ΤΟΠΙΚΑ

Απώλειες χρημάτων και έργων επί δύο

απώλειες-χρημάτων-και-έργων-επί-δύο-347990

Αν τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ έργα δεν ολοκληρωθούν σε ποσοστό άνω του 60% έως τέλος Δεκεμβρίου

Κίνδυνο απώλειας χρημάτων και έργων… επί δύο, τόσο μέσα από το ΕΣΠΑ όσο και μέσα από το ΣΕΣ διατρέχει η Μαγνησία, στον απόηχο της στάσης πληρωμών των εργολάβων αλλά και της επιβολής capital control. Οσα έργα -που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ- δεν ολοκληρωθούν σε ποσοστό 60% και άνω έως τέλος Σεπτεμβρίου, απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ και εντάσσονται στο ΣΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι ο νομός χάνει κονδύλια για έργα τόσο μέσω του τρέχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος όσο και από το επόμενο στο οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν άλλα αναγκαία έργα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, τα εργοτάξια στο νομό είναι διαλυμένα. Το πρώτο στοίχημα είναι η άμεση επανεγκατάσταση των εργοταξίων και στη συνέχεια η πρόοδος των εργασιών σε ποσοστό άνω του 60% προκειμένου ο νομός να χάσει το δυνατό λιγότερο χρήματα μέσα από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Δεδομένο πάντως είναι ένα: ότι μερικά εκ. ευρώ θα χαθούν αφού εκτιμάται ότι έως τέλος Δεκεμβρίου δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν τα έργα.

Σήμερα, η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, θα έχει συνάντηση με το τοπικό παράρτημα της ΠΕΔΜΕΔΕ προκειμένου να συσταθούν και πάλι τα εργοτάξια που ερήμωσαν από τις αρχές καλοκαιριού. Το ΤΕΕ θα καταγράψει τα προβλήματα των εργολάβων και θα αναζητήσει λύσεις για την λειτουργία των εργοταξίων που έχουν διαλυθεί εδώ και τέσσερις μήνες.

Ανάμεσα στα έργα που «πάγωσαν» κατακαλόκαιρο, είναι έργα αποχέτευσης της ΔΕΥΑΜΒ, το κτίριο Ματσάγγου και το κτίριο των Ηλεκτρολόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο πριν το καλοκαίρι, οπότε και ίσχυσε η στάση πληρωμών προς τους εργολάβους, που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα έργα. Η κρίση κορυφώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls.

Από τις 8 Αυγούστου, μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας άρχισαν να εκταμιεύονται σταδιακά κάποια χρήματα, τα εργοτάξια όμως παραμένουν κλειστά κι ο χρόνος τρέχει.

Οπως ανέφερε η κ. Καπούλα, παράταση δεν θα δοθεί στην ολοκλήρωση των έργων. Τα έργα θα πρέπει να παραδοθούν τέλος Δεκεμβρίου και οι εργολάβοι καλούνται να δώσουν μάχη με το χρόνο.

Σε διαφορετική περίπτωση ο νομός θα χάσει πολύτιμα κονδύλια που μεταφράζονται σε αρκετά εκ. ευρώ. Αν τα έργα ολοκληρωθούν σε ποσοστό μικρότερο του 60% τότε θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ και θα περάσουν στο ΣΕΣ. Αυτό σημαίνει ότι η ευκαιρία του ΕΣΠΑ δεν θα αφήσει ολοκληρωμένα έργα στη Μαγνησία και στο ΣΕΣ αντί να ενταχθούν νέα έργα, θα χρησιμεύσει για την ολοκλήρωση των παλιών.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση των έργων σε ποσοστό άνω του 60% προκειμένου στο ΣΕΣ να περάσει το υπόλοιπο των έργων κι όχι το σύνολο. «Το στοίχημα είναι πλέον να χαθούν όσο το δυνατό λιγότερα κονδύλια», επεσήμανε η κ. Καπούλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου