ΤΟΠΙΚΑ

Στον τόπο τα βιολιά στον τουρισμό ~ Χαμηλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία

στον-τόπο-τα-βιολιά-στον-τουρισμό-χαμη-347999

Λόγω εκλογών στον αυτόματο πιλότο τα θέματα του τουρισμού

Στον τόπο τα… βιολιά στον τουρισμό από 31 Αυγούστου και μετά. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Μαγνησίας δεν ξεπερνούν το 50% και από το σύνολο των κρατήσεων το 80% προέρχεται από την αγορά του εξωτερικού. Η προκήρυξη των εκλογών και η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα, δίνει αυτή την περίοδο, τη χαριστική βολή στον τουριστικό κόσμο της Μαγνησίας, που ακόμη μετρά τις πληγές του από τη θερινή περίοδο μετά την επιβολή των capital controls.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και ξενοδόχο στη Μαγνησία, Κώστα Λεβέντη, οι εκλογές που προκηρύχθηκαν έβαλαν την τουριστική πολιτική στον αυτόματο πιλότο. «Δεν λειτουργεί τίποτα. Κατά διαβολική σύμπτωση μόνο, δεν πέφτουμε», ανέφερε ο κ. Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν νομοθεσίες που δεν έχουν εξειδικευτεί, αποφάσεις που δεν έχουν εκδοθεί, με αποτέλεσμα ο τουριστικός κόσμος να μη μπορεί να δουλέψει.

Από 31 Αυγούστου και μετά, «πάγωσε» όμως και ο εισερχόμενος τουρισμός στη χερσαία Μαγνησία. Η προκήρυξη των εκλογών φαίνεται να έδωσαν τη χαριστική βολή στους τουριστικούς προορισμούς του Πηλίου, όπου οι επαγγελματίες δεν έχουν ακόμη συνέλθει από τα προβλήματα που τους δημιούργησε η τραπεζική αργία και η επιβολή capital controls.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη οι κρατήσεις από Ελληνες τουρίστες είναι ελάχιστες έως μηδενικές. «Κίνηση υπάρχει μόνο τα Σαββατοκύριακα. Και αυτή εξαρτάται από τη δυναμική κάθε περιοχής και κάθε επαγγελματία», είπε ο κ. Λεβέντης.

Για παράδειγμα το ανατολικό Πήλιο φαίνεται να «κρατά» όπως και η Πορταριά ως είσοδος του Πηλίου, αλλά και η Μακρινίτσα και ο Βόλος, που κινούνται κυρίως με οργανωμένα γκρουπ. «Και πάλι όμως αυτό είναι επίτευγμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Οι πληρότητες δεν είναι οι αναμενόμενες στο τέλος της σεζόν. Κυμαίνονται μεταξύ 40%-50% στη χερσαία Μαγνησία και όσο περνούν οι μέρες η κίνηση πέφτει. «Από το σύνολο των κρατήσεων το 80% είναι ξένοι επισκέπτες. Ο εσωτερικός τουρισμός δεν έχει καμία δυναμική», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.

Σημειώνεται ότι τον τουρισμό στη χερσαία Μαγνησία εξακολουθούν να στηρίζουν η γερμανική, η αγγλική και η ολλανδική αγορά, το Ισραήλ και η Γαλλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου