ΤΟΠΙΚΑ

Πέταξαν τρία περιστέρια, ένα για κάθε αθώα ψυχή

πέταξαν-τρία-περιστέρια-ένα-για-κάθε-α-407513

Ζωντάνεψε ο εφιάλτης

Τραγικές φιγούρες οι γονείς – Βουβά πρόσωπα συγγενείς και φίλοι των τριών αδικοχαμένων παιδιών

Τρία λευκά περιστέρια, σύμβολο των τριών αθώων ψυχών που έφυγαν άδικα από τη ζωή, απελευθερώθηκαν χθες στον ουρανό πάνω από το σημείο -φονιά, όπου έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, πέρυσι τέτοια ημέρα, η Ιωάννα Κουτσιαρή 18 ετών, η αδερφή της Κατερίνα Κουτσιαρή 21 έτους και ο Φίλιππος Καπανιάρης 20 ετών. Τα περιστέρια απελευθέρωσαν οι γονείς των τριών παιδιών που ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τα αγγελούδια τους δεν είναι μαζί τους. Συγγενείς, φίλοι, συμμαθητές και συγχωριανοί ξέσπασαν σε χειροκροτήματα…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Φωτογραφίες: Ράνια Μανασή

Ράγισαν κι οι πέτρες χθες στο 36ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας, στο σημείο όπου σαν χθες πριν από ένα χρόνο, κόβονταν το νήμα της ζωής για τρία νέα παιδιά που επέστρεφαν από πολιτιστική εκδήλωση από το Ριζόμυλο στο Στεφανοβικείο. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Φίλιππος συγκρούστηκε με διερχόμενη από το αντίθετο ρεύμα νταλίκα. Ο ήχος της σύγκρουσης εκκωφαντικός. Ο θάνατος ήρθε ακαριαία για τους τρεις φίλους.

Η τραγωδία «ζωντάνεψε» ξανά στις μνήμες όλων όσων βρέθηκαν στο σημείο για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς των αδικοχαμένων παιδιών, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Μπροστά στο μνημείο, κοίταζαν και ξανακοίταζαν τη φωτογραφία με τα τρία αγγελούδια μαζί. Το μνημείο ανάμεσα σε δύο πινακίδες που γράφουν: «Οχι άλλο αίμα. Ηταν αδικία. Ιωάννα, Κατερίνα, Φίλιππος». Πάνω στις πινακίδες, μαύρες σημαίες, να θυμίζουν στους διερχόμενους οδηγούς την τραγωδία.

Κράτησαν άσπρα μπαλόνια στα οποία αναγράφονταν τα ονόματα των τριών αδικοχαμένων παιδιών: Ιωάννα, Κατερίνα, Φίλιππος

Συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι από τα δύο χωριά, με βουβά πρόσωπα, με δάκρυα στα μάτια, προσέρχονταν στο σημείο για να τιμήσουν τη μνήμη των τριών παιδιών. Ολοι τους κρατούσαν από ένα άσπρο μπαλόνι στο οποίο αναγράφονταν τα μικρά ονόματα των τριών νέων: Ιωάννα, Κατερίνα, Φίλιππος. Τα μπαλόνια λίγο αργότερα ταξίδευαν στον ουρανό, όπως και οι ψυχές των παιδιών.

Ο δρόμος αποκλείστηκε συμβολικά για δύο ώρες, προκειμένου να τελεστεί το μνημόσυνο για τα τρία παιδιά. Οι γονείς βρήκαν παρηγοριά στις αγκαλιές των συμμαθητών των παιδιών τους, που δεν ξέχασαν τα φιλαράκια τους.

Το μνημόσυνο τελέστηκε. Κανείς δεν είπε κουβέντα. Οι λέξεις δεν αρκούν άλλωστε για να περιγράψουν το μέγεθος της τραγωδίας που έζησαν και ζουν οι οικογένειες των τριών παιδιών. Μόνο ένα πονεμένο «γιατί;» ξέφυγε από έναν από τους γονείς, όταν απελευθέρωναν τα τρία περιστέρια, πριν οι συγκεντρωμένοι ξεσπάσουν σε χειροκροτήματα.

Από την ηχητική εγκατάσταση, την πένθιμη ησυχία στο δρόμο, έσκιζε η μουσική και τα λόγια του τραγουδιού που διασκεύασε στη μνήμη των τριών παιδιών ο δάσκαλος των παιδιών στη Μουσική Σχολή Ρήγα Φεραίου, Βασίλης Σαλαγάς: «Ηταν τρεις φίλοι».

Συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί, όλοι βρέθηκαν στο σημείο- φονιά για να τιμήσουν τη μνήμη των τριών παιδιών

Το πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε στη 1.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Ιουλίου, στο 36ο χιλιόμετρο της παλιάς εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας. Το νήμα της ζωής κόπηκε πρόωρα και τραγικά για την Ιωάννα Κουτσιαρή 18 ετών, την αδερφή της Κατερίνα Κουτσιαρή 21 έτους, τα δύο παιδιά οικογένειας από το Στεφανοβίκειο και τον Φίλιππο Καπανιάρη 20 ετών, το μοναχοπαίδι οικογένειας από το Ριζόμυλο.

Η νταλίκα με ρυμουλκό, που οδηγούσε 22χρονος μεταφέροντας εμπόρευμα από τη Νάουσα με προορισμό τον Πύργο, συγκρούστηκε με το Ι.Χ. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τα τρία αγγελούδια.

Η απώλεια των τριών νέων παιδιών, σηματοδότησε την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων ενάντια στα διόδια. Το απαγορευτικό κόστος είναι αυτό που οδηγεί βαρέα οχήματα μέσω της παλιάς εθνικής οδού, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο σταθμός των διοδίων εξακολουθεί να λειτουργεί και τα βαρέα οχήματα να διέρχονται μέσω της ΠΕΟ Βόλου – Λάρισας για να γλιτώσουν το αντίτιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου