ΤΟΠΙΚΑ

Στο κατώφλι του Κοινωνικού Παντοπωλείου ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΟΠΤΩΧΟΙ

στο-κατώφλι-του-κοινωνικού-παντοπωλε-416379

Πρώην επιχειρηματίες, πολυμελείς οικογένειες, άνεργοι ζητούν έστω μία φρατζόλα ψωμί

Διανύουν ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα στη ζέστη, με τα πόδια από τον Ξηρόκαμπο ή με ποδήλατο από τις Αλυκές μέχρι το Καραγάτς και επιστρέφουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν το ψωμί της εβδομάδας για την οικογένειά τους. Δεκάδες πολίτες κάθε Τρίτη και Πέμπτη, αψηφούν τις χιλιομετρικές αποστάσεις και φθάνουν μέχρι την πόρτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, προκειμένου να πάρουν δωρεάν ψωμί. Ψωμί που προσφέρουν οι φούρνοι στο κοινωνικό παντοπωλείο και που μπορεί κανείς να το προμηθευτεί έστω κι αν δεν έχει την κάρτα από την Πρόνοια.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Ερχονται και παίρνουν από τρία κιλά κάθε Τρίτη και Πέμπτη, γλιτώνοντας έτσι ένα εβδομαδιαίο έξοδο. Αυτό της αγοράς ψωμιού, έστω κι αν δεν είναι δικαιούχοι κάρτας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Κάτι είναι κι αυτό. Είναι μια βοήθεια», λένε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εργαζόμενοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, που δύο φορές την εβδομάδα, γίνονται μάρτυρες του δράματος που βιώνουν εκατοντάδες οικογένειες στην πόλη, που μετρούν και το τελευταίο λεπτό του ευρώ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για να ζήσουν.

Οι οικογενειάρχες που προμηθεύονται μόνο ψωμί δεν είναι λίγοι κάθε εβδομάδα.

Ο αριθμός όμως των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, από τον περασμένο Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, σοκάρει: 4.732 άτομα εκ των οποίων οι 3.261 ενήλικες και τα 1.471 παιδιά!

Πρώην επιχειρηματίες

Μία επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα, στο χώρο που λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αποκάλυψε το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Ενας πρώην επιχειρηματίας στο κέντρο της πόλης, περίμενε υπομονετικά την υπάλληλο να του γεμίσει τις σακούλες με τα τρόφιμα: αλεύρι, λάδι, όσπρια, μακαρόνια, μανέστρα, γάλα φρέσκο. Πώς έφθασε να περιμένει στην ουρά για δωρεάν τρόφιμα; Η κρίση τον βρήκε με το μαγαζί ανοιχτό και τις οικονομικές υποχρεώσεις να τρέχουν. Τα χρέη συσσωρεύονταν μέχρι που κατάλαβε ότι όσο κρατά την επιχείρησή του ανοιχτή, τόσο πιο μέσα μπαίνει οικονομικά. Αποφάσισε να κλείσει το μαγαζί και έμεινε χωρίς να έχει στον ήλιο μοίρα. Γιατί για να διαγραφεί από τα μητρώα του Επιμελητηρίου, θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του και να μπορέσει να κλείσει βιβλία. Χωρίς κανένα οικονομικό πόρο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο του προσφέρει τα απαραίτητα για να εξασφαλίσει τουλάχιστον ένα πιάτο φαγητό.

Οικοδόμοι και υπάλληλοι σε εργοστάσια

Μόνιμοι «πελάτες» του Κοινωνικού Παντοπωλείου, είναι όμως και επαγγελματίες που δούλευαν σε οικοδομές. Η οικοδομική κρίση και η ακινητοποίηση ολόκληρης της κτηματαγοράς, βρήκε πλακατζήδες, μπογιατζήδες, υδραυλικούς και πολλές ακόμη ειδικότητες της οικοδομής χωρίς ούτε ένα μεροκάματο. Ούτε ένα μεροκάματο για μερεμέτια. Η πόρτα του κοινωνικού παντοπωλείου άνοιξε γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους για την προμήθεια των λιγοστών αλλά απαραίτητων.

Πρώην ιδιωτικοί υπάλληλοι σε εργοστάσια του Βόλου, έχουν επίσης βρει αποκούμπι στο κοινωνικό παντοπωλείο. Κάποτε είχαν τη δουλειά τους, όσο σκληρή κι αν ήταν, είχαν το μεροκάματο, τα έφερναν βόλτα στην οικογένεια. Τώρα περιμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους μέσα στο μήνα για να πάνε στο κοινωνικό παντοπωλείο και να εξασφαλίσουν σακούλες με τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής ακόμη και είδη καθαριότητας για το σπίτι τους.

Ενθουσιασμός για μία σοκολάτα

Το πιο σοκαριστικό για τους υπαλλήλους είναι όταν έρχονται αντιμέτωποι με πολύτεκνες οικογένειες. «Υπάρχουν οικογένειες με οκτώ παιδιά. Τι να πρωτοδώσεις σε αυτούς τους ανθρώπους;», λένε υπάλληλοι.

Ανάμεσά τους και πολλά νέα ζευγάρια με μωρά παιδιά. Περνούν με αξιοπρέπεια την πόρτα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, υπογράφουν στην κατάσταση με τα είδη που πήραν και ευχαριστούν τους υπαλλήλους που τους προμήθευσαν με τα απαραίτητα.

Κι όσο κι αν πιστεύουν οι υπάλληλοι ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν χωρίς να λυγίσουν μπροστά στο ανθρώπινο δράμα, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουν. «Συνήθως οι οικογένειες έρχονται μαζί με τα παιδιά τους. Το ξέρουμε και εξασφαλίζουμε μερικά μπισκότα για να προσφέρουμε στα παιδιά, μια καραμέλα. Πριν μέρες, δώσαμε σε ένα μικρό παιδί μια σοκολάτα. Ξέρετε πώς έκανε; Φώναζε από τον ενθουσιασμό του: μαμά, σοκολάτα. Σοκολάτα! Αυτό το παιδί μπορεί να είχε να φάει μήνες μια σοκολάτα», λέει υπάλληλος.

Αλλα παιδιά την ώρα που οι γονείς τους περιμένουν να γεμίσουν οι σακούλες με τρόφιμα, χαζεύουν στον πάγκο με τα λιγοστά παιχνίδια, κοιτάνε τα ρούχα και τα παπούτσια. Δεν απλώνουν χέρι όμως. Περιμένουν να τους πουν οι γονείς τους αν πραγματικά τα χρειάζονται για να πάρουν κάτι.

Νεόπτωχοι

«Οι εξυπηρετούμενοι είναι άνθρωποι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι οι λεγόμενοι νεόπτωχοι λόγω της οικονομικής κρίσης. Και πρόκειται για ανθρώπους που δεν χάνουν την αξιοπρέπειά τους. Παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, αναγνωρίζοντας τη βοήθεια που τους προσφέρεται», επισημαίνει υπάλληλος.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι αιτήσεις στην Πρόνοια και κατ’ επέκταση οι δικαιούχοι των καρτών που έρχονται να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα.

Ευτυχώς έχει «ανοίξει» και ο αριθμός των επιχειρήσεων και πολιτών που σπεύδουν να προσφέρουν είδη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, αναγνωρίζοντας τη σημαντική βοήθεια που παρέχεται σε πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου