ΤΟΠΙΚΑ

Χαμός στις διευθύνσεις εκπαίδευσης

χαμός-στις-διευθύνσεις-εκπαίδευσης-389056

Κοσμοσυρροή μέσα στον Αύγουστο, παρατηρείται ήδη από την περασμένη εβδομάδα, στα γραφεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Εκπαιδευτικοί καταθέτουν τις αιτήσεις τους για να εγγραφούν στους πίνακες αναπληρωτών του Υπουργείου και να διεκδικήσουν θέσεις στα δημόσια σχολεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου. Η καθυστέρηση δεν κρατά ομήρους μόνο τους εκπαιδευτικούς που ελπίζουν σε διορισμούς. Βρήκε τις διευθύνσεις αποδεκατισμένες από προσωπικό, λόγω καλοκαιρινών αδειών και τους εναπομείναντες υπαλλήλους να υπερβάλλουν εαυτόν για να διεκπεραιώσουν τον όγκο της δουλειάς.

Οπως είναι γνωστό, έως αύριο, Παρασκευή 7 Αυγούστου, γίνονται δεκτές αιτήσεις από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής αγωγής.

Προηγούμενες χρονιές, τέτοιες ημέρες, τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ήταν σχεδόν άδεια… Όχι φέτος. Καθημερινά προσέρχονται για τις αιτήσεις τους περί τους 100 εκπαιδευτικούς που θέλουν να εγγραφτούν στους πίνακες των αναπληρωτών. Οι υπάλληλοι τρέχουν και δεν φθάνουν για την παραλαβή και καταχώρηση των αιτήσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το επόμενο 48ωρο, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι αναπληρωτές ειδικοτήτων.

Αντίστοιχη εικόνα και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Τουλάχιστον 50 εκπαιδευτικοί καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία για την υποβολή των αιτήσεών τους. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα κυρίως για όσους υποβάλλουν αιτήσεις για πρώτη φορά. Και το προσωπικό λιγοστό. Δύο άτομα σχεδόν σε κάθε όροφο προσπαθούν να φέρουν σε πέρας τη δουλειά. Τα διπλανά γραφεία λόγω καλοκαιρινών αδειών είναι άδεια.

Οι αναπληρωτές καταθέτουν τις αιτήσεις τους με την ελπίδα από το νέο σχολικό έτος να βρεθούν στη δημόσια εκπαίδευση, έστω κι αν δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνουν –αν γίνουν- διορισμοί: 60% μέσω ΑΣΕΠ και 40% μέσω επετηρίδας ή θα ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ βάσει της οποίας δεν μπορούν να γίνονται διορισμοί με διαφορετικό τρόπο; Μάλιστα ήδη 222 εκπαιδευτικού στη χώρα, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση ή αναστολή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποψηφίους προς ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών του σχολικού έτους 2015 – 2016.

Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί -επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ- υποστηρίζουν ότι η πρόσκληση εξακολουθεί να επιτρέπει σε εκπαιδευτικούς που δεν είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ να υποβάλλουν αίτηση και να καταταγούν στον πίνακα αναπληρωτών σε καλύτερες θέσεις από τους αιτούντες λόγω μοριοδότησης για την προϋπηρεσία τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως ουσιαστικά εξακολουθούν να εφαρμόζονται διατάξεις του νόμου 3848/2010 που είχαν προβλέψει προσλήψεις με ποσοστώσεις 60-40%, οι οποίες κρίθηκαν όμως προ εξαμήνου αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια ΣτΕ.

Η διατήρηση στην πράξη του ιδίου συστήματος παραβιάζει -όπως λένε- τις επιταγές του ΣτΕ και τις συνταγματικές αρχές της ισότητας της αξιοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, ενώ θίγει τους αιτούντες ανεπανόρθωτα, προκαλώντας τους πρόβλημα βιοπορισμού σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Αιτήσεις

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καλούνται οι εκπαιδευτικοί που έχουν τα τυπικά προσόντα όπως αυτά περιγράφονται στην 125082/E2/04-08-2015 εγκύκλιο, να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο πλαίσιο της προετοιμασίας κατάρτισης του πίνακα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών μουσικών κλάδων ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17.13, ΠΕ17.14 και ΤΕ16 Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχολικού έτους 2015-2016 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 παρ. 2,3 & 4 του Ν. 3848/2010 (ΦΕΚ 71 Α’), καθώς και οι εμπειροτέχνες ιδιώτες για την ένταξη σε πίνακα μουσικών ειδικεύσεων ωρομισθίων για πρόσληψη στα Μουσικά Σχολεία για το σχ. έτος 2015-2016.
Οι αιτήσεις-δηλώσεις υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προθεσμία υποβολής των Αιτήσεων-Δηλώσεων ορίζεται μέχρι 17/08/2015.

Η αίτηση θα υποβληθεί σε μία μόνο Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Εφιστάται η προσοχή των υποψηφίων αναπληρωτών και ωρομισθίων στην προσεκτική και έγκαιρη συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αναφέρονται στην εγκύκλιο.

Η εγκύκλιος είναι αναρτημένη στον πίνακα ανακοινώσεων στην είσοδο της ΔΔΕ Μαγνησίας, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Μαγνησίας.
Οι αιτήσεις των υποψηφίων στην ΔΔΕ Μαγνησίας θα παραλαμβάνονται από τις 08.30 – 13.30μ.μ. στον 6ο όροφο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου