ΤΟΠΙΚΑ

Διπλές συμφωνίες στα φροντιστήρια ~ Προ και μετά ΦΠΑ

διπλές-συμφωνίες-στα-φροντιστήρια-πρ-347938

Οι γονείς ζητούν να πληρώσουν χωρίς απόδειξη για να γλιτώσουν το 23% επί των διδάκτρων

Σαστισμένοι παρακολουθούν το σίριαλ με την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών στη Μαγνησία. Χθες προαναγγέλθηκε εκ νέου «πάγωμα» του ΦΠΑ έως τις 16 Οκτωβρίου. Τα μαθήματα είτε ξεκίνησαν είτε πρόκειται να ξεκινήσουν και τόσο οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων όσο και οι γονείς δεν γνωρίζουν τι δίδακτρα θα κληθούν να πληρώσουν.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην ιδιωτική εκπαίδευση επικρατεί αλαλούμ. «Δεν ξέρουμε τι γίνεται με το ΦΠΑ. Αλλα ισχύουν σήμερα άλλα αύριο. Προφανώς πάνε ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις», σχολιάζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών, Κων. Γιαβάρας.

Οι ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών είναι σε δύσκολη θέση. Τα μαθήματα ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, ωστόσο τα δίδακτρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί όσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα του ΦΠΑ.

Οι γονείς που επισκέπτονται φροντιστήρια ξένων γλωσσών για να γράψουν τα παιδιά τους, ενημερώνονται για… διπλά δίδακτρα. Αν δεν ισχύσει το ΦΠΑ τα δίδακτρα είναι για παράδειγμα 500 ευρώ και σε περίπτωση που τελικώς επιβληθεί ΦΠΑ θα αυξηθούν. «Κάνουμε συμφωνίες προ ΦΠΑ και μετά ΦΠΑ», αναφέρει ο κ. Γιαβάρας, ο οποίος πάντως παρατηρεί ότι η κίνηση στα κέντρα ξένων γλωσσών από γονείς είναι περιορισμένη προφανώς λόγω του ΦΠΑ και όσοι έρχονται ζητούν να μην πάρουν απόδειξη για να γλιτώσουν το 23% επί των διδάκτρων.

Θολό είναι το τοπίο και τι θα γίνει με την απορρόφηση ή μη του ΦΠΑ από τα κέντρα ξένων γλωσσών. «Είναι πολιτική του κάθε κέντρου. Οποιος έχει κατεβάσει αρκετά τις τιμές τα προηγούμενα χρόνια, είναι ευνόητο ότι δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το ΦΠΑ, δεδομένου ότι δεν θα μπορέσει να βγάλει ούτε μεροκάματο. Κάποιοι ίσως μπορέσουν να απορροφήσουν μέρος του φόρου, τον οποίο θα μοιραστούν με τους γονείς. Σε κάθε περίπτωση όμως εκτιμώ ότι κανείς δεν θα μπορέσει να απορροφήσει και το 23% του ΦΠΑ», σημείωσε ο κ. Γιαβάρας.

Σε δεινή θέση και οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης. «Αναγκαστικά δίνουμε τιμές χωρίς ΦΠΑ, διευκρινίζοντας στους γονείς ότι αν επιβληθεί το 23% θα αυξηθούν και τα δίδακτρα», αναφέρει ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Μηνάς Χαραλαμπίδης.

Οσοι γονείς πάντως επισκέπτονται αυτή την περίοδο τα φροντιστήρια για να γράψουν τα παιδιά τους, φέρονται να ζητούν να μην τους κοπεί απόδειξη για να γλιτώσουν το 23% του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη ούτε ενιαία πολιτική για το αν θα απορροφηθεί ο ΦΠΑ ή όχι, υπάρχει στα φροντιστήρια. «Θα εξαρτηθεί από την πολιτική του κάθε φροντιστηρίου. Πάντως γεγονός είναι ότι υπάρχουν φόβοι για την ίδια τη βιωσιμότητα των φροντιστηρίων, αλλά και τα μεροκάματα των καθηγητών που διδάσκουν», σχολίασε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου