ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε το γαϊτανάκι των μετεγγραφών μαθητών

ξεκίνησε-το-γαϊτανάκι-των-μετεγγραφώ-348047

Αν και φέτος η χωροταξική κατανομή περιορίζει τα αιτήματα μετεγγραφών

Με το άνοιγμα των σχολείων ξεκίνησε και φέτος το «γαϊτανάκι» των μετεγγραφών μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες από αυτές στις οποίες υπάγονται βάσει της χωροταξικής κατανομής που διόρθωσε μόλις το περασμένο καλοκαίρι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Φέτος, τουλάχιστον τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας των σχολείων, τα αιτήματα μετεγγραφών των μαθητών από το ένα Γυμνάσιο στο άλλο, είναι περιορισμένα καθώς κατά κοινή ομολογία, οι διορθωτικές «πινελιές» που έβαλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο σχολικό χάρτη κατανομής των μαθητών, αντιμετώπισαν τις στρεβλώσεις που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν έλυσαν όμως το σύνολο των προβλημάτων. Ηδη οι πρώτες διαμαρτυρίες προέρχονται από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Βόλου. Στο σχολείο καταγράφεται μαζικό κύμα μετεγγραφών από το 9ο Γυμνάσιο, με αποτέλεσμα στο πρώτο σχολείο να δημιουργούνται με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν πέντε τμήματα στην Α’ Γυμνασίου και στο δεύτερο να είναι ζητούμενο η σύσταση τέταρτου τμήματος. Οι γονείς παρεμβαίνουν για δεύτερη φορά με έγγραφό τους στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας:

«Δυστυχώς λίγες ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους αναγκαζόμαστε να επανέρθουμε, αφού αντίστοιχο έγγραφό μας στις αρχές Ιουνίου, προφανώς, δεν ελήφθη με τη δέουσα σοβαρότητα από την πλευρά σας. Ελπίζουμε ότι την ύστατη στιγμή θα επανεξετάσετε την απόφαση, βάσει της οποίας οι απόφοιτοι των 16ου – 30ού Δ. Σχ. Βόλου εγγράφονται στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου.

Μετά από πολλά και έντονα παράπονα μελών μας και τις αιτήσεις μετεγγραφών, που έχουν υποβληθεί, διαπιστώνεται εύκολα, ότι η συγκεκριμένη κατανομή είναι «φαινομενική» και αγνοεί τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε λίγες μέρες να οδηγηθούμε, μέσα στο Σεπτέμβριο να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα καθιστώντας αδύνατη τη λειτουργία 4 τμημάτων στο 9ο Γυμνάσιο σε αντίθεση με το 7ο Γυμνάσιο, στο οποίο θα προκύψει και 5ο τμήμα στην Α’ Γυμνασίου, αφού η παρουσία αδελφών και οι νομικές παραστάσεις θα οδηγήσουν στην υλοποίηση περισσότερων από 10,τουλάχιστον, μετεγγραφών.

Είναι κρίμα το σχολείο των παιδιών μας μετά την επιτυχημένη περσινή χρονιά, με πλήθος διακρίσεων (μαθητικό θέατρο, διαγωνισμός ΠΑΤΑΚΗ, υλοποίηση προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής, πραγματοποίηση επιστημονικών συναντήσεων κ.ά.) αντί να συνεχίζει ανεπηρέαστο την πορεία του να πρέπει, ως και τον Αγιασμό, να περιμένει να μάθει τον ακριβή αριθμό μαθητών του και κατά συνέπεια να καθυστερεί η στελέχωσή του εξαιτίας αμέλειας υπηρεσιακών παραγόντων.

Παρακαλούμε λοιπόν για τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ορίων, ώστε το σχολικό έτος 2015-16 να ξεκινήσει χωρίς τα προβλήματα της περσινής χρονιάς».

«Αγκάθι» στο Καρτάλειο

Αιτήματα μετεγγραφών υπάρχουν και στη σχολική γειτονιά της Κύπρου είναι όμως περιορισμένα, ενώ η κατάσταση τείνει να ομαλοποιηθεί μεταξύ 2ου και 5ου Γυμνασίου Βόλου, αντίστοιχα. Στο 2ο Γυμνάσιο φέτος δημιουργούνται τρία τμήματα στην πρώτη τάξη, ενώ στο 5ο Γυμνάσιο υπάρχει προοπτική για τέταρτο τμήμα.

Παραμένει ωστόσο το «αγκάθι» στο Καρτάλειο Διδακτήριο, όπου για τις ανάγκες στέγασης τμημάτων του 5ου Γυμνασίου, έχει παραχωρηθεί στο σχολείο το γραφείο καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου. Η απόφαση ίσχυε για πέρυσι, ωστόσο μέχρι και χθες, το 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση τι μέλει γενέσθαι από το νέο σχολικό έτος. Ηδη από τη διεύθυνση του ΕΠΑΛ έχει αποσταλεί έγγραφο στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την παράδοση – παραλαβή του γραφείου των καθηγητών.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου