ΤΟΠΙΚΑ

Αναστάτωση και διαψεύσεις για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

αναστάτωση-και-διαψεύσεις-για-τα-κρού-390742

Κραυγή αγωνίας από τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιο Παπαευσταθίου για την ποιότητα του νερού που καταλήγει στις βρύσες των πολιτών και την προστασία της δημόσιας υγείας, που απειλείται από τη δράση αγνώστων που προβαίνουν σε δολιοφθορές στα συστήματα χλωρίωσης που τοποθετούνται σε δεξαμενές και πηγές. Επικαλέστηκε μάλιστα, πολλαπλό κρούσμα γαστρεντερίτιδας σε δέκα παιδιά που συμμετέχουν στην κατασκήνωση του Αγίου Λαυρεντίου, πριν γίνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων νερού στο οποίο ανιχνεύθηκε μικροβιακό φορτίο και τοποθετηθεί χλωριωτής. «Ολες οι πηγές είναι επιβαρυμένες και μάλιστα βάσει πρόσφατων μετρήσεων», είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, που αποφάσισε κατά πλειοψηφία την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατ’ αγνώστων για το «ξήλωμα» του χλωριωτή -αξίας 1.000 ευρώ- από την πηγή Μάνα, με αποτέλεσμα το νερό να μην χλωριώνεται.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατ’ αγνώστων αποφάσισε να προχωρήσει η ΔΕΥΑΜΒ για το ξήλωμα του χλωριωτή από την πηγή Μάνα, με αποτέλεσμα αφενός να υφίσταται οικονομική ζημία η επιχείρηση, αφετέρου- το σημαντικότερο- να μπαίνει σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Στην πηγή είχε τοποθετηθεί χλωριωτής, μετά από αναλύσεις δειγμάτων νερού που έδειξαν επιβάρυνση σε μικροβιακό φορτίο. Αντίθετος σε ενέργειες που στρέφονται κατά των πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Δρόμων Συνεργασίας, Κώστας Γαργάλας, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση της επιχείρησης, ότι αντί να αναπτύξει διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες προχωρά σε ενέργειες με το έτσι θέλω.

«Οπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή «αυτοκρατορική διάθεση επίλυσης των προβλημάτων».

Ολες οι πηγές επιβαρυμένες

Η τοποθέτηση του κ. Γαργάλα προκάλεσε το ξέσπασμα του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιου Παπαευσταθίου, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας, την οποία η ΔΕΥΑΜΒ έχει την υποχρέωση να προστατεύσει.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη μικροβιακή επιβάρυνση στις πηγές. Δεν μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ να παρανομήσει και να μη φροντίσει για τη χλωρίωση του νερού. Εδώ δεν τίθεται θέμα διαλόγου. Είναι θέμα δημόσιας υγείας. Και μιλάμε με τετελεσμένα. Πρόσφατες μετρήσεις, των τελευταίων ημερών, δείχνουν ότι οι πηγές είναι επιβαρυμένες», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, για να ενισχύσει τη θέση του επικαλέστηκε και την προσβολή δέκα μικρών κατασκηνωτών στον Αγιο Λαυρέντιο από γαστρεντερίτιδα. «Το ομαδικό κρούσμα ήταν πριν πάρουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων και πριν τοποθετηθεί χλωριωτής», είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς και είναι αναγκαίος ο χλωριωτής. Αποτελεί όμως κρίκο στην αλυσίδα. Θα πρέπει να γίνονται επίσης συνεχείς καθαρισμοί των δεξαμενών, έλεγχοι της ποιότητας του νερού και έλεγχοι στο δίκτυο», απάντησε ο κ. Γαργάλας, ψέγοντας τη δημοτική αρχή ότι ηθελημένα ή άθελά της συνεχίζει την τακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αφήνοντας το θέμα του νερού στην τύχη του.

Υδρευτικά δίκτυα με αγωγούς άρδευσης!

Εντονα αντέδρασε ο κ. Παπαευσταθίου που επικαλέστηκε ενέργειες της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ για την εξεύρεση νέων πηγών παραγωγής νερού, αλλά και αντιμετώπισης των διαρροών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ανατέθηκε σε υδρογεωλόγο η αναζήτηση νέων θέσεων γεωτρήσεων. Εντοπίστηκαν τρεις θέσεις για την εξεύρεση νερού και τώρα είναι θέμα αδειοδότησης των γεωτρήσεων από την Περιφέρεια.

Επίσης, θα ανατεθεί σε μελετητή η ζωνοποίηση της χαμηλής ζώνης του υδρευτικού δικτύου από τη Ρήγα Φεραίου και προς το κέντρο όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες διαρροές.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου που θα είναι έτοιμο έως μέσα Οκτωβρίου, μέσα από το οποίο θα προβλέπονται έργα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αναφέρθηκε δε στα μέτωπα με βλάβες στο υδρευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, σε Ν. Αγχίαλο, Μάραθο, Βελενιδιά και Κριθαριά. «Εχουν κατασκευάσει δίκτυα ύδρευσης με αγωγούς άρδευσης. Η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν μόνο για να κόβει κορδέλες», κατήγγειλε.

Σε καλή στάθμη τα υδραγωγεία

Αναφερόμενος τέλος στο πρόβλημα του νερού, υπογράμμισε ότι σήμερα παράγονται καθημερινά 47.000κ.μ. νερού εκ των οποίων τα 3.800 κ.μ. (έναντι 3.000 πέρυσι) είναι πηγαίο.

«Διακοπή νερού δεν έγινε ποτέ. Μειώσαμε μόνο για δύο ημέρες την πίεση. Αυτήν τη στιγμή τα υδραγωγεία είναι σε πολύ καλό στάδιο. Η στάθμη του νερού είναι πάνω από τα 2,5 μέτρα. Πάμε πολύ καλά. Θα πρέπει όμως να βοηθήσουν και οι πολίτες. Δεν μπορεί η γιαγιά να πλένει το πεζοδρόμιο με το λάστιχο και να κυνηγά με το νερό το σκουπιδάκι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαευσταθίου.

Διάψευση της Ιεράς Μητροπόλεως στον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ

Εξ αφορμής της ακατανόητης αναφοράς του Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜΒ κ. Στεργίου Παπαευσταθίου, κατά την χθεσινή (4/8) συνεδρίαση του Δ/Σ της Επιχείρησης, περί της δήθεν καταγραφής δέκα (10) κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά που φιλοξενήθηκαν εφέτος στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, εκ του Γραφείου Τύπου ανακοινώνονται τα εξής:

Α. Η εν λόγω αναφορά είναι απολύτως ανακριβής και διαψεύδεται κατηγορηματικώς.

Β. Η Ιερά Μητρόπολις, ως όφειλε, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα (προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων εμφιαλωμένου νερού, φίλτρων κ.λπ.), ευθύς ως ανακοινώθηκε η επιβάρυνση των πηγών της περιοχής, με αποτέλεσμα ουδέν σχετικό κρούσμα να παρατηρηθεί.

Γ. Είναι απαραίτητο να επιδεικνύονται απ’ όλους, κυρίως από εκείνους που κατέχουν υπεύθυνες θέσεις στον κοινωνικό ιστό, σεβασμός και προσοχή, όταν αναφέρονται σε δράσεις και πρωτοβουλίες της Εκκλησίας μας, όπως οι κατασκηνώσεις του Αγίου Λαυρεντίου, που προσφέρουν έργο ανεκτίμητης αξίας και σημασίας στα παιδιά της επαρχίας μας δεκαετίες τώρα.

Το τοπικό συμβούλιο

Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ι. Αγαπητός, παρακάμπτει τη χρονική… λεπτομέρεια του περιστατικού, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παπαευσταθίου και επισημαίνει τα εξής:
«Με έκπληξη αλλά και περίσσεια αγανάκτηση διαβάσαμε στο σημερινό τοπικό Τύπο περί δήθεν δέκα κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην παιδική κατασκήνωση της Μητρόπολης στον Αγ. Λαυρέντιο, εξαιτίας του τάχα μολυσμένου νερού της περιοχής μας.

Πέραν του ότι πρόκειται για μία φανταστική υπόθεση, η οποία απορούμε πώς και γιατί κατασκευάστηκε, θα θέλαμε να ενημερώσουμε το κοινό ότι έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις έλεγχοι στα νερά μας, από τα αποτελέσματα των οποίων βρέθηκαν μηδενικά φορτία.

Εάν η παραπληροφόρηση αυτή οφείλεται σε δηλώσεις του Αντιπροέδρου ή του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, είναι απλά λυπηρό να έχει η Υπηρεσία τέτοια στελέχη.

Είναι όμως εξίσου λυπηρό δημοσιογράφοι και έντυπα να δυσφημούν την περιοχή όπου ζουν χωρίς στοιχεία και αποδείξεις».

Ο Στ. Παπαευσταθίου

Απαντώντας στα πυρά που δέχθηκε, ο κ. Παπαευσταθίου έδωσε τις εξής διευκρινίσεις:
«Με αφορμή τις διαψεύσεις που εξέδωσαν Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Λαυρεντίου, αναφορικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην παιδική κατασκήνωση στην περιοχή, είδηση που αναπαράχθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. ΔΕΥΑΜΒ, που πραγματοποιήθηκε στις 4-8-2015, επικαλέστηκα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκαν στις αρχές Ιουλίου και τέθηκαν υπόψη μου προσωπικά από γονείς παιδιών που συμμετείχαν στην κατασκήνωση.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ και με αφορμή τοποθέτηση του Διοικητικού Συμβούλου της ΔΕΥΑΜΒ κ. Κώστα Γαργάλα, στο θέμα περί εξουσιοδότησης για την υποβολή μηνύσεως και δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής, λόγω δολιοφθοράς στο σύστημα απολύμανσης πόσιμου νερού στην Πορταριά, αναφέρθηκα στο κρούσμα που τέθηκε υπόψη μου στις αρχές Ιουλίου. Σε καμία περίπτωση δεν επικαλέστηκα κρούσμα γαστρεντερίτιδας του τελευταίου διαστήματος. Πολλώ δε μάλλον δεν ισχυρίστηκα ότι το νερό είναι μολυσμένο. Αλλωστε βρίσκεται σε λειτουργία το σύστημα χλωρίωσης που διασφαλίζει ότι το νερό που παρέχεται στους πολίτες είναι απολύτως ασφαλές για κατανάλωση. Και επιπλέον από τους επαναληπτικούς ελέγχους που έγιναν μετά την τοποθέτηση συστήματος χλωρίωσης του νερού, διαπιστώθηκε ότι το μικροβιακό φορτίο ήταν μηδενικό.

Χθές μάλιστα, είχα προσωπική επικοινωνία με την Ι.Μ.Δημητριάδος, όπου εξήγησα επακριβώς την κατάσταση, όπως και με τον κ. Αγαπητό, οι δηλώσεις του οποίου με εξέπληξαν.

Ο τρόπος με τον οποίο αναπαρήχθησαν τα λεγόμενα μου -κι όχι από δική μου υπαιτιότητα- χωρίς να διευκρινίζεται ότι στα κρούσματα που αναφέρθηκα ήταν προ της εγκατάστασης του χλωριωτή προκάλεσαν -και ως ενός σημείου δικαιολογημένα- αντιδράσεις».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου