ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν οι φωτεινοί σηματοδότες

αλλάζουν-οι-φωτεινοί-σηματοδότες-387697

Οι φωτεινοί σηματοδότες στον Κόμβο στα Αστέρια Αγριάς που έχουν γίνει ο… εφιάλτης των οδηγών που κινούνται για τα καλοκαιρινά τους μπάνια προς και από τα παράλια του Πηλίου προς Βόλο, είναι μία από τις περιπτώσεις που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου. Θα εξεταστούν οι χρόνοι διάρκειας των φωτεινών σηματοδοτών, με στόχο –σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Θανάση Σταυρίδη- την αποφυγή δημιουργίας τεράστιων ουρών από αυτοκίνητα που μπλοκάρουν την κίνηση των οχημάτων.

Ιδίως τα Σαββατοκύριακα, αλλά και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, οπότε και τα απογεύματα η αγορά είναι κλειστή, η οδήγηση στον παραλιακό άξονα Βόλου- Αγριάς, παραπέμπει σε… Γολγοθά.
Μολονότι ο κόμβος δεν είναι αρμοδιότητας του Δήμου Βόλου, μπαίνει κι αυτός στη λίστα των κόμβων που θα σχεδιαστούν από το μηδέν. Αλλαγές θα υπάρξουν στη λειτουργία των φαναριών σε όλη την πόλη: στον κόμβο στις Ασπρες πεταλούδες, στη Ν. Ιωνία, κατά μήκος της Γιάννη Δήμου, της Πολυμέρη, της Αναλήψεως.

«Θα λάβουμε υπόψη το χρόνο λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, την ταχύτητα μελέτης (την ταχύτητα δηλαδή που αναπτύσσεται από τον ένα σηματοδότη μέχρι τον επόμενο στην ίδια ευθεία του δρόμου) και θα αναπροσαρμοστεί το «πράσινο». Θα φροντίσουμε, όταν για παράδειγμα ένα όχημα ξεκινά με πράσινο στην Πολυμέρη, να μην χρειάζεται να ξανασταματήσει σε κόκκινο στον επόμενο κόμβο, αλλά να υπάρχει συνεχής ροή», εξήγησε ο κ. Σταυρίδης.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν μποτιλιαρίσματα σε ώρες αιχμές, θα διασφαλιστεί η συνεχής ροή της κυκλοφορίας και ταυτόχρονα θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου και για τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών. Το κυριότερο όμως, με τη μείωση της αναμονής στους φωτεινούς σηματοδότες, εκτιμάται ότι θα μειωθεί και η ρύπανση που προκαλείται από την κίνηση των οχημάτων και η οποία είναι μεγαλύτερη στο κέντρο, όταν τα οχήματα σταματούν, περιμένουν με αναμμένες μηχανές και ξεκινούν.

«Πιστεύουμε ότι θα δώσουμε ανάσα στην πόλη από όλες τις πλευρές», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης.
Η σύσκεψη για τον εντοπισμό των προβλημάτων και την αναζήτηση λύσεων θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Σταυρίδη και με τη συμμετοχή του Τμήματος Φωτεινής Σηματοδότησης της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας.
Ο Αντιδήμαρχος εκτιμά ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική δουλειά από τις αντίστοιχες υπηρεσίες, που θα βοηθήσει στη βελτίωση της προσπελασιμότητας των οχημάτων, των μοτοποδηλάτων και των πεζών στους κόμβους όπου υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες.

Οι δύο υπηρεσίες έχουν ήδη καταγράψει και εντοπίσει τα προβλήματα και τα σημεία – κόμβους που παρουσιάζουν πρόβλημα. Θα γίνει λοιπόν ταξινόμηση και μετά από μετρήσεις, θα μπουν οι προτεραιότητες για την αλλαγή των προγραμμάτων λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών.

Το Τμήμα Φωτεινής Σηματοδότησης, διενεργεί καθημερινά ελέγχους και επιδιορθώσεις στους φωτεινούς σηματοδότες και πέραν του ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών.
Για το χρονικό διάστημα από 16/7/2015 έως 31/7/2015 επιδιόρθωσε βλάβες που εντοπίστηκαν στους κόμβους Γιάννη Δήμου – Βλαχάβα, Μαιάνδρου – Ικάρων, Γιάννη Δήμου – Κασσαβέτη, Περιφερειακός – Κόμβος Μελισσάτικα, Αναπαύσεως – Παγασών, Περιφερειακός – Κόμβος Καζανάκι, Ελλησπόντου – Εθνικών Αγώνων, Γιάννη Δήμου – Κουντουριώτου, Σταδίου – Δοξοπούλου, Αθηνών – Ηρώων Πολυτεχνείου και Ιωλκού – Αγ. Παρασκευή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου