ΤΟΠΙΚΑ

Ακύρωσαν σπουδές και πρακτική άσκηση φοιτητές Erasmus του Π.Θ.

ακύρωσαν-σπουδές-και-πρακτική-άσκηση-411451

Τους ζήτησαν προκαταβολή του συνόλου των ενοικίων σε Σουηδία και Φινλανδία λόγω… δυσπιστίας προς την Ελλάδα

«Φρένο» στο όνειρο μεταπτυχιακών σπουδών ή πρακτικής άσκησης φοιτητών από την Ελλάδα σε Σουηδία και Φινλανδία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + αποτελεί η απαίτηση ιδιοκτητών καταλυμάτων στις συγκεκριμένες χώρες, να εξοφληθεί το σύνολο των ενοικίων για τη διάρκεια της εκεί μελλοντικής παραμονής τους. Περίπου 20 φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που επιλέχθηκαν για σπουδές και πρακτική άσκηση στις δύο χώρες, κλήθηκαν να προπληρώσουν τα ενοίκια που θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Τρεις φοιτητές που δεν είχαν τα χρήματα, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την υπεύθυνη κινητικότητας φοιτητών για σπουδές Erasmus Plus για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Φιλομήλα Μουγογιάννη, από το νέο ακαδημαϊκό έτος περίπου 200 φοιτητές πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες του εξωτερικού για σπουδές ή προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Οπως παρατηρεί η ίδια, η τάση των φοιτητών να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και κυρίως στο σκέλος που αφορά στην πρακτική άσκηση είναι αυξητική. Μέσω του Erasmus οι φοιτητές κάνουν την πρακτική τους και ταυτόχρονα αναζητούν μόνιμη εργασία, δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει στη χώρα.

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οπότε και ξεκινά η νέα περίοδος του προγράμματος περίπου 40 φοιτητές περισσότεροι θα κάνουν σπουδές ή πρακτική άσκηση στο εξωτερικό. Ο κύριος όγκος των φοιτητών προέρχεται δε από τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής -κυρίως αρχιτέκτονες και χωροτάκτες- αλλά και από το Οικονομικό και το ΤΕΦΑΑ.

Οι πιο δημοφιλείς χώρες για σπουδές ή πρακτική είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, επιλέγονται όμως και η Ιταλία, η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

Ωστόσο, οι δύο τελευταίες χώρες, φαίνεται να εξαντλούν τα όρια της δυσπιστίας τους απέναντι στη χώρα και τους κατοίκους, ζητώντας ακόμη και από τους φοιτητές Erasmus να προπληρώσουν τα ενοίκια για όσο διάστημα διαρκέσει η διαμονή τους στις συγκεκριμένες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι περί τους 20 φοιτητές του Π.Θ. που προορίζονται για τις δύο χώρες, κλήθηκαν να πληρώσουν ποσά 1.000 ευρώ για τα ενοίκια σε εστίες ή διαμερίσματα για φοιτητές Erasmus. Τρεις που δεν είχαν τα χρήματα, λόγω και της τραπεζικής αργίας του προηγούμενου διαστήματος, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν.

Αυτή την περίοδο, το σύνολο των φοιτητών Erasmus από το Π.Θ. έχει επιστρέψει. Το Σεπτέμβριο ξεκινά ο νέος κύκλος. Υπάρχει όμως έντονος προβληματισμός. Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους ρευστό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει με τις τράπεζες μέσα στους επόμενους μήνες και κατά πόσο θα υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου