ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η δίκη του Δημ. Καντόλα με το δήμο Βόλου πολιτική αγωγή

σήμερα-η-δίκη-του-δημ-καντόλα-με-το-δήμ-353963

Τα δημοτικά ταμεία ζημιώθηκαν με ποσό 55.118,28 ευρώ για έργα που δεν έγιναν ποτέ

Ενώπιος ενωπίω στις δικαστικές αίθουσες θα βρεθούν Δήμος Βόλου και πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας με την ιδιότητα του τέως Δημάρχου Αισωνίας, Δημήτρης Καντόλας. Σήμερα, πρόκειται να εκδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, η υπόθεση πληρωμής 13 εικονικών τιμολογίων από τον πρώην Δήμο Αισωνίας σε εργολάβο «φάντασμα», με αποτέλεσμα να ζημιωθούν τα δημοτικά ταμεία του Δήμου Βόλου, μετά τον Καλλικράτη με το ποσό των 55.118,28 ευρώ. Για την υπόθεση στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει ο κ. Καντόλας ο οποίος μάλιστα τέθηκε σε αργία, δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι στην Αισωνία, δύο δημοτικοί υπάλληλοι καθώς και ο εργολάβος. Πολιτική αγωγή θα παραστεί μέσω της νομικής υπηρεσίας ο Δήμος Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Την απόφαση να παραστεί ο Δήμος Βόλου ως πολιτική αγωγή στη δίκη που έχει οριστεί για σήμερα με κατηγορούμενους πέντε άτομα, ένας εκ των οποίων ο κ. Καντόλας, έλαβε χθες ομόφωνα, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βόλου, που συνεδρίασε εκτάκτως.

Ο τέως Δήμαρχος Αισωνίας και πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας, κατηγορείται ότι τέλεσε αδικοπραξία από δόλο ή βαριά αμέλεια σε βάρος του Δήμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2010, με περισσότερες από μία πράξεις τέλεσε το κακούργημα της απιστίας. Φέρεται να ανέθεσε σε εργολάβο επτά έργα. Τα έργα, όπως αναφέρει ο φάκελος της υπόθεσης έπρεπε να γίνουν με αυτεπιστία, αντ’ αυτού έγιναν απευθείας αναθέσεις και μάλιστα σε έναν εργολάβο που δεν ήταν εγγεγραμμένος στο ΙΚΑ. Σε έλεγχο του ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν πλαστά και εικονικά τιμολόγια, τα οποία εξοφλήθηκαν με μετρητά που δόθηκαν στον εργολάβο, αντί δίγραμμης επιταγής και χωρίς προηγουμένως να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, βεβαίωση εγγραφής στο μητρώο επιχειρήσεων, βεβαίωση ΔΟΥ ή βεβαίωση παρακολούθησης του έργου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο πληρώθηκαν 13 πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Για την υπόθεση, μετά τον Καλλικράτη, ο Δήμος Βόλου, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμα και συγκεκριμένα το ποσό των 5.088,81 ευρώ στη ΔΟΥ, το ποσό των 16.919,77 ευρώ στο ΙΚΑ και ποσό 30.000 ευρώ περιουσιακή ζημιά. Συνολικά ο Δήμος Βόλου, ζημιώθηκε από τη συγκεκριμένη υπόθεση με το ποσό των 55.118,28 ευρώ.

Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Καντόλα θα καθίσει ο ίδιος ο εργολάβος. Επίσης δύο πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Αισωνίας που ως μέλη της επιτροπής παραλαβής έργων συνέταξαν βεβαιώσεις περί δήθεν καλής εκτέλεσης των επίδικων έργων, αλλά και δύο δημοτικοί υπάλληλοι με την ιδιότητα του πρώην ταμία και της πρώην υπαλλήλου λογιστηρίου, διότι εξόφλησαν εν γνώσει τους παράνομα με μετρητά 13 πλαστά και εικονικά τιμολόγια.

Οπως ανέφερε η νομική σύμβουλος του Δήμου Βόλου, Σοφία Παπαγιαννίτση, απαντώντας σε ερωτήσεις των μελών της επιτροπής για το θέμα η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε διατάξει ΕΔΕ, το πόρισμα της οποίας κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου και περιλαμβάνεται στο Βούλευμα.

Εγινε γνωστό επίσης ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΥ και του ΙΚΑ τα έργα δεν έγιναν, ενώ ο εργολάβος ήταν εξαφανισμένος και αναζητούνταν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου