ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκίνησε το… γλυκό μαρτύριο

ξεκίνησε-το-γλυκό-μαρτύριο-357056

Δεκάδες φοιτητές με τους γονείς τους κοιτούν καθημερινά τα «Ενοικιάζεται» έξω από τα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η ανακοίνωση των βάσεων των σχολών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν χάρισε στους επιτυχόντες και τις οικογένειές τους, μόνο πλατιά χαμόγελα. Τους έβαλε στο γλυκό… μαρτύριο αναζήτησης φοιτητικής στέγης. Ηδη από την επομένη της ανακοίνωσης των βάσεων, δεκάδες φοιτητές από άλλες πόλεις της Ελλάδος που πέρασαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, βρέθηκαν στο Βόλο μαζί με τους γονείς τους για μία πρώτη… γνωριμία με τους χώρους του ιδρύματος αλλά και με την πόλη. Η επίσκεψη συνδυάστηκε με μια πρώτη έρευνα στην κτηματαγορά για την εξεύρεση της κατάλληλης φοιτητικής στέγης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δεκάδες φοιτητές μαζί με τους γονείς τους, τις τελευταίες ημέρες συνωστίζονται έξω από τα κτίρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι τοίχοι των οποίων έχουν κατακλυστεί από εκατοντάδες κίτρινες ανακοινώσεις με την ένδειξη «Ενοικιάζεται».

Γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια, στο κέντρο της πόλης αλλά και λίγο πιο περιφερειακά, που όμως να εξυπηρετούνται από την αστική συγκοινωνία, παλιότερα και πιο νέα, με παροχές όπως αυτονομία φυσικού αερίου… Σπίτια για κάθε ανάγκη και βαλάντιο, περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις που έχουν τοιχοκολληθεί προσκαλώντας τους φοιτητές να τα επιλέξουν για να στήσουν εκεί το νοικοκυριό τους.

Η τοπική κτηματαγορά εξακολουθεί να συγκρατεί τις τιμές. Τα ενοίκια κυμαίνονται από 200 έως και 300 ευρώ. Περίπου 200 ευρώ κοστίζει η ενοικίαση μιας γκαρσονιέρας, 250 ευρώ κατά μέσο όρο ένα δυάρι και περίπου 300 ευρώ τα τριάρια.

Το ενδιαφέρον για την εξεύρεση στέγης από τους φοιτητές που είχε αρχίσει να κινείται ήδη από τα μέσα Αυγούστου, αυτή την εβδομάδα εντείνεται. Τα τηλέφωνα των ιδιοκτητών διαμερισμάτων δεν σταματούν να χτυπούν. Ενδιαφερόμενοι για τα διαμερίσματα, ρωτούν για την περιοχή, για την «ηλικία» του διαμερίσματος, για τις παροχές αλλά και για τον τρόπο καταβολής του ενοικίου. Το επισφράγισμα της συμφωνίας έρχεται με μία επίσκεψη στο διαμέρισμα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να δουν κι από κοντά τους χώρους.

Γονείς φοιτητών κάνουν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν το καλύτερο αλλά και οικονομικότερο για τα παιδιά τους. Αναζητούν διαμέρισμα κυρίως γκαρσονιέρες όταν πρόκειται για ένα παιδί, αποφεύγοντας τη συγκατοίκηση, κυρίως νεόδμητα ή ανακαινισμένα διαμερίσματα για να μη βγάζουν ζημιές, που να έχουν αυτονομία θέρμανσης για να υπολογίζονται τα έξοδα με βάση τις ανάγκες των ενοίκων και μικρά κοινόχρηστα. Το κυριότερο πάντως είναι τα διαμερίσματα να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης ή κοντά στη σχολή που έχουν περάσει οι νέοι φοιτητές, προκειμένου να είναι εύκολη η μετακίνηση από και προς το Πανεπιστήμιο και να εξοικονομούνται χρήματα από τη μετακίνηση.

Ολη η οικογένεια σε… σαφάρι σπιτιού

Εξω από το πρώην Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο όπου στεγάζεται το τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνάντησε την οικογένεια Πρίντζιου από την Κατερίνη, να αναζητά το νέο σπίτι για τα δύο παιδιά που θα σπουδάσουν στο Βόλο.

Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, ο Νίκος Πρίντζιος, βρίσκεται ήδη στο Βόλο, τα δύο τελευταία χρόνια, σπουδάζοντας στο Τμήμα Γεωπονίας φυτικής παραγωγής και αγροτικού περιβάλλοντος.

Φέτος, θα τον ακολουθήσει και η μικρότερη αδερφή του, Ελένη Πρίντζιου, που εισήχθη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μαζί με τους γονείς τους, επιδίδονται στη γλυκιά αναζήτησης της νέας φοιτητικής στέγης που πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να στεγάσει τα δύο αδέρφια.

«Θα μείνουμε μαζί με τον αδερφό μου. Αναζητούμε μεγαλύτερο σπίτι, κυρίως στο κέντρο για να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση», ανέφερε η Ελένη Πρίντζιου, η οποία βρέθηκε για πρώτη φορά στο Βόλο και ήδη έχει τις καλύτερες εντυπώσεις. «Είναι πολύ όμορφη πόλη», ανέφερε με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό της.

Η μητέρα των δύο παιδιών, Παγώνα, εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένη από την προσφορά στην τοπική κτηματαγορά. «Ο Βόλος έχει αρκετά σπίτια και οι τιμές είναι προσιτές όταν εργάζονται και οι δύο γονείς. Οταν ο ένας είναι άνεργος, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Εμείς κοιτάμε για τριάρι, που κοστίζει περίπου 300 ευρώ. Εχουμε δει αρκετά. Αλλα είναι ανακαινισμένα, άλλα λίγο παλιά. Πιστεύω ότι θα βρούμε σύντομα τον κατάλληλο χώρο και θα βρούμε κάτι καλό», είπε η κ. Παγώνα Πρίντζιου, υπογραμμίζοντας ότι και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους συμπεριφέρονται πολύ καλά.

Η ίδια υπολογίζει στις αρχές Σεπτεμβρίου να κάνει τη μετακόμιση στα δύο παιδιά της, αφού πάρει άδεια από την εργασία της. «Το βασικό είναι να βρούμε ένα διαμέρισμα σε μια καλή τιμή για να μπορούμε να πληρώνουμε το ενοίκιο. Είναι πολύ δύσκολο να συντηρείς σήμερα ένα δεύτερο νοικοκυριό. Πρέπει να σφίξουν τα λουριά για να καταφέρεις να σπουδάσεις τα παιδιά σου. Και πάλι τίποτα δεν είναι σίγουρο για το μέλλον. Αν θα καταφέρουν να βρουν δουλειά. Προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Ο,τι δεν κάναμε εμείς ως νέοι να το προσφέρουμε στα παιδιά μας», είπε η κ. Παγώνα Πρίντζιου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου