ΤΟΠΙΚΑ

Σκωτσέζικο ντους με το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

σκωτσέζικο-ντους-με-το-φπα-στην-ιδιωτι-353446

Ανακούφιση μέχρι το απόγευμα, «κεραμίδα» το βράδυ

Σκωτσέζικο ντους στην ιδιωτική εκπαίδευση στη Μαγνησία. Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων σβήνουν και γράφουν από την αρχή τα τιμολόγια των διδάκτρων που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά. Εως και χθες το απόγευμα, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μιλούσαν σε γονείς για δίδακτρα χωρίς ΦΠΑ. Νωρίς το βράδυ, ενημερώθηκαν ότι το μέτρο επιβολής ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση θα ισχύσει.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από νωρίς χθες το πρωί, υπήρχε ανακούφιση για την αναστολή του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% επί των διδάκτρων στην ιδιωτική εκπαίδευση, για δύο μήνες. Αλλωστε η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων στη Μαγνησία αλλά και σε γονείς στις πλάτες των οποίων θα μετακυλούσε το βάρος του ΦΠΑ.

«Αυτή την περίοδο προσπαθούσαμε να βγάλουμε τα νέα τιμολόγια. Μετά από αυτό επιστρέφουμε στα παλιά. Αλλωστε στις 15 Ιουνίου είχαμε όλοι στείλει στο Παρατηρητήριο Τιμών τα δίδακτρα για το νέο σχολικό έτος. Με βάση αυτά θα πορευτούμε», ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Ιωάννα Βεδουρά, νωρίς χθες το μεσημέρι.

Χθες το βράδυ όμως τα δεδομένα ανατράπηκαν. Ενώ όλοι ανέμεναν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα παρέχεται η δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά, τελικώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο και ζήτησε από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να δρομολογήσει τις διαδικασίες. Την απόφαση να επιβληθεί κανονικά ο ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες έλαβε η κυβέρνηση και πλέον τα ιδιωτικά σχολεία έχουν περιθώριο έως τις 8 Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν δήλωση μεταβολών στην εφορία ως υπόχρεοι του φόρου.
Στο και πέντε… της έναρξης των εγγραφών ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών δεν ξέρουν πώς θα κινηθούν. «Τα δεδομένα άλλαξαν από τη μία στιγμή στην άλλη. Πριν λίγο (σ.σ. χθες το βράδυ) έδινα άλλες τιμές για δίδακτρα στους γονείς και τώρα πρέπει να προσαρμόσω τα δίδακτρα στα νέα δεδομένα», ανέφερε η κ. Βεδουρά.

Σύμφωνα με την ίδια, η επιβολή ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Ομοσπονδία αμέσως μετά τις εκλογές.

Ηδη όπως σημειώνει η ίδια, στα φροντιστήρια υπάρχουν… τεφτέρια. Πρόκειται για οφειλόμενα από προηγούμενες χρονιές, τα οποία οι γονείς αδυνατούν να αποπληρώσουν. «Κάθε φροντιστήριο κάνει τις δικές του ρυθμίσεις, μειώνοντας όσο μπορεί τις τιμές, βάζοντας περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι γονείς να μπορούν να ανταπεξέρχονται στα έξοδα», ανέφερε η κ. Βεδουρά.

Η επιβολή ΦΠΑ φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη οικονομική θέση τόσο τους γονείς όσο και τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ξεκίνησε η κίνηση στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, οι γονείς εκφράζουν τη δυσκολία να ανταποκριθούν οικονομικά στο ύψος των διδάκτρων και ζητούν καλύτερες τιμές και περισσότερες δόσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου