ΤΟΠΙΚΑ

Μόνη διέξοδος η ιδιωτική εκπαίδευση

μόνη-διέξοδος-η-ιδιωτική-εκπαίδευση-411373

Για τους αποφοίτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Π.Θ., καθώς από το 2012 δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός

Επαγγελματική διέξοδο σχεδόν αποκλειστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκουν οι απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Από το 2012 οι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση είναι μηδενικοί», παρατηρεί ο Πρόεδρος του Τμήματος, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος χθες αποχαιρέτισε από την πανεπιστημιακή οικογένεια 112 αποφοίτους δημοτικής εκπαίδευσης, που παρέλαβαν τα πτυχία τους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η τελεστή ορκωμοσίας έγινε χθες το πρωί παρουσία συγγενών και φίλων των αποφοίτων στο αμφιθέατρο Κορδάτος. Τα πτυχία τους παρέλαβαν 112 απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης για τους οποίους έκλεισε ο κύκλος των σπουδών τους και πλέον θα αναζητήσουν επαγγελματικές διεξόδους.

Μόνο που αυτό αναμένεται να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Κι αυτό γιατί διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση δεν έχουν γίνει από το 2012 και μετά, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να στρέφονται αποκλειστικά στην ιδιωτική εκπαίδευση, περιμένοντας έναν πιθανό διορισμό τους στο δημόσιο σχολείο στο μέλλον.

«Αυτή την περίοδο επωφελείται κυρίως η ιδιωτική εκπαίδευση. Οσοι απόφοιτοι έχουν υψηλές βαθμολογίες στα πτυχία τους απορροφούνται σε ιδιωτικά σχολεία και κέντρα μελέτης. Στις επισκέψεις μας σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια βλέπουμε πολλές φορές πρόσωπα γνωστά, οικεία», αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης. Εναλλακτική, αποτελεί για ορισμένους η βραχύχρονη θητεία τους, μέσω πεντάμηνων διορισμών για παράλληλη στήριξη στα δημόσια σχολεία. «Είναι λυπηρό να βλέπεις αποφοίτους με υψηλό επίπεδο σπουδών, αυξημένα προσόντα να περιμένουν πότε θα διοριστούν. Μηδενικοί διορισμοί στην εκπαίδευση δεν είχαν ξανασυμβεί παρά μετά την Κατοχή», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι οι καθηγητές θα πρέπει να δώσουν μια διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση στους αποφοίτους όπως για παράδειγμα να τους προτρέψουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση ενηλίκων που δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα.

Διπλάσιοι εισακτέοι – Ελλειψη υποδομών

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, το ΠΤΔΕ έχει να αντιμετωπίσει άλλη μία σημαντική πρόκληση: αφορά στον αριθμό των εισακτέων φοιτητών που είναι διπλάσιος και πλέον σε σχέση με αυτόν που μπορεί να απορροφήσει το τμήμα και την ίδια ώρα στην έλλειψη καθηγητών μελών ΔΕΠ.

«Διαχρονικά ζητάμε περίπου 75 – 80 εισακτέους. Το Υπουργείο Παιδείας όμως στέλνει διπλάσιους και πλέον», επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη ΔΕΠ λιγοστεύουν κάθε χρόνο. Προ οικονομικής κρίσης, το ΠΤΔΕ είχε στη διάθεσή του 24 μέλη ΔΕΠ. Σήμερα, το πρόγραμμα σπουδών καλείται να βγάλουν μόλις 16 μέλη ΔΕΠ. «Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη μπορούμε να αντέξουμε. Βγάζουμε το πρόγραμμα με πολλές ώρες δουλειάς», είπε ο Πρόεδρος του τμήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου