ΤΟΠΙΚΑ

Το 56% των μαθητών δεν βουρτσίζει δόντια!

το-56-των-μαθητών-δεν-βουρτσίζει-δόντια-345247

Αν και σε σχέση με το 2009 μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών με τερηδόνα

Πλημμελή στοματική υγιεινή με αποτέλεσμα να υπάρχουν οδοντιατρικά προβλήματα, κατέγραψαν στο 50% των μαθητών δημοτικών σχολείων, 30 εθελοντές οδοντίατροι που συμμετείχαν κατά το περσινό σχολικό έτος 2014 – 2015 στο πρόγραμμα αγωγής και προαγωγής υγείας της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ «Πρώτα Βήματα για μια Υγιεινή Ζωή».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Μαρία Εξάρχου, κλιμάκια εθελοντών οδοντιάτρων επισκέφθηκαν συνολικά 15 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας. Συνολικά εξέτασαν 522 μαθητές της α’, δ’ και ε’ τάξης του δημοτικού σχολείου.

Από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι πάνω από τους μισούς μαθητές δεν φροντίζουν για το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τους. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 55,9% οι μαθητές είτε βουρτσίζουν σπανίως είτε δεν βουρτσίζουν καθόλου τα δόντια τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Εξάρχου, αρκετοί ήταν οι μαθητές που ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με οδοντίατρο μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των μαθητών διαπιστώθηκε ότι έχει καλή στοματική υγιεινή. Ομως στο 30% καταγράφηκαν προβλήματα με τερηδόνα, το 5,5% είχε ήδη σφραγίσματα, ενώ το 4,6% είχε σφραγίσματα και χρειαζόταν νέα.

Οι οδοντίατροι παρατήρησαν και οδοντογναθικές ανωμαλίες στο 60% των μαθητών. Μάλιστα από το 60%, σε ποσοστό 30% τα προβλήματα ήταν από μέτρια έως σοβαρά και στο υπόλοιπο 30% οι ανωμαλίες ήταν μικρές.

Τα αποτελέσματα της παρούσας καταγραφής, δείχνουν καλύτερη στοματική υγιεινή στους μαθητές, σύμφωνα με την κ. Εξάρχου. Την περίοδο 2006 – 2009 που είχε γίνει ανάλογη καταγραφή από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, είχε διαπιστωθεί ότι το 79% των μαθητών είχε τερηδόνα. «Η εκστρατεία αλλά και η καλύτερη ενημέρωση που έχουν οι γονείς, είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η στοματική υγιεινή των μαθητών. Σε κάθε περίπτωση εμείς τονίζουμε ότι προέχει η πρόληψη. Η πρώτη επαφή με τον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι από τη στιγμή που βγαίνουν τα πρώτα δοντάκια στα παιδιά», σημείωσε η ίδια υπογραμμίζοντας ότι ο Σύλλογος έχει συγκροτήσει ομάδα πρόληψης και συμμετέχει σε κάθε ενημερωτική καμπάνια που γίνεται για τη στοματική υγιεινή.

Το πρόγραμμα

Η στοματική υγιεινή είναι μόνο μία πτυχή του προγράμματος Αγωγής και Προαγωγής Υγείας «Πρώτα Βήματα για μια Υγιεινή Ζωή» της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ.

Τα αποτελέσματά του θα παρουσιαστούν σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο του Βόλου.

Πρόκειται για πενταετές πρόγραμμα που ακουμπά στους τομείς του ιατρικού προληπτικού ελέγχου, του οδοντιατρικού ελέγχου, της καταγραφής της διατροφής και της άσκησης των μαθητών αλλά και των συνηθειών του καπνίσματος.

Πέρυσι, στη σχολική χρονιά 2014 – 2015 πήραν μέρος 15 σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης Μαγνησίας, με 911 μαθητές. Οι ωφελούμενοι όμως του προγράμματος μαζί με τους γονείς αγγίζουν τους 2.500.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου