ΤΟΠΙΚΑ

Ρύπανση στη θάλασσα στις Αλυκές

ρύπανση-στη-θάλασσα-στις-αλυκές-391950

Σακούλες με σκουπίδια και σκουρόχρωμο αφρό έχει γεμίσει η θάλασσα στην περιοχή των Αλυκών, με τους κατοίκους να φωτογραφίζουν ως υπευθύνους, ασυνείδητους ιδιοκτήτες παραπλέοντων σκαφών. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν τολμούν να μπουν στη θάλασσα, ενώ μεγάλη οικονομική ζημία, όπως επισημαίνουν, έχουν υποστεί και τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στον πεζόδρομο των Αλυκών. «Το Σαββατοκύριακο οι Αλυκές που θεωρούνται κοντινό τουριστικό θέρετρο ήταν σχεδόν άδειες», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών, Κων. Βιδανόπουλος, ζητώντας την άμεση διενέργεια ελέγχων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για το περιστατικό δεν έχει γίνει καμία καταγγελία ούτε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ούτε στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπως δήλωσαν η υπολιμενάρχης και διευθύντρια υγείας αντίστοιχα. Αντιθέτως, ερευνάται μετά από καταγγελία την προηγούμενη εβδομάδα, περιστατικό με κηλίδα που εμφανίστηκε στη θάλασσα σε δύο σημεία, στις Πλάκες και στα Αστέρια Αγριάς.
Ωστόσο, για το θέμα των Αλυκών είχε παρέμβει με δημόσια δήλωσή του στις 29 Ιουλίου, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

Εκανε λόγο για μικρής έκτασης ρύπανση, υποστηρίζοντας ότι προκλήθηκε «από την ασυνείδητη και εγκληματική ενέργεια υπευθύνων παραπλέοντος σκάφους».
Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή του Βόλου είχε καταδικάσει «έντονα το γεγονός και ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου τον άμεσο εντοπισμό των υπευθύνων και την επιβολή σε αυτούς όλων των προβλεπόμενων από τη Νομοθεσία μέτρων». Υποστήριζε δε ότι μόλις «αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι θα προχωρήσει στη λήψη ένδικων μέσων εναντίον τους, προκειμένου να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, την τοπική οικονομία και τις δυνατότητες ψυχαγωγίας των συμπολιτών και των επισκεπτών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Βιδανόπουλο, το περιστατικό δεν αποτέλεσε μεμονωμένο γεγονός. «Τις τελευταίες ημέρες στη θάλασσα υπάρχουν σακούλες με σκουπίδια και σκουρόχρωμοι αφροί που δεν ξέρουμε από πού προέρχονται και πόσο επικίνδυνοι είναι για τη δημόσια υγεία. Υπάρχουν παραπλέοντα σκάφη, τα οποία πιθανότατα να ρυπαίνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Οπως ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι παραλίες έχουν σχεδόν αδειάσει, γιατί κάτοικοι φοβούνται να κάνουν μπάνιο. Μεγαλύτερη όμως ζημιά, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν πάθει τα τουριστικά καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Το Σαββατοκύριακο, η επισκεψιμότητα μειώθηκε κατακόρυφα στις Αλυκές», ανέφερε ο κ. Βιδανόπουλος.

Ο ίδιος πήρε τη βάρκα του και ακολούθησε όλη τη διαδρομή δια θαλάσσης από Αλυκές έως Αναυρο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν σακούλες με σκουπίδια και μαύρες φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας. «Κάθε χρόνο την ίδια εποχή παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να γίνουν έλεγχοι και να μας πουν αν υπάρχει ζήτημα με τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το περιστατικό σύμφωνα με την υπολιμενάρχη, δεν υπήρξε καμία καταγγελία στην υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

Αντιθέτως, την προηγούμενη εβδομάδα, έγινε καταγγελία για κηλίδα που εντοπίστηκε στη θάλασσα, στην περιοχή Πλάκες και στα Αστέρια Αγριάς. Διαπιστώθηκε ότι σίγουρα δεν πρόκειται για πετρέλαιο ή λύματα και ζητήθηκαν έλεγχοι από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Αμεσα ανταποκρίθηκε η διεύθυνση υγείας, σύμφωνα με τη Διευθύντρια Υγείας, Χρυσούλα Κολημήτρα, που ανέθεσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο να γίνουν δειγματοληψίες και αναλύσεις στο θαλάσσιο νερό στις δύο περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την κ. Κολημήτρα, από τη Διεύθυνση Υγείας γίνονται εβδομαδιαίοι έλεγχοι στα θαλάσσια ύδατα και σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, έχει προκύψει ότι τα νερά στον Παγασητικό Κόλπο είναι άριστης ποιότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου