ΤΟΠΙΚΑ

Με πλαστικό χρήμα κινείται η αγορά

με-πλαστικό-χρήμα-κινείται-η-αγορά-389121

Με πλαστικό χρήμα κινείται κατά κόρον το τελευταίο διάστημα η εμπορική αγορά του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Η χρήση πιστωτικών καρτών για τις αγορές έχει αυξηθεί κατακόρυφα από τους καταναλωτές, που πραγματοποιούν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ακόμη και για μικροποσά της τάξης των 10 και 20 ευρώ. Η επέκταση της χρήσης πιστωτικής κάρτας βρήκε αρκετά εμπορικά μαγαζιά απροετοίμαστα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας, ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία έρευνας αγοράς, προκειμένου να προμηθευτούν όλα τα εμπορικά καταστήματα με τα μηχανήματα αποδοχής πιστωτικών καρτών. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν τα συγκεκριμένα μηχανήματα και κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειμώνα που έρχεται. Γιατί ο καταναλωτής που δεν θα μπορεί να πληρώσει με πιστωτική κάρτα σε ένα μαγαζί θα πάει στο διπλανό», σημείωσε ο κ. Τσέλιος.

Οπως εξήγησε, για να προμηθευτεί ένα κατάστημα με το μηχάνημα αποδοχής πιστωτικής κάρτας έπρεπε να απευθυνθεί σε τράπεζα και να έχει συγκεκριμένο τζίρο. Για το λόγο αυτό, αρκετά καταστήματα έμειναν εκτός, με αποτέλεσμα σήμερα, μετά την επιβολή των capital control, οπότε και οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες είναι σχεδόν κανόνας στην αγορά, να έχουν μείνει… πίσω.

Σε σχέση με τον Ιούνιο, μέσα στον Ιούλιο παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με τον κ. Τσέλιο. «Η αύξηση είναι κατακόρυφη. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ενώ κάποτε οι κάρτες χρησιμοποιούνταν για συναλλαγές μεγάλης χρηματικής αξίας, σήμερα ο καταναλωτής βγάζει πιστωτική ακόμη και για μικροποσά κάτω των 50 ευρώ, ακόμη και για 10 και 20 ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Τσέλιος.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο κατακλυσμός της αγοράς από πιστωτικές κάρτες θα επιφέρει και προβλήματα. «Περιορίζεται το ρευστό και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένα καταστήματα, ακόμη και με τη μισθοδοσία του προσωπικού. Δεν πληρώνουν όλες οι επιχειρήσεις το προσωπικό τους μέσω τραπεζών», ανέφερε ο κ. Τσέλιος.

Η ΕΣΕΕ

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας από την περίοδο της επιβολής των capital controls, οι χρεωστικές κάρτες που εκδόθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες υπολογίζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η Alpha Bank εξέδωσε περίπου 220.000 χρεωστικές κάρτες τον Ιούλιο, περισσότερες από όσες είχε εκδώσει συνολικά το 2014! Η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες περισσότερες από 400.000 χρεωστικές κάρτες.

Ενδεικτικό τούτου, είναι ότι σύμφωνα με την Visa Europe, ο αριθμός των ενεργών χρεωστικών καρτών Visa στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα, τις δυο εβδομάδες που ακολούθησαν την επιβολή των capital controls, οι συναλλαγές με κάρτες της ίδια εταιρείας αυξήθηκαν κατά 135%.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου