ΤΟΠΙΚΑ

Κανονιστική Δήμου Βόλου: Παραμένουν τα «αγκάθια»

κανονιστική-δήμου-βόλου-παραμένουν-τ-411352

Για περίπτερα, τσιπουράδικα της Ν. Ιωνίας, κιόσκια – Σκληρή κριτική Κ. Γαργάλα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Περιφέρειας Θεσσαλίας

«Αντισυνταγματικές και παράλογες προβλέψεις», που όμως δεν πέρασαν από τα φίλτρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας, περιλαμβάνει η νέα Κανονιστική του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο των «Δρόμων Συνεργασίας» Κώστα Γαργάλα, κατά την ψήφιση της κανονιστικής στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. «Φαίνεται ότι αποφασίζουν όχι με βάση το Νόμο αλλά με βάση τη διάθεσή τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαργάλας, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη δευτεροβάθμια διοίκηση».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, η παράταξη των «Δρόμων Συνεργασίας» είχε προσφύγει κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Βόλου για τη νέα Κανονιστική. Από την Αποκεντρωμένη έγιναν επισημάνσεις ως προς τα άρθρα της Κανονιστικής και χθες ήρθε εκ νέου προς ψήφιση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ωστόσο, η Κανονιστική δεν αλλάζει στην ουσία της. Αλλωστε όπως επεσήμαναν υπηρεσιακοί παράγοντες, οι παρατηρήσεις έγιναν σε θέματα διατύπωσης των άρθρων, ζητήματα δηλαδή τυπικά.

Ως εκ τούτου τα «αγκάθια» που αφορούν τόσο στην απομάκρυνση των ενεργών περιπτέρων από Ιάσονος, Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη και Ιωλκού έως τέλος του έτους, όσο και στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από τα τσιπουράδικα της Ν. Ιωνίας, όπου τα πεζοδρόμια δεν είναι αρκετά φαρδιά για να μπορέσουν να βγάλουν νόμιμα τραπεζάκια, παραμένουν.

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ο κ. Γαργάλας είχε ζητήσει αλλαγές στους όρους της Κανονιστικής, μετά και τις αντιδράσεις που είχαν εκδηλωθεί. Για τα μεν περίπτερα δεν συμπεριλήφθηκε ο όρος της απομάκρυνσης σε βάθος τριετίας για τα δε τσιπουράδικα δεν τροποποιήθηκε η διατύπωση, προκειμένου η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων να είναι νόμιμη.

«Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική τροποποίηση. Η αντίληψή μας διαφέρει ουσιωδώς. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την Κανονιστική. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη δευτεροβάθμια διοίκηση που ερμηνεύει όχι με βάση το Νόμο αλλά με βάση τη διάθεσή της. Η κανονιστική περιλαμβάνει αντισυνταγματικές και παράλογες αναφορές. Καταλογίζουμε ευθύνη στην Αποκεντρωμένη», ανέφερε ο κ. Γαργάλας.

Η κανονιστική εγκρίθηκε με τις ψήφους της πλειοψηφίας. Αρνητικά ψήφισαν ο κ. Κ. Γαργάλας όπως και ο δημοτικός σύμβουλος της «Επιλογής Ευθύνης» Νίκος Στόικος.

Η κεραία στο Σέσκλο

Η Ε.Π.Ζ. ανέβαλλε τη συζήτηση της εγκατάστασης σταθμού κινητής τηλεφωνίας στη θέση «Προφήτης Ηλίας» Σέσκλου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που έθεσε η τοπική κοινότητα.

Η θέση βρίσκεται εκτός οικισμού, εκτός Ζ.Ο.Ε. και σε απόσταση περίπου 60μ. από το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, 1.100μ. από τον οικισμό Σέσκλου, 2.000μ. από τον Αρχαιολογικό Χώρο Σέσκλου, 4.600μ. από τη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, 3.300μ. από τον άξονα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και 3.900μ. από τον άξονα της Εθνικής Οδού Βόλου – Λάρισας.

Η τοπική κοινότητα γνωμοδότησε θετικά με την προϋπόθεση «αφενός να υπάρχει ενεργή μίσθωση του χώρου από το Δήμο και αφετέρου η εταιρεία να είναι οικονομικά τακτοποιημένη και για το έτος 2015».

«Θα περίμενα από την τοπική κοινότητα, ως εκφραστή της τοπικής κοινωνίας, να πει αν επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων από την εγκατάσταση κεραίας στην περιοχή. Αντ’ αυτού μας λένε παραμύθια της Χαλιμάς και πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Να είναι πιο ξεκάθαροι στις απόψεις τους», είπε ο δημοτικός σύμβουλος της Επιλογής Ευθύνης, Νίκος Στόικος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου