ΤΟΠΙΚΑ

Φημολογία για λουκέτα στην αγορά

φημολογία-για-λουκέτα-στην-αγορά-391966

Φήμες για λουκέτα και μάλιστα απανωτά κυκλοφορούν στην αγορά του Βόλου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για μαγαζιά με ιστορία ετών που «λυγίζουν» κάτω από τα απανωτά οικονομικά χτυπήματα, με τους ιδιοκτήτες τους να δηλώνουν αποφασισμένοι να κατεβάσουν οριστικά ρολά στις βιτρίνες. «Δεν χρειάζεται πολλά γράμματα για να καταλάβει κανείς ότι με την κατάσταση που επικρατεί θα κλείσουν μαγαζιά. Η συγκυρία είναι δύσκολη, θα πέσουν λουκέτα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Ν. Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ιούλιος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για την τοπική αγορά. Το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital control «νέκρωσε» την κίνηση στα μαγαζιά. «Ο Ιούλιος θεωρείται παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας. Η πτώση όμως ήταν δραματική εξαιτίας των γεγονότων», σημείωσε, κάνοντας λόγο για μείωση των τζίρων από 60% έως και 70% στα εμπορικά καταστήματα.

Η κίνηση, εν μέσω καλοκαιριού και εκπτώσεων, άρχισε να ανεβαίνει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. «Ο,τι και να γίνει η ζημιά δεν αποκαθίσταται», επισημαίνει ο κ. Τσέλιος.

Με την αγοραστική κίνηση στο ναδίρ και τις υποχρεώσεις να τρέχουν, η πλειοψηφία των εμπόρων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις διπλές δόσεις που έπρεπε να πληρώσουν στις 31 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουνίου, έληγαν οι μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις των εμπόρων. Λόγω των capital control, οι δόσεις του Ιουνίου μετατέθηκαν για τις 22 Ιουλίου και πήραν παράταση έως 31 Ιουλίου.

Όμως στις 31 Ιουλίου, έληγαν και οι δόσεις του Ιουλίου. Ενας έμπορος θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει –ενώ τα ταμεία του ήταν άδεια- τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ επί δύο, τη δόση του ΟΑΕΕ, αλλά και τις διπλές δόσεις (Ιουνίου και Ιουλίου) εάν έχει υπαχθεί σε ρύθμιση των 100 δόσεων στον ΟΑΕΕ και την Εφορία. Παράλληλα, τρέχουν λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα…

«Οι περισσότεροι έμποροι δεν κατάφεραν να πληρώσουν και τις διπλές οικονομικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να χρεωθούν με προσαυξήσεις 2- 3% ή για την περίπτωση της εφορίας, να πάρουν ήδη το πρώτο πέναλτι.

Επιστολή

Με αφορμή τα παραπάνω, επιστολή προς τους Βουλευτές Μαγνησίας και την Κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛ, την οποία κοινοποίησε στην ΕΣΕΕ και την Ομοσπονδία Θεσσαλίας, απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, στην οποία ζητά να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων και να μην μπουν προσαυξήσεις στις μη καταβληθείσες εγκαίρως υποχρεώσεις που έληξαν 31/7/2015 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην επιστολή συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Με συνεχιζόμενη τη ζοφερή κατάσταση στην αγορά και την ολοένα επιδεινούμενη εικόνα στους τζίρους των εμπορικών επιχειρήσεων μας, αιτούμεθα, εφόσον δεν έγινε δεκτό το δίκαιο, θεωρούμε, αίτημά μας για παράταση της αποπληρωμής των υποχρεώσεών μας προς το Δημόσιο, τουλάχιστον να μην χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων και να μην θεωρηθεί ως «πέναλτι» η μη έγκαιρη καταβολή των δόσεων για το διάστημα που διαρκούν τα capital controls.

Επίσης, ζητάμε για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών να μην μπαίνουν προσαυξήσεις στη μη έγκαιρη αποπληρωμή υποχρεώσεων που έληξαν 31/7/2015 προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θεωρούμε ως ηθική υποχρέωση του Υπουργείου και των Διοικήσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων να κάνουν τις ρυθμίσεις αυτές για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να μην δούμε άλλα λουκέτα στην αγορά. Ζητάμε να σταθείτε και στο πλευρό μας, όπως κάνετε επιτυχώς σε άλλες κοινωνικές ομάδες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου