ΤΟΠΙΚΑ

Εξώδικο ΔΕΥΑΜΒ στους «αυτόνομους»

εξώδικο-δευαμβ-στους-αυτόνομους-345747

Τους καλεί να συμμορφωθούν και να ενταχθούν στο Μητρώο όπου ο αριθμός αιτήσεων είναι μονοψήφιος

Με εξώδικο το οποίο έστειλε μέσα στον Αύγουστο αλλά παραλήφθηκε μόλις προ τεσσάρων ημερών, «απάντησε» η ΔΕΥΑΜΒ στην αυτονόμηση πέντε τοπικών κοινοτήτων στον τομέα της άρδευσης. Η επιχείρηση καλεί τις πέντε τοπικές κοινότητες να συμμορφωθούν στον Κανονισμό Αρδευσης που ψηφίστηκε και οι αγρότες της περιοχής να ενταχθούν στο Μητρώο. Ενα Μητρώο, που όμως -μέχρι στιγμής- δεν περιλαμβάνει παρά μονοψήφιο αριθμό αγροτών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα… ραβασάκια της ΔΕΥΑΜΒ είχαν ως παραλήπτες τις τοπικές κοινότητες Δράκειας, Αγριάς, Αγίου Βλασίου, Πορταριά και Μακρινίτσας, που αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την επιχείρηση και αποφάσισαν να αυτοδιαχειριστούν τα νερά για την άρδευση των κτημάτων τους.

Με το εξώδικο η επιχείρηση ζητά από τον αγροτικό κόσμο των συγκεκριμένων χωριών να συμμορφωθούν ως προς τον κανονισμό που ψηφίστηκε, εγκρίθηκε και έχει τεθεί πλέον σε ισχύ αλλά και να υποβάλλουν δηλώσεις για να ενταχθούν στο μητρώο άρδευσης που συστήνει η επιχείρηση.

Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν άμεσα στο επίσημο… κάλεσμα για συμμόρφωση, η επιχείρηση εξετάζει άλλα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Αγνωστο πώς θα αντιδράσει ο αγροτικός κόσμος των συγκεκριμένων περιοχών που αυτονομήθηκαν, η δημιουργία Μητρώου Αρδευσης πάντως, δεν προχωρά ικανοποιητικά. Ο αριθμός αγροτών να ενταχθούν στο μητρώο είναι μονοψήφιος. Το ενδιαφέρον των αγροτών να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να ενταχθούν στο Μητρώο, είναι σχεδόν μηδενικό.

Η πρόσκληση της ΔΕΥΑΜΒ προς τον αγροτικό κόσμο βγήκε στις 22 Ιουλίου. Βάσει αυτής οι καταναλωτές που κάνουν χρήση του δικτύου άρδευσης, καλούνται έως 30 Σεπτεμβρίου να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν στο Μητρώο Αρδευσης, η σύσταση του οποίου προβλέπεται από τον Κανονισμό Αρδευσης, που έχει τεθεί πλέον και επίσημα σε εφαρμογή.

Ενάμιση μήνα μετά και το ενδιαφέρον είναι σχεδόν μηδαμινό. Κι όμως, σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενων καταγραφών από άλλες χρονιές, ο αριθμός των καταναλωτών άρδευσης σε επίπεδο Δήμου Βόλου, ανέρχεται στις 3.500 περίπου και μπορεί να αγγίζει και τις 5.000 καταναλωτές.

Η κίνηση στα γραφεία της ΔΕΥΑΜΒ για το Μητρώο Αρδευσης, έρχεται απλώς να σφραγίσει τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου, στην πληθώρα των δικαιολογητικών που καλούνται να συγκεντρώσουν για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Εχουν μάλιστα εκφράσει την έκπληξή τους για το είδος των δικαιολογητικών (ορθοφωτοχάρτες κ.τ.λ.) και στη θέα της λίστας είχαν δηλώσει ότι κανείς δεν θα υποβάλλει αιτήσεις. Αρκετοί δε, είναι εκείνοι που προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξαν τοπικές κοινότητες που αποφάσισαν να περάσουν σε αυτοδιαχείριση.

Ορίζονται τέλη

Πάντως εντός των ημερών, η ΔΕΥΑΜΒ αναμένεται να αναλάβει την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου αφενός να τους ζητήσει να ενεργοποιήσουν τον αγροτικό κόσμο για να εγγραφεί στο μητρώο, αφετέρου να καταλήξουν στα τέλη άρδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου