ΤΟΠΙΚΑ

Με δύο ταχύτητες προχωρά η Μαγνησία στη σύνταξη τοπικών σχεδίων για τα απορρίματα

με-δύο-ταχύτητες-προχωρά-η-μαγνησία-στ-362821

Με γοργούς ρυθμούς Βόλος και Αλμυρός, καθυστερούν οι υπόλοιποι περιφερειακοί Δήμοι

Με δύο ταχύτητες προχωρά η σύνταξη των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο νομού Μαγνησίας. Οι Δήμοι Βόλου και Αλμυρού προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι έξι δήμοι βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, σε σύσκεψη με τους Δημάρχους που είχε συγκληθεί στα τέλη Ιουλίου, είχε θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των σχεδίων έως τις 5 Σεπτεμβρίου, προκειμένου η Μαγνησία πρώτη να διεκδικήσει κονδύλια, φαίνεται όμως ότι υπάρχει καθυστέρηση από την περιφέρεια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, στα τοπικά σχέδια των περιφερειακών δήμων, θα προσδιορίζονται τα «πράσινα» σημεία εντός των ορίων τους, όπου θα συγκεντρώνονται αντικείμενα και υλικά που δεν θα μπορούν να εναποτίθενται σε πράσινους ή μπλε κάδους, ενώ θα προσδιορίζονται τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι καφέ κάδοι, στους οποίους θα καταλήγουν τα οργανικά οικιακά απόβλητα, στο πλαίσιο του στόχου διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή. Τα νησιά θα πρέπει να προβλέψουν επίσης τη δημιουργία μιας μικρής μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ωστόσο, οι ρυθμοί είναι αργοί με εξαίρεση το Βόλο και τον Αλμυρό. Η Σκιάθος έχει δηλώσει ότι θα αναθέσει το τοπικό σχέδιο σε εξωτερικό συνεργάτη, ενώ Σκόπελος και Αλόννησος βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο της… αλληλογραφίας με το ΣΥΔΙΣΑ για το τι θα πρέπει να γίνει. Οι Δήμοι Νοτίου Πηλίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Ρήγα Φεραίου, βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Ο κ. Γανωτής έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο και πιέζει τους ΟΤΑ να καταθέσουν έγκαιρα τα σχέδιά τους, ωστόσο φαίνεται ότι το χρονικό στοίχημα δεν θα επιτευχθεί.

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά ο Δήμος Αλμυρού. Για το Δήμο Βόλου, την υπόθεση έχουν αναλάβει οι διευθύνσεις τεχνικών υπηρεσιών και καθαριότητας.

Μάλιστα, την Παρασκευή 28 Αυγούστου πρόκειται να συνεδριάσει στη 1:30 το μεσημέρι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις 2 μ.μ. το δημοτικό συμβούλιο για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Βόλου.

Οπως είναι γνωστό, μέσω ΕΣΠΑ θα διατεθούν 21 εκ. ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ.

Στόχος είναι η διαλογή στην πηγή, η επεξεργασία των απορριμμάτων στη Μονάδα που θα εγκατασταθεί στο ΧΥΤΑ, ο οποίος θα μετεξελιχθεί σε ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων), σε διαφορετική περίπτωση, τα δημοτικά ταμεία θα επιβαρύνονται με το ποσό των 30 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων που θάβονται κάτω από τη γη. Τα χρήματα θα πηγαίνουν ως πρόστιμο στο πράσινο ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Κώστα Γανωτή, έχει ήδη ξεκινήσει η κατασκευή της βάσης πάνω στην οποία θα «κουμπώσει» η μονάδα κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Βόλου, που θα λειτουργήσει πιλοτικά. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης 7.000 καφέ κάδους για τη συλλογή των οικιακών οργανικών αποβλήτων, 4 πράσινα σημεία για συλλογή μεγάλων αντικειμένων, κλαδιών κ.α. μέσα στο Βόλο και από τουλάχιστον ένα σε κάθε δημοτική ενότητα.

Στόχος είναι η μείωση των απορριμμάτων και η κατάληξη στο ΧΥΤΥ υπολείμματος σε ποσοστό 15% – 20%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου