πολιτεία θέλει να δώσει προτεραιότητα στα έργα υποδομών».

Παράλληλα, οι τεχνικές υπηρεσίες θα πρέπει να συντονιστούν για να μην παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πρόοδο των έργων. «Δήμοι, Π.Θ. και ΔΕΥΑΜΒ είναι συνυπεύθυνοι για το ρυθμό των έργων», τονίστηκε στη συνάντηση, ενώ υπήρξαν αιχμές για τη νόμιμη παράταση που ζήτησαν οι εργολάβοι, η οποία όμως τους δόθηκε κατά το ήμισυ με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται αντιμέτωποι με ρήτρες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου