ΤΟΠΙΚΑ

Σε ιδιώτη η σήραγγα της Γορίτσας

σε-ιδιώτη-η-σήραγγα-της-γορίτσας-390789

Σε ιδιωτικά… χέρια περνά η σήραγγα της Γορίτσας, που έχει φέρει δημοτική αρχή και εργαζόμενους σε αντίπαλα στρατόπεδα. Το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ενέκρινε τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει τη λειτουργία, φύλαξη και συντήρηση του τούνελ. Δικαιωμένοι για την εξέλιξη δηλώνουν εργαζόμενοι του Δήμου Βόλου, που έχουν καταφύγει σε Επιθεώρηση Εργασίας και Εισαγγελέα για το θέμα της σήραγγας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, Θανάση Σταυρίδη, η ανάληψη της αρμοδιότητας της λειτουργίας της σήραγγας αποτελεί «καυτή πατάτα». «Πρόκειται για ένα έργο, που κατ’ αρχήν δεν έχει παραδοθεί οριστικά. Κατά δεύτερον η σήραγγα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να υπάρχουν δύο ρεύματα κυκλοφορίας αντίθετης κατεύθυνσης, είναι μόλις 7,5 μέτρα. Οι ιδιομορφίες που παρουσιάζει η σήραγγα την καθιστούν επικίνδυνη. Πρόκειται για μία καυτή πατάτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης.

Επιπλέον, ο ίδιος υποστήριξε ότι κανείς εργαζόμενος -πλην ενός- δεν θέλησε να πάει στη σήραγγα και να αναλάβει τη λειτουργία της. Ως εκ τούτου η λύση έρχεται μέσα από τον ιδιώτη.
Οπως ανέφερε ο κ. Σταυρίδης, η Περιφέρεια ενέκρινε κονδύλι 100.000 ευρώ για τη σήραγγα και ο Δήμος Βόλου πρόκειται να προχωρήσει σε διαγωνισμό για να αναθέσει σε ιδιώτη τη φύλαξη, λειτουργία και συντήρησή της.

Την ανάγκη απεμπλοκής του Δήμου από το θέμα της διαχείρισης της σήραγγας, υπογράμμισε και ο δημοτικός σύμβουλος των «Δρόμων Συνεργασίας», Κώστας Γαργάλας. «Εστω και με τη μέθοδο της υπεργολαβίας ο Δήμος θα πρέπει να απεμπλακεί από τη σήραγγα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο μείζον ζήτημα των εργαζομένων του Δήμου που καλούνται να διαχειριστούν το έργο. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ασφαλείας. Δεν υπάρχει κανένας πιστοποιημένος εργαζόμενος», ανέφερε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ζήτησε σαφή ενημέρωση για το κόστος με το οποίο επιβαρύνεται ο Δήμος -το οποίο εκτίμησε ότι είναι τεράστιο- για την ενέργεια που απαιτεί η σήραγγα (φώτα κ.τ.λ.).

Ανακούφιση στους εργαζόμενους

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι την απόφαση του Δήμου να προχωρήσει στην ανάθεση σε ιδιώτη της διαχείρισης της σήραγγας. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η σήραγγα στελεχωνόταν με προσωπικό μέσα από διαρκείς μετακινήσεις υπαλλήλων του Δήμου από τις υπηρεσίες τους. Οι εργαζόμενοι που δεν είχαν πάρει ρεπό, υπερωρίες, άδειες και δεν είχαν καταρτιστεί πάνω στο αντικείμενο είχαν προσφύγει σε Επιθεώρηση Εργασίας και Εισαγγελέα.

«Δικαιωθήκαμε σε όλα λέγαμε εξ αρχής», δήλωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου, αν και διέβλεψε ότι οι επτά εργαζόμενοι που απασχολούνται στο τούνελ δεν θα απαλλαχθούν από το βαρύ φορτίο της λειτουργίας της σήραγγας πριν από τα Χριστούγεννα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου