ΤΟΠΙΚΑ

Σε ακινησία έργα και διαγωνισμοί στο Δήμο Βόλου

σε-ακινησία-έργα-και-διαγωνισμοί-στο-δ-405795

Δεν έχει εγκατασταθεί η πιλοτική μονάδα κομποστοποίησης – Λήγει η σύμβαση για τα στραγγίδια στο ΧΥΤΑ

Σε σημείο μηδέν τα έργα στο ΧΥΤΑ Βόλου, λόγω των capitals control. Τέλος Ιουλίου λήγει η σύμβαση με τον ανάδοχο που έχει αναλάβει την επεξεργασία των στραγγιδίων (υγρών αποβλήτων από τα σκουπίδια) και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του νέου αναδόχου. Την ίδια ώρα, καθυστερεί η εγκατάσταση πιλοτικής μονάδας κομποστοποίησης, που αποτελεί «βαρόμετρο» για τη σύνταξη της μελέτης ώστε να ακολουθήσει ο διαγωνισμός και η εγκατάσταση της μονάδας πριν τις 31/12/2015 για να μην επιβαρυνθεί ο Δήμος Βόλου με το ποσό των 35 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Βρισκόμαστε με τα χέρια δεμένα», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας, Κώστας Γανωτής, υπογραμμίζοντας ότι από τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα capitals control, ιδιώτες αδυνατούν να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς και να αναλάβουν έργα ή φοβούνται να δεσμεύσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τις εγγυητικές.

Εργα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας βρίσκονται σε ακινησία ή προχωρούν με βραδείς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Γανωτή, μόλις προχθές κλήθηκε να παρουσιαστεί και να αναλάβει ο μειοδότης που αναδείχθηκε να εγκαταστήσει πιλοτικά για διάστημα τριών έως τεσσάρων μηνών μονάδα κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ για να διαπιστωθεί το αποτέλεσμα που θα υπάρχει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Βόλου, κατέληξε στη λύση της κομποστοποίησης για την ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα σκουπίδια θα μετατρέπονται σε κομπόστ ή RDF ή και τα δύο μαζί και το υπόλειμμα που θα πηγαίνει στο ΧΥΤΑ θα είναι μόλις 15%.

Η λύση εμφανίζεται και φθηνή, αφού η κατασκευή της μονάδας αναμένεται να είναι εντός του budget των 22 εκ. ευρώ περίπου και επιπλέον θα μπορέσει να αποφέρει έσοδα στα ταμεία δεδομένου ότι υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς του RDF που είναι στη μορφή πέλλετ.

Ο χώρος για την εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, έχει βρεθεί στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ. Η μορφή που θα πάρει θα είναι αυτή της κομποστοποίησης και απομένει η μελέτη.

Πριν οι υπηρεσίες συντάξουν τη μελέτη που απαιτείται, θα γίνει δοκιμή του συστήματος. Τα… δοκιμαστικά όμως έχουν καθυστερήσει και αντίστοιχη καθυστέρηση αναμένεται να υπάρχει στη σύνταξη της μελέτης, το διαγωνισμό και κατ’ επέκταση την εγκατάσταση της τελικής μονάδας που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 31/12/2015, προκειμένου ο Δήμος να μην επιβαρυνθεί με το ποσό των 35 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.

Εκτός από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, στον «αέρα» είναι και η επεξεργασία των στραγγιδίων στο ΧΥΤΑ. Η σύμβαση με το σημερινό ανάδοχο λήγει στο τέλος Ιουλίου και ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη του νέου αναδόχου που θα επεξεργάζεται τα υγρά απόβλητα.

Τεχνικό πρόγραμμα

Η κατάσταση με τις τράπεζες κινδυνεύει να «τινάξει στον αέρα» και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Βόλου. Τα έργα έχουν σταματήσει και ακόμη και σήμερα βρίσκονται σε ακινησία, λόγω της κατάστασης με τις τράπεζες.

Τα μόνα έργα που κινούνται είναι αυτά που γίνονται με αυτεπιστασία -από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δήμου δηλαδή- και πάλι με μεγάλη δυσκολία. Αφορούν κυρίως σε μικρές παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, δημοτικά κτίρια και σχολεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου