ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή

φοιτήτρια-στην-ιατρική-σχολή-356778

Η Κατερίνα Μάρου έκανε το όνειρό της πραγματικότητα με συνοδοιπόρους τους εθελοντές καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου

Στο κατώφλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, βρίσκεται η Κατερίνα Μάρου από το Βόλο, με την ανακοίνωση των βάσεων των Σχολών. Το εισιτήριο εισαγωγής της στη σχολή που της δίνει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα το απέκτησε με σκληρή μελέτη. Συνοδοιπόρους όμως στο δύσκολο εγχείρημα είχε τους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Βόλου, που της έδωσαν την απαιτούμενη εκπαιδευτική υποστήριξη στην προσπάθειά της. «Εάν δεν υπήρχε το κοινωνικό φροντιστήριο, δεν θα έβαζα την οικογένειά μου σε έξοδα. Θα το επιχειρούσα μόνη μου», αναφέρει η 19χρονη νέα φοιτήτρια, που βιώνει όπως εκατοντάδες νέοι της πόλης, την οικονομική κρίση που έχει χτυπήσει μεγάλη μερίδα των τοπικών νοικοκυριών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για τους 38 καθηγητές που στελεχώνουν εθελοντικά το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε παιδιά από οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η Κατερίνα Μάρου είναι ένα από τα καμάρια τους.

35 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Φέτος, μέσα από τους κόλπους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, πέρασαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 35 μαθητές τους. Από το σύνολο των επιτυχόντων οι 30 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις του περασμένου Μαΐου και οι πέντε -ανάμεσά τους και η Κατερίνα Μάρου- έδιναν για δεύτερη φορά, διεκδικώντας μία ακόμη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στη σχολή της προτίμησής τους. Και τα κατάφεραν. Μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, περνούν με αξιώσεις την πόρτα των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κάποιοι από αυτούς εισάγονται σε υψηλόβαθμες σχολές, όπως η Ιατρική, η Νομική και Παιδαγωγικά Τμήματα. «Είμαστε υπερήφανοι για τους μαθητές μας. Καμαρώνουμε κι εμείς μαζί τους», ανέφερε ο εθελοντής καθηγητής Κων. Παρίσης που είναι ένας από τους 38 καθηγητές που δίνουν και την ψυχή τους στηρίζοντας τους μαθητές στη διεκδίκηση μιας θέσης στα ελληνικά πανεπιστήμια.

«Ηταν όνειρό μου»

Η Κατερίνα Μάρου είναι απόφοιτη του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας και την πρώτη φορά που έδωσε πανελλήνιες εξετάσεις πέρασε στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Π.Θ.

Το όνειρό της όμως ήταν η Ιατρική. Ετσι αποφάσισε να ξαναδώσει πανελλήνιες εξετάσεις. Τον τελευταίο ένα χρόνο παρακολούθησε φροντιστηριακά μαθήματα στο κοινωνικό φροντιστήριο Βόλου. «Αν δεν υπήρχε το κοινωνικό φροντιστήριο, θα το επιχειρούσα μόνη μου. Δεν ήθελα να επιβαρύνω την οικογένειά μου με έξοδα», λέει η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στους κόλπους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, παρακολούθησε έκθεση, χημεία, μαθηματικά και φυσική. «Εκανα καθημερινά τρεις ώρες μάθημα. Οι καθηγητές είναι όλοι τους εξαιρετικοί. Με βοήθησαν και κυρίως ψυχολογικά για να αποβάλλω το άγχος. Εκαναν εξαιρετική δουλειά όλοι τους. Το κοινωνικό φροντιστήριο δεν υστερεί σε τίποτα, σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό του», αναφέρει η 19χρονη, που κατάφερε να συγκεντρώσει 18.432 μόρια και να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή Λάρισας.

Οπως αναφέρει τον πρώτο χρόνο θα πηγαινοέρχεται στη Λάρισα για τις σπουδές της δεδομένου ότι είναι δύσκολη η συντήρηση ενός ακόμη νοικοκυριού. Οσο δε για το στόχο της. «Πιθανότατα καρδιοχειρουργική», αναφέρει η ίδια.

Για τρίτη χρονιά

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Περί τους 38 καθηγητές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αδιόριστοι, ορισμένοι διορισμένοι και ένας συνταξιούχος, θα προσφέρουν σε εθελοντική βάση τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, που λειτουργεί τα δύο τελευταία χρόνια. Μέσω της συγκεκριμένης δομής αλληλεγγύης, μαθητές που αδυνατούν εξαιτίας των χαμηλών οικογενειακών εισοδημάτων τους να παρακολουθήσουν φροντιστηριακά μαθήματα σε κάποιο κέντρο μέσης εκπαίδευσης, έχουν ίσες ευκαιρίες με τους συνυποψηφίους τους στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε για να καλύψει μία κοινωνική ανάγκη: αυτή της παροχής ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για οικονομικά αδύναμους μαθητές.

Μια ομάδα εκπαιδευτικών με αγάπη στο συνάνθρωπο ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να προσφέρουν σε εθελοντική βάση τις γνώσεις τους στους μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Σιγά – σιγά, το εθελοντικό κίνημα άρχισε να δυναμώνει και πλέον το φροντιστήριο αριθμεί εθελοντές καθηγητές όλων των ειδικοτήτων: φιλολόγους, μαθηματικούς, φυσικούς, βιολόγους, χημικούς και οικονομολόγους.

Τα μαθήματα που γίνονται αφορούν σε μαθητές από την α’ έως τη γ’ λυκείου. Γίνεται προετοιμασία ανά κατεύθυνση, ενώ πλέον έχουν συσταθεί και μεταλυκειακά τμήματα, για υποψηφίους που θέλουν να επαναλάβουν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.

Οπως όμως κάθε προσπάθεια, έτσι και το Κοινωνικό Φροντιστήριο, έχει ανάγκη στήριξης. Αυτή την περίοδο, οι καθηγητές που στελεχώνουν το κέντρο απευθύνουν έκκληση σε καθηγητές μαθηματικών, φυσικής και χημείας να στελεχώσουν το φροντιστήριο και παράλληλα σε εκδοτικούς οίκους να παρέχουν βιβλία και βοηθήματα.

Εγγραφές

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο Βόλου, αυτή την περίοδο εγκαινιάζει την περίοδο εγγραφών για το σχολικό έτος 2015-2016. Στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής κρίσης, καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, δίνουν την ευκαιρία σε παιδιά που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα να προετοιμαστούν για της τρεις τάξεις του Λυκείου και να διεκδικήσουν μία θέση στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Οι εγγραφές για φέτος πραγματοποιούνται καθημερινά από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου από 11.00-13.00 στο Ασυλο (ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ 74).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974726609 & 6974537652 (διαθέσιμα ώρες εγγραφών).

Παρακαλούνται καθηγητές όλων των ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να διδάξουν εθελοντικά να προσέλθουν στο χώρο του Κοινωνικού Φροντιστηρίου προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή στο εγχείρημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου