ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή των Εφήβων πέντε μαθητές της Μαγνησίας

στη-βουλή-των-εφήβων-πέντε-μαθητές-της-345256

Οι εργασίες ξεκινούν μεθαύριο Κυριακή και θέμα θα είναι οι διακρίσεις στο σχολείο

Στη Βουλή των Εφήβων οι εργασίες της Κ’ Συνόδου της οποίας ξεκινούν μεθαύριο Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, θα συμμετέχουν πέντε μαθητές της Μαγνησίας. Οι έφηβοι βουλευτές του νομού, αναμένεται να βάλουν τη δική τους υπογραφή στις συζητήσεις που θα γίνουν και φέτος θα έχουν ως κεντρικό θέμα τις διακρίσεις στο σχολείο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στα βουλευτικά έδρανα ως έφηβοι Βουλευτές, θα καθίσουν πέντε μαθητές -απόφοιτοι της β’ τάξης ισάριθμων Γενικών Λυκείων της Μαγνησίας. Ο Γεώργιος – Ιάσονας Μπεφάνης από το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, ο Αλέξανδρος Μπανίτσκας από το ΓΕΛ Αλμυρού, η Χρυσαφένια Κουταρέλου από το 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου, ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης από το 5ο ΓΕΛ Βόλου και η Ιριδα Πλάχα από το ΕΠΑΛ Αγριάς, είναι η πεντάδα των μαθητών που κληρώθηκαν στη Βουλή των Εφήβων.

Συνολικά στη διαδικασία ανάδειξης των έφηβων βουλευτών συμμετείχαν φέτος 257 μαθητές από 17 λύκεια του νομού και στην κλήρωση μπήκαν οι 250. Από αυτούς προέκυψε η πεντάδα των μαθητών που θα συμμετέχει στις εργασίες της Κ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων. Οι μαθητές έχουν ήδη αγοράσει τα εισιτήριά τους και ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για Αθήνα, προκειμένου να συμμετέχουν στη Βουλή των Εφήβων.

Διακρίσεις στο σχολείο

Οι εργασίες της Κ’ Συνόδου θα ξεκινήσουν μεθαύριο Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και θα κορυφωθούν την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Οι «έφηβοι βουλευτές» θα διαβουλευτούν φέτος για το θέμα των διακρίσεων στο χώρο του σχολείου και θα απευθύνουν ερωτήσεις στην Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, προσομοιώνοντας τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το θέμα των διακρίσεων στο χώρο του σχολείου, είναι ένα θέμα που όπως διαπιστώθηκε από τις συμμετοχές των μαθητών στο «blog» της «Βουλής των Εφήβων», τους απασχολεί ιδιαίτερα. Οι μαθητές, με αφετηρία την εμπειρία τους και με τη βοήθεια των ειδικών θα συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους εκδηλώνονται διακρίσεις στο σχολείο, για το πώς τις βιώνουν, θα αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισής τους. Στόχος είναι οι μαθητές να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για ένα σχολείο δημοκρατικό, συμμετοχικό, ζωντανό, στο οποίο θα υπάρχει ισότητα και αμοιβαίος σεβασμός στα δικαιώματα και στη διαφορετικότητα, για ένα σχολείο όπου οι αρμονικές σχέσεις και το υγιές κλίμα μεταξύ όλων θα επιτρέπει τη μάθηση, την προσωπική ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα.

Η Βουλή των Εφήβων

Η «Βουλή των Εφήβων» έχει ανανεωθεί ριζικά τα δύο τελευταία χρόνια, στοχεύοντας στην ουσιαστικοποίηση του διαλόγου και του προβληματισμού μεταξύ των μαθητών. Εχουν εισαχθεί πολλά νέα στοιχεία στο πρόγραμμα, που φιλοδοξούν να αποδείξουν στην πράξη ότι μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του θεσμού η ωριμότητα και η νεανικότητα μπορεί να συμβαδίζουν. Ετσι στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες για την επιλογή των «εφήβων βουλευτών», έχουν εισαχθεί στοιχεία κοινοβουλευτικού ελέγχου, συνεχίζεται η επιτυχής κατά την προηγούμενη Σύνοδο συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και παράλληλα ξεκίνησαν νέες συνεργασίες: ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωστής Παπαϊωάννου και η ψυχολόγος – κοινωνιολόγος κ. Μαρία Παναγιωτάκη, υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Ηρακλείου, θα έχουν ενεργό συμμετοχή κατά τις εργασίες της Συνόδου στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου