ΤΟΠΙΚΑ

Μαζικά «λουκέτα» προβλέπονται στην εστίαση έως τέλος του 2015

μαζικά-λουκέτα-προβλέπονται-στην-ε-417065

Λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 23%

Σε αποδεκατισμό των επαγγελματιών στο χώρο της εστίασης, αναμένεται να οδηγήσει η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από την ερχόμενη Δευτέρα. «Μας δίνουν τη χαριστική βολή. Εως τέλος του χρόνου θα κλείσουν τα μισά μαγαζιά και ο Αρμαγεδδώνας έρχεται από το 2016», η κραυγή αγωνίας του Προέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννη Γρηγορίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου, μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι καταστηματάρχες στην εστίαση μείωσαν τις τιμές τους προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν τους θαμώνες τους. Αυτό δεν έγινε αναίμακτα δεδομένου ότι οι πρώτες ύλες ακριβαίνουν και οι ίδιοι προσπαθούν να κρατούν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Αν αυτό συνδυαστεί με τη δύσκολη χειμερινή περίοδο και την περίοδο του καλοκαιριού στη διάρκεια της οποίας εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων σημειώθηκε πτώση στους τζίρους έως και 80%, η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% αποτελεί για τους καταστηματάρχες τη χαριστική βολή.

«Ολοι μας είμαστε χρεωμένοι. Δεν μπορούμε να βγάλουμε καν φορολογική ενημερότητα. Με όλα τα έξοδα και τα μειωμένα έσοδα, στην κυριολεξία δεν αξίζει να κρατάμε τα μαγαζιά μας», σημείωσε ο κ. Γρηγορίου.

Οπως συμπλήρωσε ο ίδιος, η απορρόφηση του ΦΠΑ είναι… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. «Από τη μία πλευρά δεν υπάρχει περιθώριο να απορροφήσουμε το ΦΠΑ και να κρατήσουμε τις ίδιες τιμές. Από την άλλη, αν αυξήσουμε τις τιμές θα χάσουμε τους θαμώνες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι είδη που πωλούνται προς 2 ευρώ (π.χ. ελληνικός καφές) αν αυξηθεί η τιμή τους με βάση το ΦΠΑ θα πωλούνται προς 2,40 ευρώ, είδη με 3 ευρώ (π.χ. κρύο εσπρέσο) θα πωλούνται προς 3,60 ευρώ κ.ο.κ.

«Εχουμε τελειώσει. Δεν δουλέψαμε το χειμώνα, δεν δουλεύουμε το καλοκαίρι, είμαστε υπερχρεωμένοι, ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Θα κλείσουν τα μισά μαγαζιά μέχρι τέλος του 2015 και από το 2016, η καταστροφή θα ολοκληρωθεί», ανέφερε ο κ. Γρηγορίου.

Η αναστάτωση που υπάρχει στον κλάδο είναι μεγάλη. «Θα κλείσουμε», είναι οι πρώτες αντιδράσεις καταστηματαρχών, που επίσης κάνουν λόγο και για αύξηση της φοροδιαφυγής. «Μας αναγκάζουν να γίνουμε φοροφυγάδες, όχι για να κερδίσουμε αλλά για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ακόμη και χρεωμένοι», στενάζει η τοπική αγορά.

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο σύλλογος εστίασης πρόκειται να συμμετέχει στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει η ΟΕΒΕΜ και στόχος, όπως τονίστηκε, είναι η συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αγώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου