ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

στον-αέρα-η-στέγη-υποστηριζόμενης-δ-359473

Το πρόγραμμα μέσω του ΕΣΠΑ ολοκληρώνεται τέλος Οκτωβρίου και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τη συνέχισή του ή μη

Το «σπίτι» τους και την «οικογένειά» τους, όπως είναι για τους ίδιους η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Βόλου και το προσωπικό που τη στελεχώνει, κινδυνεύουν να χάσουν εννέα άτομα με ελαφρά νοητική υστέρηση, που φιλοξενούνται εδώ και ένα χρόνο σχεδόν στη συγκεκριμένη δομή. Η χρηματοδότηση λήγει στα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα νέο, αν η δομή θα συνεχίσει τη λειτουργία της.

Στον αέρα βρίσκονται 9 ΑμεΑ καθώς και 12 εργαζόμενοι που απασχολούνται στη Στέγη. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Δήμου Βόλου λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας (Κε.Σ.Α.Α.Μ.), που βρίσκονται στην περιοχή Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, ενώ το κόστος λειτουργίας της δομής για τα δύο πρώτα χρόνια καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007- 2013. Η Διεύθυνση Προγραμματισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών αξιοποίησε σχετική προκήρυξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007 – 2013» του Υπουργείου Υγείας και επιτεύχθηκε η ένταξη της συγκεκριμένης δομής για 9 άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες αναπηρίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στα άτομα αυτά να διαβιώνουν αυτόνομα, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.

Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελεί «κατοικία» η όποια βασίζεται στο πρωταρχικό δικαίωμα κάθε ατόμου για αξιοπρεπή υποστηριζόμενη διαβίωση που θα του δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε, να διαβιώνει, στο μέτρο του εφικτού, πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, αλλά και στην υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει αυτή τη δυνατότητα στα άτομα αυτά.

Ο θεσμός συμβάλλει στην αποφυγή περιπτώσεων περιθωριοποίησης και ιδρυματοποίησης, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της διαβίωσης των ενηλίκων με νοητική υστέρηση στην προοπτική μακράς διάρκειας, ενδεχομένως δια βίου παραμονής. «Η αναγκαιότητα της Στέγης καθίσταται προφανής, καθώς ο πληθυσμός αυτός ο οποίος είθισται να εξυπηρετείται αποκλειστικά από τους γονείς στο μέλλον θα αντιμετωπίσει σοβαρότατο πρόβλημα διαβίωσης και ειδικότερα αξιοπρεπούς διαβίωσης ελλείψει μίας δομής που θα μπορεί να εξυπηρετήσει τουλάχιστον ένα μέρος εξ αυτών και συγκεκριμένα των ατόμων που δύνανται να διαβιώσουν με έναν πιο αυτόνομο τρόπο.

Πόσο μάλλον σ’ αυτή την εφιαλτική περίοδο που διανύουμε, η Πολιτεία μειώνει τις παροχές σ’ αυτές τις πολύ ειδικές ομάδες και περιορίζει σημαντικά την υποβοήθηση των οικογενειών τους. Συνεπώς, η παράταση ή επαναχρηµατοδότηση της Στέγης θεωρείται ζωτικής σημασίας, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες», αναφέρει η ειδική παιδαγωγός της Στέγης, κ. Ελένη Κατσώρα.

Η Στέγη λειτουργεί σε 12μηνη βάση, δηλαδή όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο και εξυπηρετείται από τη Διευθύντρια, μια Κοινωνική λειτουργό, μια Παιδαγωγό Ειδικής Αγωγής, έναν Ψυχίατρο, τρεις Νοσηλεύτριες, τρεις Κοινωνικές Φροντίστριες, μια Γυμνάστρια Ειδικής αγωγής, μια Εργοθεραπεύτρια και από δυο άτομα προσωπικό καθαριότητας.

Ωστόσο, τόσο το προσωπικό όσο και οι φιλοξενούμενοι κινδυνεύουν να «ξεσπιτωθούν». Οπως επισημαίνει η κ. Κατσώρα, η χρηματοδότηση εκπνέει και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα νεότερο για την «τύχη» της δομής, των 9 φιλοξενούμενων καθώς και του προσωπικού, από το Νοέμβριο και μετά.

Πάντως από το Δήμο Βόλου, έχει ήδη ληφθεί απόφαση για τη συνέχιση της λειτουργίας της δομής, έστω κι αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Θα στηριχθεί στις δικές του δυνάμεις για να συνεχίσει να λειτουργεί η Στέγη, η οποία μάλιστα πρόκειται να μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις στην Παιδόπολη Αγριάς.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου