Μειώνεται η δυναμικότητα των ΚΔΑΠ-μεΑ

μειώνεται-η-δυναμικότητα-των-κδαπ-μεα-390721

Σε μείωση της δυναμικότητάς τους υποχρεώνει τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με ανάγκες, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης που επικαλείται αναπτυξιακό νόμο του 1937. Τα ΚΔΑΠ-μεΑ σε Βόλο και Ν. Ιωνία πέρυσι είχαν τη δυνατότητα φιλοξενίας 100 και 80 παιδιών αντίστοιχα σε δύο βάρδιες. Φέτος, η δυναμικότητα των δύο κέντρων περιορίζεται σε 50 και 40 παιδιά αντίστοιχα, προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση των 5.500 ευρώ ανά παιδί ανά έτος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, οι δύο δομές βρέθηκαν στη λίστα των «μη επιλέξιμων» του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής Ζωής», δημιουργώντας αναστάτωση στην ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ και κατ’ επέκταση στους γονείς παιδιών με αναπηρίες.

Η πρόταση της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ αφορούσε τη λειτουργία των δύο κέντρων σε διπλή βάρδια των τεσσάρων ωρών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας διπλάσιου αριθμού παιδιών, απ’ ό,τι αν προβλέπονταν μία βάρδια.

Ωστόσο, η ΕΕΤΑΑ απέρριψε την πρόταση επικαλούμενη αναπτυξιακό νόμο του 1937, βάσει του οποίου προβλέπεται οκτάωρη λειτουργία των δομών σε συνεχές ωράριο.
Οι λύσεις ήταν δύο: είτε να επιλεχθεί το συνεχόμενο οκτάωρο και να επιδοτηθούν οι δομές με 5.500 ευρώ ανά παιδί ανά έτος, είτε η τετράωρη διπλή βάρδια που όμως συνεπάγεται μείωσης της χρηματοδότησης στα 2.750 ευρώ ανά παιδί ανά έτος.

Σύμφωνα με την κ. Μορφογιάννη, πέρυσι, στο ΚΔΑΠ-μεΑ Βόλου απασχολούνταν 50 παιδιά στην πρωινή βάρδια και 4 στην απογευματινή και στο ΚΔΑΠ-μεΑ Ν. Ιωνίας 35 παιδιά στην πρωινή βάρδια και 9 στην απογευματινή.

Κρίθηκε ότι μπορεί να βρεθεί φόρμουλα για την απορρόφηση του συνόλου των παιδιών σε μία -συνεχόμενου οκταώρου- βάρδια, προκειμένου να μη χαθεί η μισή χρηματοδότηση.
Ετσι, χθες, η κ. Μορφογιάννη συνοδευόμενη από την υπεύθυνη του τμήματος, Μαρία Αποστολίδου, μετέβησαν στη Λάρισα στις εγκαταστάσεις της ΕΕΤΑΑ και κατέθεσαν ένσταση επί του προσωρινού πίνακα μη επιλέξιμων δομών στον οποίο συμπεριλήφθηκαν και τα δύο ΚΔΑΠ-μεΑ.

Η ένσταση έγινε δεκτή. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τα δύο ΚΔΑΠ-μεΑ θα λειτουργήσουν από το νέο σχολικό έτος, σε μία οκτάωρη βάρδια και θα πάρουν ολόκληρη τη χρηματοδότηση για κάθε παιδί, έστω κι αν η δυναμικότητά τους θα περιοριστεί στο ήμυσι και συγκεκριμένα σε 50 παιδιά στο Βόλο και 40 στη Ν. Ιωνία. «Θα βρούμε φόρμουλα προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένα παιδί. Όλα θα απορροφηθούν στα δύο ΚΔΑΠ», ανέφερε η κ. Μορφογιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου